Sistemul universitar din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa poza: www.elldor.info
Sursa poza: www.elldor.info

Pentru a avea acces la educaţia superioară, un tânăr britanic trebuie să absolve 12 clase. Examenul de absolvire în Marea Britanie se numeşte A-Levels şi din 2007 acesta se poate echivala automat cu Bacalaureatul Românesc.

Tipuri de instituţii

Universităţi de stat:

Număr: ~166
Acces: Bacalaureat

Universităţi private

Număr: ~30
Acces: Bacalaureat (campusuri deschise în Marea Britanie ale altor instituţii internaţionale)

Pentru a avea acces la educaţia superioară, un tânăr britanic trebuie să absolve 12 clase. Examenul de absolvire în Marea Britanie se numeşte A-Levels şi din 2007 acesta se poate echivala automat cu Bacalaureatul Românesc.

Cu alte cuvinte, orice absolvent de liceu din România poate urma cursuri universitare în Marea Britanie.

Aplicarea la universităţilor din Marea Britanie se face printr-un sistem online unic numit UCAS. Prin intermediul acestui sistem se poate aplica la maximum cinci programe universitare.

Educaţia superioară în mod obişnuit începe cu un program care se numeşte Bachelor Degree, echivalent cu programele de licenţă în România. După 3 sau 4 ani de studii în cadrul unui astfel de program, studentul va avea o diplomă de Bachelor şi va putea accesa un program de Master.

Bachelor Degree sau studiile Undergraduate

Cost de şcolarizare: ~6.000-9.000 GBP /an (pentru universităţile de stat)
Posibilităţi de finanţare: Tuition Fee Loan 1
Burse universitare: (500 – 2000 GBP/an);
Job part-time: (400 GBP/luna minim)


În Marea Britanie există mai multe tipuri de programe la care absolveţii de liceu au acces. În esenţă, toate reprezintă aceeaşi treaptă în educaţie. Cele mai întâlnite abrevieri pentru programe sunt:

  •  BA – Bachelor of Arts
  •  BSc – Bachelor of Science
  •  BEng – Bachelor of Engineering
  •  BArch – Bachelor of Architecture
  •  LLB – Bachelor of Law
  •  MA – Master of Arts*
  •  MEng – Master of Engineering*

 *aceste programe sunt tot programe la nivel de licenţă, nu reprezintă programe de master, în ciuda denumirii lor. Se pot întâlni la universităţile foarte vechi (Oxford, Cambridge, UCL, cele din Scoţia) păstrate prin tradiţie.

La aceste abrevieri se mai poate adăuga şi titlul de Hons (Honours) degree.  Acesta se acordă studenţilor care termină un program de 4 ani, ultimul sau ultimii 2 ani fiind de specializare. De exemplu: BA/BSc/MA Hons in Accounting.  Programele de 3 ani nu vor avea această titulatură.

Master’s Degree sau studiile Postgraduate

Cost de şcolarizare: 3.000 – 8.000 GBP /an (pentru programele de Master); 6.000 – 50.000 GBP/an (pentru programele de MBA)
Posibilităţi de finanţare: Burse universitare (500 – 2000 GBP/an);
Job part-time: (400 GBP/luna minim)

Pentru a fi admis la un program de master, un student trebuie să absolve un Bachelor Degree. Ca şi în cazul programelor bachelor, la nivel de master există diferite denumiri:

  •  MA – Master of Arts
  •  MSc – Master of Science
  •  MPhil – Master of Philosophy (de obicei de 2 ani cu accent puternic pe cercetare)
  •  MLitt – Master of Letters
  •  MBA – Master of Business Administration  

1Tuition Fee Loan: acest împrumut guvernamental acoperă în totalitate taxa de şcolarizare studenţilor admişi la un program de Bachelor în Marea Britanie la o universitate de stat.

Pentru acest împrumut pot aplica toţi studenţii provenind din Uniunea Europeană, el acordându-se în mod automat, fără selecţie. Fiind un împrumut, el va trebui rambursat. Pe perioada studiilor, studentul nu trebuie să ramburseze nimic. El va începe să facă acest lucru numai după terminarea studiilor şi numai în momentul în care venitul său anual depăşeşte un anumit prag, depinzând de ţara unde alege să rămână după terminarea studiilor.

De exemplu, dacă un student alege să se rămână în Marea Britanie după terminarea studiilor, el nu va începe să ramburseze creditul decât în momentul în care venitul său anual este de peste 21.000 GBP/an. În momentul în care a atins acest prag, el va începe să ramburseze treptat, prin sistemul de taxe naţional, un procent din suma ce depăşeşte acest prag. Dacă va câştiga 21.100 GBP/an, în anul următor va rambursa 9% din 100 GBP (=9 lire sterline), astfel venitul său rămânând foarte puţin afectat.

Acest împrumut nu are dobândă bancară însă este ajustat anual la rata inflaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite