Rata studenţilor înscrişi la facultăţile din Marea Britanie a scăzut cu 6%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cifrele UCAS de la jumătatea lunii decembrie arată o scădere de 6.5% pentru cei ce aplică în Marea Britanie   FOTO: Shutterstock
Cifrele UCAS de la jumătatea lunii decembrie arată o scădere de 6.5% pentru cei ce aplică în Marea Britanie   FOTO: Shutterstock

Universităţile din Marea Britanie îşi exprimă îngrijorarea cu privire la impactul taxelor de şcolarizare după ce datele furnizate de Serviciile de Admitere la Universităţi şi Colegii (platforma UCAS) atrag atenţia asupra unei scăderi considerabile a numărului de aplicanţi pe anul 2013.

Organizaţia UCAS, care reprezintă universităţile britanice, şi-a exprimat îngrijorarea asupra impactului potenţial al taxelor de şcolarizare, după ce cifrele au arătat o scădere cu 6% a celor ce aplică pentru a urma o universitate, la mai puţin de o lună până la încheierea aplicaţiilor pentru anul 2013, scrie the Guardian.

Datele UCAS au arătat că până la data de 17 decembrie au existat 265.784 de aplicaţii ale viitorilor studenţi rezidenţi, ceea ce înseamnă o scădere cu 6.3% faţă de aceeaşi perioadă de admitere din anul trecut.

Chiar dacă aceste procente sunt cu mult mai scăzute faţă de cele 8.4% pe care UCAS le preconizează de la un an la altul, termenul-limită din ianuarie face ca totalul studenţilor din 2013 să atingă o a doua scădere considerabilă, urmată şi de introducerea taxelor de şcolarizare anuale în valoare de până la 9.000 de lire sterline.

Studenţi mai puţini, taxe şi mai mari

Nicola Dandridge, directorul executiv al Universităţilor din Marea Britanie, a subliniat faptul că situaţia s-ar putea schimba în următoarele câteva săptămâni, menţionând că anul 2012 a fost martorul unui val de aplicaţii pentru luna ianuarie.

„Cu toate acestea, trebuie să fim preocupaţi de orice scădere a numerelor celor ce aplică la universităţi şi în particular trebuie să ne uităm cu atenţie la modul în care creşterea contribuţiilor postuniversitare în Anglia ar putea afecta deciziile luate de potenţiali studenţi. Chiar şi aşa, cifrele lunii decembrie au arătat o scădere pe toată întinderea ţării, sugerând astfel că această problemă ţine nu numai de taxele de şcolarizare din Anglia care îi opreşte pe studenţi să aplice”, spune aceasta.

Cifrele UCAS de la jumătatea lunii decembrie arată o scădere de 6.5% pentru cei ce aplică în Marea Britanie şi o scădere de 11.7% pentru cei din Ţara Galilor, în timp ce în Scoţia şi în Irlanda de Nord scăderile au fost mai mici, de doar 3.9% respectiv 0.5%. Studenţii scoţieni nu plătesc taxe ca să studieze la universităţile de stat, iar cei din Irlanda de Nord au taxe de peste 3.000 de lire sterline.

„Mersul la universităţi poate transforma vieţi, poate creşte şansele de a obţine un loc de munca şi poate creşte valoarea unui salariu. Nu ar trebui ca tinerii să-şi pună problema înscrierii la o universitate din cauza grijilor legate de finanţare”, a adăugat Dandridge.

Mary Bousted, secretarul general al Asociaţiei Profesorilor şi Lectorilor(APL) a atacat comentariile ministrului universităţilor, David Willetts, care spunea că instituţiile ar trebui să depună eforturi pentru a atrage mai mulţi aplicanţi care provin din familii sărace.

Este mult prea devreme pentru a ne forma o imagine definitivă cu privire la aplicaţiile pentru anul universitar 2013-2014. În mod tradiţional, mai puţin de 50% dintre aplicanţi şi-au depus cererile până în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului Willetts.

„Este important ca nimeni să nu fie oprit să aplice la o universitate doar pentru că nu au informaţii despre sprijinul oferit studenţilor. Majoritatea studenţilor noi nu vor plăti în avans, cei care provin din familii sărace vor beneficia de spijin financiar şi toată lumea va face rambursări de împrumuturi mai mici decât o fac acum, odată ce vor avea locuri de muncă bine plătite”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite