ADEVĂRUL LIVE Cum te poţi angaja în ţară cu o diplomă în Psihologie din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de tineri pleacă anual la studii peste hotare   FOTO: Adevărul/David Muntean
Mii de tineri pleacă anual la studii peste hotare   FOTO: Adevărul/David Muntean

Astăzi, de la ora 15.00, la Adevărul Live am discutat cu Diana Andra Şomănescu, proaspăt absolventă de Psihologie la Universitatea Exeter din Marea Britanie, în iulie 2014, care va începe curând o carieră în resurse umane aici, în România.

 

Seria interviurilor Adevărul-Reviro a continuat joi la Adevărul Live, cu povestea unei tinere românce care a ales să studieze Psihologia peste hotare, la Universitatea Exeter din Marea Britanie, şi care ulterior a decis să revină în ţară.

Invitata noastră din platou, Diana Andra Şomănescu, a trecut prin mai multe stagii de practică în Marea Britanie, domeniul care o interesează cel mai mult, al resurselor umane, şi a fost de asemenea, pentru un an, şefa asociaţiei studenţilor de la Exeter. 

Declaraţii:

Am învăţat psihologia de la zero în limba engleză. Psihologia se poate aplica în mai multe domenii şi îţi dă abilităţi pe care oricine le poate folosi în business-ul din România.

Mi-a fost foarte greu să mă adaptez în primul an, eram singura fată din grupă şi eram şi străină. În timp, am avut contact cu ceilalţi studenţi internaţionali şi cu românii de acolo şi m-am adaptat.

A fost cea mia bună alegere universitatea Exeter, fiind în top 10 din Marea Britanie. Trebuia să am peste 8,50 la Bac ca să pot intra la facultatea de psihologie.

Când mergem la ore suntem 200 de oameni, nu prea există o relaţie strânsă cu profesorii de acolo, cum era în liceu, dar ai un tutore al tău care se ocupă de tine.

Am fost preşedintele societăţii românilor de la Exeter şi lucrul acesta mi-a deshis orizonturile, am cunoscut studenţi din alte ţări, de asemenea străini în Marea Britanie, la fel ca mine. Am câştigat şi un premiu pentru numărul de activităţi extracuriculare. 

Am fost foarte fericită când i-am descoperit pe cei de la Reviro. Angajatorii nu fac întotdeauna diferenţa dintre facultăţile de top din străinătate şi restul şi studenţii care vin de la studii în străinătate au nevoie de susţinere.                                                                                                                                                                

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Interviurile Adevărul - Reviro. Despre revenirea în ţară după o bursă Erasmus în Franţa, la Adevărul Live

Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite