Iohannis cere Bulgariei ca să ia măsuri pentru studierea limbii române ca limbă maternă în şcoli pentru etnicii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat autorităţilor bulgare să găsească soluţii pentru ca limba română să fie studiată ca limbă maternă în şcolile din Bulgaria, arată News.ro. Socilitarea a venit în contul întâlnirii preşedintelui României cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Bulgaria.

Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat  reprezentanţii comunităţii româneşti din Bulgaria că statul român acordă o atenţie deosebită procesului educaţional în limba română, factor esenţial de păstrare a identităţii româneşti dincolo de graniţele ţării.

Preşedintele a exprimat aprecieri faţă de demersurile Bulgariei în sprijinul comunităţii româneşti din Bulgaria, un exemplu concret fiind relocarea liceului românesc ”Mihai Eminescu” din Sofia într-un nou sediu, dar, potrivit acestuia, demersurile trebuie continuate

„Cred însă că putem face mai mult şi sunt convins de necesitatea continuării iniţiativelor comune de promovare a formatelor educaţionale în limba română, ele fiind în mod evident utile întregii comunităţi române din Bulgaria. Limba română este expresia directă a unui patrimoniu de cultură şi civilizaţie care aduce o valoare adăugată specifică patrimoniului european şi internaţional. Este, în acelaşi timp, şi limbă oficială a Uniunii Europene. În acest context, am solicitat părţii bulgare să identifice soluţii pentru adoptarea programelor de învăţământ privind studierea limbii române ca limbă maternă în şcolile din Bulgaria. Această diferenţă între şcoală în limbă maternă şi şcoală cu limbă de predare intensiv este o deosebire care pentru cei care sunt în cauză este enormă, şi pentru cei care nu sunt în cauză, este un pic mai greu de explicat. Pur întâmplător, eu înţeleg foarte bine această diferenţă şi sper să avem limba română ca limbă maternă de predare”, a declarat Klaus Iohannis.

El a spus că, până când acest obiectiv va deveni realitate, o alternativă ar putea fi derularea cursurilor non-curriculare de limba română, sprijinite de statul român, în imobile dedicate instituţiilor de învăţământ din aria de reşedinţă a membrilor comunităţii româneşti.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite