Studiul în străinătate te face „angajabil”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studii in strainatate ©
Depositphotos.com/michaeljung
Studii in strainatate © Depositphotos.com/michaeljung

Studiul în oraşul, judeţul sau chiar şi ţara natală ţine de domeniul trecutului. Într-o economie în care concurenţa pentru locurile de muncă este acerbă şi cerinţele sunt mari, studiile superioare iţi vor  da un avantaj. Cu toate acestea cifrele sunt descurajatoare – in 2013 , potrivit Mediafax, 620.000 de persoane, dintre care aproape 86.000 de absolvenţi, au intrat în şomaj.

Un nou studiu de la Rotterdam School of Management, Erasmus University în Olanda susţine că studenţii care studiază în afara tării de origine, fie şi pentru o perioadă limitată de timp, au mai multe avantaje cand vine vorba de concurenţa pentru locurile de muncă disponibile, şi şanse mai mari să fie angajaţi.

Erik van ‘t Klooster a intervievat peste 1,000 de studenţi, interni, şi absolvenţi din toate colţurile lumii ca să afle exact ce au avut aceştia de câştigat de pe urma studiului internaţional. Cercetătorul a aflat că cei care studiază in afara ţării de reşedinţă învaţă competenţe manageriale şi işi imbunatăţesc competenţele interculturale, mai ales daca pe durata studiului lucrează în echipe multiculturale. După finalizarea studiului internaţional aceştia devin mult mai independenţi, flexibili şi au o mai mare cunoaştere de sine.

Curios însă, nu toate tipurile de studii internaţionale au aceleaşi beneficii.  Studiul dezvăluie că studenţii care pleacă să studieze în ţări cu un nivel de trai scăzut, sau ţări socialiste, vor beneficia infinit mai puţin de pe urma acestei experienţe. Este mult mai dificil ca aceşti studenţi să aprecieze cultura locală şi să interacţioneze cu localnicii – mai ales în regiuni precum Asia, Africa sau America de Sud. Mai mult decât atât, aceşti studenţi învaţă mai puţine competenţe tehnice şi manageriale.

Diferite tipuri de programe oferă diferite tipuri de beneficii, şi prin urmare este foarte important ca inainte să iei o decizie în privinţa tipului de formare inernaţională, să ştii exact ce fel de abilităţi şi aptitudini doreşti să dobândeşti. Spre exemplu proiectele internaţionale de cercetare iţi vor dezvolta considerabil aptitudinile manageriale dar iţi vor oferi puţine competenţe culturale şi o dezvoltare personală mai redusă decât dacă ai opta pentru un internship în străinatate.

Alte lucruri de care trebuie să vă feriţi când studiaţi sau lucraţi in străinatate sunt tările şi zonele cu un şomaj mare dar şi stundenţii foarte tineri şi inexperimentaţi de la care aveţi mai puţin de învăţat, care au viziuni mai puţin realistice şi o judecată ingrădită. De evitat sunt si grupurile de aceeasi etnie – studenţii care petrec mult timp în compania altor studenti de aceeaşi naţionalitate au o expunere culturala mai mică. 

   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite