Primul român admis la Medicină la Cambridge: Niciun student nu e lăsat să abandoneze facultatea din lipsă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Bica, Alexandru Grigoroiu şi Alexandru Paraschiv au povestit la Adevărul Live, de la ora 15:00, despre cum au ajuns studenţi la Cambridge. Mihai este chiar primul român admis la Medicină la prestigioasa universitate, iar ceilalţi doi studiază Ingineria, respectiv Chimia.

   

Mihai Bica: Există posibilitatea împrumuturilor şi aşa am putut ajunge toţi acolo.

Alexandru Grigoroiu: Am vrut ceva aplicat şi ceva care să mă ajute să descoăr ceva tehnologic. Altfel aş fi mers la Automatică, fiindcă am dorit să aplic la o facultate care are cerinşe înalte.

Alexandru Paraschiv: Am descoperit Chimia când am ajuns la olimpiadă, altfel modul de predare îi alungă mai degrabă pe elevi. Înţelegi mai bine materia.   

Bica: Am făcut excursia împreună la Cambridge toţi trei şi aşa am decis să mergem acolo, doar noi trei de la Sava. E o universitate de top şi e renumită. E mai greu să ajungi la cele din SUA sau la Oxford, deşi ca pregătire profesională nu e doferenţă mare între Cambridge şi Oxford.

image

Mihai Bica

image

Alexandru Grigoroiu

image

Alexandru Paraschiv

M-am gândit la toate opţiunile, am fost înscris la Medicină la noi, fiind olimpic la Biologie, şi mi-am îngheţat anul, m-am înscris acolo ca o opţiune de rezervă.

Am trecut prin mai multe examene. Examenele lor sunt mult mai grele decât Bac-ul nostru. Ei fac trei, maximum patru materii, şi se axează pe ele, la noi facem mult mai multe materii, deşi la examen se dau doar câteva.

Întrebările sunt diferite, pun accent pe logică, pe utilizarea cunoştinţelor pentru rezolvarea problemelor la prima vedere.

Pregătirea pentru olimpiada de Biologie m-a ajutat foarte mult, manualele noastre conţin toate informaţiile, am aprofundat toată materia, sunt informaţii care mi s-au cerut atât la examen, cât şi la interviu.

Cum sunt interviurile?

Alexandru Grigoroiu: NU sunt axate pe un număr mare de cunoştinţe, ci pe cât de flexibili suntem şi cum putem folosi cunoştinţele. Nu sunt capcane, ci moduri în care interpretezi tu ce-ţi spun ei şi dacă nu gândeşti rapid.

Mihai Bica: Ei nu pun întrebări pe care să nu poţi să le abordezi direct, există mereu o bază în spatele oricărei întrebări, ştiu ce cunoştinţe de bază trebuie să aibă fiecare elev. De exemplu, ce reviste ştiinţifice citesc, lucruri legate de tensiune, de receptori. Din păcate nu dau feedback deloc pe loc, nu li se citeşte nimic pe chip.

Alexandru Paraschiv: Eu am primit întrebări de Chimie la un nivel de cunoştinţe redus, dar trebuia să aplic ceea ce ştiu şi să răspund bine, intervievatorii mei au fost mai calzi, au spus că e bine. 

Cum aţi reacţionat când aţi fost acceptaţi?

Mihai Bica: Dădeam refresh pe calculator, cred că am stricat butonul de F5 atunci. A fost un vis împlinit.

Alexandru Grigoroiu: Eu am primit răspunsul cu o zi întârziere, aşa că a fost cam ciudat, dar desigur că m-am bucurat foarte mult.

Alexandru Paraschiv: A fost visul meu de un an împlinit, dar eu mă aşteptam pentru că am avut un feedback pozitiv.

Profesoara Elena Crocnan, director adjunct la Colegiul „Sava”

Este o mare mândrie şi o mare satisfacţie, a fost şi ceva fără precedent.

Sunt serioşi, tenace şi muncitori, au fost toţi într-o clasă de olimpici.

Avem elevi care vor să plece în străinătate, nu ştiu neapărat dacă la Cambridge. Cam 20% dintre elevii noştri aplică şi sunt şi admişi la universităţi din Europa, aşa că mă aştept să fie şi anul acesta admişi la universităţi de top. E de aşteptat ca elevii noştri să răzbească la cele mai bune universităţi, au fost bine îndrumaţi încă de mici, formaţi pe studiu, care şi-au dovedit capacităţile în liceul nostru, unde e şi mediul potrivit pentru dezvoltarea acestor abilităţi necesare.

Adaptarea la viaţa de student din Marea Britanie

Mihai Bica: Nici acum nu e uşor. La mine, la Medicină, chiar dacă ştiu engleză, e un pic mai dificil să înveţi informaţii foarte tehnici, toată terminologia. Am cumpărat cărţi de pe internet să văd echivalentul în limba engleză, e o problemă asta.

Alexandru G: Am avur o carte de A Levels de Fizică şi am învăţat din ea.

Alexandru P: Eu am învăţat pentru olimpiadă chiar de pe cărţi în limba engleză. Facem multă practică la Chimie, avem cel puţin trei laboratoare pe săptămână.

Diferenţe de predare între România şi Anglia

Bica: Am şi fost în vizită la facultatea de Medicină de aici, am fost la două cursuri. Cuvântul cheie e structură sau organizare în Anglia, pe care la noi nu o găseşti. Nu avem manuale, se dă la foecare curs un suport de curs d epe care trebuie să învăţăm şi la finalul anului se adună de ordinul sutelor de pagini.

Alexandru G: Şi oferă şi recomandări de cărţi suplimentare pe care le poţi citi. Am făcut în primul an practică în România, iar anul acesta mi-am asigurat un stagiu de practică de 10 săptămâni la Philips în Olanda, o să lucrez pe partea de simţ tactil şi să văd care sunt limitele de toleranţă şi de confort la nivelul pielii (aparate de ras electrice şi periuţe electrice). Vreau să lucrez pe inginerie biomedicală, partea senzorială şi neurologică. Pot să dezvolt mâini artificiale, e un progres deja destul de important.

Bica: Vacanţa de vară e adevărata vacanţă, colegii mei din păcate fac practică vara. 

Alexandru P: La Cambridge se studiază de fapt Ştiinţele Naturii, nu e Chimia de la noi. Însă e un ritm foarte alert la cursuri. 

Care e diferenţa de nivel faţă de elevii britanici?

Bica: Ca elev non-britanic, pot spune că sunt peste ei, criteriile de admitere pentru ei sunt mai lejere, sunt la ei acasă, la Medicină 70-80% sunt britanici. Ca student internaţional trebuie să ai ceva în plus, 90% cred că sunt foarte buni. Nu sunt slabi, dar noi trebuie să demonstrăm că suntem mai buni. 

Alexandru P: Am şi colegi foarte buni. Sunt şi alţi 15 olimpici internaţionali în clasă, pe unii din alte ţări îi ştiam de la alte olimpiade internaţionale. Sunt acolo foarte mulţi oameni foarte bine pregătiţi. 60% dintre olimpici sunt internaţionali.

Alexandru G: Sunt oameni mai interesaţi, unii mai puţin interesaţi, dar e un nivel destul de ridicat la care se aşază media.

Relaţiile cu ceilalţi studenţi

Bica: Eu m-am apropiat mai mult de asiatici, în primul an, pentru că eram toţi studenţi internaţionali, mai degrabă de cei britanici.

Alexandru G: La noi se fac meditaţii cu profesorii, doi elevi cu un profesor.

Bica: Există o tradiţie a discuţiilor cu profesorii pentru a lămuri neclarităţile din cursuri.

Vă vedeţi acolo unii cu alţii?

Bica: Da, ne vedem săptămânal noi trei.

În pub?

Bica: da, e o tradiţie la ei, dar noi nu suntem fanii acestui tip de distracţii. Noi citim, ieşim împreună,m mai ieşim la un film. Ne mai vedem şi cu ceilalţi români.

Cum sunt cursurile?

Bica: Cursurile durează o oră. Eu am 20 de cursuri la Medicină. Materia e mai condensată. Ce se face în România în primii trei ani noi facem aici în 2. Fac disecţii din anul întâi, suntem foarte norocoşi, cinci sau şase oameni pe un cadavru la o disecţie. A fost prima dată să vedem cadavrele acoperite în sala de disecţii, apoi să le vedem descoperite, dar te obişnuieşti. Noi le scriem o scrisoare de mulţumire familiilor care au donat cadavrele de pe care învăţăm şi asta ne ajută.

La Chimie au nouă ore de curs, la Fizică 11 ore şi 4 laboratoare de câte 2 ore pe săptămână.

Cât de scumpă e viaţa acolo?

Alexandru P: E mai scumpă decât aici, e clar. Putem vorbi pentru cazare de 1.000 de lire pe trimestru, adică 3-4.000 de lire pe an, dar noi primim bursă. O masă e 2-3 lire la cantină. Oricum, nu au vreun student care să renunţe la Cambridge din motive financiare, dacă ai nevoie de bani te ajută. 

Bica: Avem Bursa Isaac Newton, de 3.500 de lire pe an, e a universităţii, apoi fiecare colegiu îţi rezervă dreptul de a acorda burse în funcţie de performanţă. Oricum, avem nevoie de 7.000 lire pe an, cam atât ar fi costurile integrale, însă poate costa mai puţin. Deci în cazul meu, familia îmi dă cam 1.500 de lire pe an, plus avionul.

Alexandru G: Ne e interzis să lucrăm, în afara vacanţei de vară, vacanţele de iarnă şi de Paşte sunt rezervate pentru a a ajunge cu materia la zi. Păstrez stilul de învăţare de acasă, dar trebuie să învăţ mult mai mult.

Sfaturi pentru cei care vor să meargă la Cambridge?

 

Bica: Să fie pasionaţi, cu pasiunea vine şi puterea de muncă, vine de la sine, se vede dorinţa ta de a ajunge acolo, se vede la interviu şi ei văd asta, în rezultate, ei asta vor, oameni pasionaţi cu care pot să lucreze.

Alexandru G: Să muncească cât e nevoie şi să fie pasionaţi de ce vor să facă, e mai uşor. 

Alexandru P: Să-şi găsească nişa şi pasiunea.


La 20 de ani, Mihai Bica este primul român care va ieşi, peste patru ani, cu o diplomă de medic de la Cambridge, universitatea din Top 3 mondial la care a visat încă din clasa a IX-a. Este absolvent al celui mai bun liceu din ţară, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, din Bucureşti, a fost olimpic naţional la biologie şi din clasa a IX-a a visat să studieze la prestigioasa universitate Cambridge, din Marea Britanie.

Alături de Mihai Bica, la Cambridge mai studiază alţi doi studenţi români. Cei trei au terminat aceeaşi clasă la Colegiul Naţional „Sf. Sava“. Este vorba de Alexandru Paraschiv (20 ani), care studiază Chimie şi Ştiinţa Materialelor, fost olimpic internaţional la Chimie, şi de Alexandru Grigoroiu (20 ani), care studiază Ingineria acolo.

Studenţii vor vorbi despre experienţa lor în primul an universitar, despre cum s-au adaptat la societatea britanică şi cum este să înveţi la Cambridge. Alături de ei, prin telefon va interveni şi directoarea Colegiului Naţional "Sf. Sava", profesoara de biologie Elena Crocnan, cea care l-a ajutat pe MIhai să ajungă la performanţă pentru a intra la Medicină la Cambridge.


EXCLUSIV Primul student român la Medicină la Cambridge

”Oxbridge” - joaca elitistă cu mintea elevilor români

Englezul care a înfiinţat primul curs de limba română la Oxford

INTERVIU Lingvistul de la Cambridge, mentorul studenţilor români

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite