Profitabilitatea unui MBA  în cifre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
MBA ROI in Europe
MBA ROI in Europe

Săptămâna aceasta, QS Top MBA a publicat un raport care analizează profitabilitatea şi intoarcerea investiţiei (ROI) unui MBA, în Europa. Raportul analizează costurile unui program de MBA de la 200 de şcoli din Europa şi calculează întoarcerea investiţiei relatată la o perioadă de 20 de ani.

Studiul confirmă că programele full-time de MBA din Europa se dovedesc a fi o investiţie bună, cu o puternică returnare a investiţiei, mai mult decât oricare alte produse ale şcolilor de afaceri cum ar fi programele de Masterat, programele specializate de Masterat şi programele executive.

Cert este că ajngajatorii preferă şi răsplătesc aplicanţii MBA mai mul decât orice alţi absolvenţi. Salariul mediu al unui absolvent MBA în Europa este de $91,586 iar cel al uni absolvent de Master de doar $45,500.  Salariul mediu al unui absolvent MBA în finanţe şi bănci  este de $ 95,050, pe  când cel al unui absolvent de Master în acelaşi sector este de $53,127. Cu un salariu relativ mai mic se afla absolvenţii de MBA şi ai porgramelor de Master în consultanţă, la $88,250 şi $47,228 respectiv.

Julie Coffman, Directoarea uneia dintre cele mai mari şi prestigioase firme de consultanţă din lume – Bain & Company -  declară:

Anul acesta vom angaja peste 400 de absolvenţi MBA.  Trebuie să recrutăm talent nou ca să ţinem pasul cu expansiunea rapidă  a companiei, asadar ne aşteptăm să aven un an tumultuos în această privinţă.

Scoala care incoronează acest studiu din punct de vedere al profitabilităţii, este Vlerick Business School.  Conform QS, salariile absolventii MBA de la Vlerick Business School au crescut in medie cu 155%. Anul ce a trecut Vlerick Business School s-a făcut remarcată în patru sectoare: finanţe bănci, energie, retail si sănătate. Profesorii acestei şcoli s-au facut remarcaţi in media internaţională prin studiile de cercetare de calitate care au adus o enormă contribuţie sectoarelor menţionate mai sus.

chart one

Urmatoarele trei şcoli, conform tabelului de mai sus sunt St. Gallen, University of Edinburgh Business School si ESMT European School of Management and Technology.

Cristina Trifu deţine un MBA de la Vlerick Business School şi intr-un intetrviu in 2014 pentru Evenimentul Zilei aceasta declară:

Să spunem că am un salariu suficient de mare încat să nu trebuiască să mă gândesc foarte mult dacă pot să ies la o cină în oraş sau nu sau dacă îmi pot permite o rochie în plus. Sigur că sunt luni în care trebuie să economiseşti, însă cu economiile acelea chiar poţi face ceva în vacanţă. Duc din păcate un stil de viaţă foarte agitat – jobul meu implică multe călătorii, stau câte 8-9 ore în avion, apoi în maşină. În timpul liber, încerc să cunosc şi ţara în care locuiesc

Un alt lucru de menţionat sunt şcolile cu cele mai mici taxe. CEU Business School se află in topul clasamentului cu o uimitoare taxă de $14,760 pentru programul de MBA.

print two

Conform raportului, singura şcoala care satisface ambele criterii de mai sus (top 10 la returnarea investiţie sub forma salariului şi top 10 pentru taxa) este ESMT European School of Management and Technology din Berlin.  ESMT este o şcoala privată, fondată de unele din cele mai mari nume din Germania precum: BMW, BOSCH, Siemens, Airbus Group, Alianz şi alţii. Şcoala reprezintă un adevărat rao pentru toţi cei pasionaţi, şi cu un background in tehnologie, beneficiind direct şi indirect de sprijinul companiilor fondatoare. Prin urmare si programul full time de MBA are o tentă tehnologică, unul dintre modulele cursului fiin managementul tehnologiei. ESMT crede cu tărie ca tehnologia reprezintă viitorul si desigur prezentul pe care îl trăim şi aşadar liderii de mâine trebuie să fie echipaţi cu aptitudini care să le permită să înţeleagă cum functionează şi cum sa o folosească in avantajul lor.

Dacă toate datele de mai sus vă par tentante, şi vă gândiţi să urmaţi un program MBA, poate vă interesează să vedeţi cun stă situaţia în funcţie de ţară. 

capture three

Dacă sunteţi interesaţi să vedeţi restul raportului, il puteţi accesa aici

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite