Studii în străinătate

articolul anterior

Săptămâna Mondială a Francofoniei Ştiinţifice. Ministrul Cîmpeanu a fost ales preşedinte al celei mai mari organizaţii academice internaţionale - AUF

2
24 Sep 2021 23:39:02
Autor: Anne-Marie Sandu
Ministrul Educaţiei, Sorin MIhai Cîmpeanu
Ministrul Educaţiei, Sorin MIhai Cîmpeanu

În perioada 21-24 septembrie 2021, a avut loc la Bucureşti prima ediţie a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Ştiinţifice, în cadrul căreia au avut loc mai multe evenimente majore ale Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF). Universitatea Politehnica din Bucureşti a găzduit a XVIII-a Adunare Generală a AUF, reuniune care, după Sommet-ul Francofoniei organizat de România (2006), este cel mai amplu eveniment francofon desfăşurat în România.

 Noua strategie se va concentra pe profesionalizarea guvernanţei universităţilor şi va viza dezvoltarea unor instrumente adecvate şi adaptate specificului nevoilor reale şi actuale ale statelor şi universităţilor membre, aşa cum au rezultat din amplul proces de consultare mondială derulată de AUF.
 
AUF va continua sa susţină proiectul IDNEUF (Initiative pour le Développement du Numérique dans l’Espace Universitaire Francophone) - iniţiativă a miniştrilor educaţiei din ţările francofone - care datează din anul 2015 (Paris), proiect prin intermediul căruia AUF a reuşit să dea dovadă de viziune, anticipând importanţa digitalizării educaţiei.
 
Sorin Mihai Cîmpeanu a subliniat şi contribuţia României la dezvoltarea francofoniei universitare, îndeosebi prin cele 980 de burse doctorale şi postdoctorale „Eugen Ionescu”, acordate începând cu 2007. România a contribuit astfel în fiecare an cu un buget care a variat între 350.000 euro şi 1.000.000 euro.
 
Mai multe instituţii româneşti de învăţământ superior, printre care Universitatea Politehnica din Bucureşti, USAMV Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov, au anunţat în cadrul Adunării Generale a AUF acordarea de burse doctorale complementare celor acordate de statul român prin Programul „Eugen Ionescu”.
 
De asemenea, preşedintele AUF a salutat încă o dată alegerea în cadrul Consiliului de Administraţie AUF a celor 18 reprezentaţi ai mediului universitar, precum şi prezenţa reprezentantului OIF şi a celor 12 reprezentanţi de state şi de guverne, manifestându-şi încrederea în activitatea noului Consiliu de Administraţie pe care-l va prezida în perioada 2021-2025.
 
Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul român al Educaţiei, a fost ales Preşedinte al AUF, fiind ales în acelaşi timp şi noul Consiliu de Administraţie al AUF, format din 32 de membri repartizaţi astfel:
- 18 reprezentanţi ai universităţilor din cele 10 regiuni (Africa Centrală şi Regiunea Marilor Lacuri, Africa de Vest, Magreb, Europa Occidentală, Europa Centrală şi Orientală, Asia-Pacific, America, Caraibe, Orientul Mijlociu şi Oceanul Indian). Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a fost ales pentru a reprezenta întreaga regiune a Europei Centrale şi Orientale.
- 13 reprezentanţi ai statelor/guvernelor, printre care se numără şi România, reprezentată de Ruxandra Mangu.
Astfel, România se bucură de o prezenţă importantă în instanţele AUF, având 3 reprezentanţi: Preşedintele AUF, reprezentantul Guvernului României şi reprezentantul universităţilor din Europa Centrală şi Orientală.
Adunarea Generală a celor 1005 instituţii membre AUF (provenind din 119 state) a prilejuit şi organizarea conferinţei miniştrilor educaţiei/pentru învăţământ superior şi cercetare din ţările francofone. Au participat 40 de miniştri, înregistrându-se astfel cea mai extinsă reprezentare ministerială dintre cele 18 ediţii ale Adunării Generale AUF în cei 60 de ani de existenţă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Kelemen Jakob
24.09.2021, 23:43:09

Ha ha ha ! Asta are teza de doctorat la secret ca-i plagiata!

-11 (11 voturi)
Omul UnOm
25.09.2021, 00:22:00

Eu nu inteleg ce sens are sa facem parte din asociatia francofoniei. Franceza a cunoscut un declin acelerat in Romania ultimelor decenii in dauna englezei si, intr-o masura mai mica, a germanei. Ce anume ne face pe noi sa ne mai consideram astazi ca fiind francofoni? Nu ma refer la argumente din trecut ci la cele mai dinspre zilele noastre. Nici relatia cu Franta si nici cea cu limba lor nu mai sunt asa de apropiate ca pe vremuri.

-11 (11 voturi)
Modifică Setările