Studiul în Danemarca şi Olanda: cum e în primul an? (II)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Badău, student în Olanda (persoana din centru)
Dragoş Badău, student în Olanda (persoana din centru)

Danemarca si Olanda au devenit, în ultimii ani, destinaţii de studiu populare, în parte datorită taxelor reduse de şcolarizare din aceste state (în Danemarca învăţământul universitar este gratuit, iar în Olanda se situează în jurul valorii de 1.800 de euro/an). 2 studenţi români din aceste ţări au povestit EDMUNDO cum este traiul acolo.

Partea I a articolului poate fi citită aici.

Ce ne poţi spune referitor la cazare şi la aspectele ce ţin de traiul în Danemarca sau Olanda? Dacă ai observat diferenţe între cazarea în campus si cea  privată, despre preţurile din Danemarca sau Olanda precum şi despre posibităţile pe care le ai în timpul liber - divertisment, part time job, ONG-uri şi internship-uri.

LAURA: „Referitor la cazare, conteaza foarte mult daca aceasta este în campus sau este privată. Cazarea în campus este, în primul rând uşor de găsit prin intermediul asociatiei de studenti studenthousingaarhus. In plus, costul este mai mic. Dezavantajul în acest caz este că vei primi o cazare împreuna cu alt/alţi studenţi, cel mai probabil cu baie şi bucătărie comună, doar dormitorul fiind individual. În cazul cazărilor private, avatajul este că îţi alegi tu locaţia şi colegii de cameră, în timp ce marele dezavantaj este că va costa mai mult şi va fi foarte greu de gasit. Multi studenţi se grupează şi îşi caută un apartament privat împreună sau aplică câte 2 (numărul maxim admis) prin asociaţia de studenţi. Preţurile sunt mari, o cazare bună la camin (aproape de facultate, cu dormitor si baie proprie) costă aproximativ 1 500 lei, in timp ce o cazare privată porneşte de la aproximativ 2 200 lei, dacă stai singur şi nu se împart cheltuielile cu nimeni. Mancarea este din nou mai scumpă, pe mine mă costă aproximativ 700 lei pe luna. Cheltuielile pot fi însă reduse până la 500 lei poate chiar mai puţin dacă masa nu este prea bogată şi dacă alegi să mănânci alimente mai ieftine. De exemplu, ciocolata este foarte scumpă şi poate fi exclusă din meniul zilnic.”

laura1

DRAGOŞ: „ Experienţa mi-a confirmat faptul că este normal să plăteşti o chirie mai mare în primele luni de studiu într-o ţară străină. De cele mai multe ori nu cunoşti pe nimeni şi nici nu ştii unde poţi găsi cele mai potrivite locuinţe (preţ şi spaţiu). Pe masură ce ajungi să te împrieteneşti cu străinii, să îţi extinzi network-ul, vei putea găsi mult mai uşor o locuinţă la un preţ adecvat. În primele 6 luni am locuit într-un spacebox de 16 m2 cu toate dotările şi plăteam 570 de euro pe lună. Această cazare am obţinut-o printr-o agenţie care are contract cu universitatea. Între timp, am reuşit să găsesc o cameră mobilată de 28m2 la preţul de 437 euro pe lună şi m-am mutat.

În Utrecht, pot spune că cea mai mare diferenţă dintre campus şi cazarea privată este faptul că nu se poate locui mai mult de 1 an de zile în campus şi nu poţi încheia contractul mai devreme. În schimb, la o cazare privată poţi stabili de la început termenii încheierii contractului, printre alte cauze (asta dacă ţi-ai găsit ceva mai bun şi vrei să te muţi). Este mai bine ca studentul să încerce să găsescă o cameră în campus, dar sa nu fie mai scumpă de 400-420 de euro iar după un an să se mute poate cu un coleg într-un apartament sau o casă.

dragos1

Dragoş (primul din stânga) şi noii săi prieteni de la facultate.

Referitor la capitolul cheltuieli lunare, eu consider că se poate supravietui cu 120-130 euro pe lună pe parcurs, după ce începi să cunoşti zona şi magazinele cu produsele mai ieftine dar bune. Acest lucru este însă posibil, după o perioadă de timp, prin urmare, la început, suma trebuie să fie un pic mai mare, poate până la 200 de euro, mai ales că, pe lângă alimente, se mai adaugă şi banii pe cărţi. Un experiment simplu mi-a arătat că, dacă mă limitam la a ieşi în oraş o dată pe săptămână, pot cheltui cel mai puţin 30 euro/lună. Un aspect foarte important de luat în calcul este transportul. Trebuie avut în vedere faptul că în Olanda transportul în comun este foarte scump (2.60 euro pe călătorie) şi din acest motiv se practică foarte des mersul pe bicicletă! ”

LAURA: „În ceea ce priveste timpul liber, sunt multe lucruri de făcut. Poti fi membru al unui club de studenţi în cadrul şcolii, poţi lua parte la evenimente organizate de studenţi sau poţi practica diverse activităţi la sală la un preţ avantajos. Sala de Fitness, Fitness World, este o alegere preferată de mulţi studenţi. Cu un abonament care costă mai puţin de 200 lei pe lună poţi merge la sală în fiecare zi şi la multe tipuri de clase de fitness de câte ori vrei. De asemenea, jogging-ul este intotdeauna praticat cu plăcere de un număr mare de studenţi.

laura2

Cât despre obţinerea unui job în timpul liber, acesta este, în primul rând, destul de greu de găsit. Însă, dacă se caută din timp se poate găsi un part-time job bun. Riscul este să lucrezi în timpul orelor de curs întrucât majoritatea angajatorilor te cheama când au nevoie de tine, nu în funcţie de programul de la facultate. În principiu, prin efort şi căutare permanentă, îti gasesti un job în cel mult 3-4 luni însă trebuie avută mare grijă cu orele de lucru suprapuse peste programul de la şcoală.”

DRAGOŞ: „La capitolul modalităţi de petrecere a timpului liber, din fericire, la acest capitol Olanda este fruntaşă în Europa. Ca student ai numeroase avantaje, promoţii şi acces la un număr foarte mare de evenimente. Festivalurile muzicale, concertele au loc aproape în fiecare luna; întrecerile sportive sunt la ordinea zilei iar dacă preferi liniştea şi calmul, mai mult ca sigur vei găsi un loc potrivit prin parcuri, muzee, gradini botanice etc. Am observat că oladezii îmbină frecvent plimbările melancolice prin păduri şi lenevitul în gradină cu nopţile albe petrecute în pub-uri. Joia este ziua studentului, toate magazinele sunt deschise până târziu iar petrecerile ţin până în zori!

Erasmus Student Network (ESN) este una dintre cele mai populare organizaţii pentru studenti. Câteva dintre activităţile organizate de ESN la care poţi lua parte sunt: bucătărie internaţională, movie night, campionate de fotbal, biliard, bowling, excursie în Rotterdam sau multele asemenea.”

Ce i-ai recomanda unui elev care vrea să studieze în Danemarca sau Olanda, poate chiar la academia unde studiezi tu?

LAURA: „În primul rand, aş menţiona ca va fi destul de greu să fie singur. Din propria experienţă pot spune că e mult mai uşor să ai un prieten/prietenă cu care să îţi cauţi cazare, să împarţi cheltuielile, să te ajuţi, cel puţin la început până descoperi si te obişnuiesti cu locul şi cu mediul per ansamblu.

laura3

În al doilea rând, cred că e foarte greu să pleci în străinătate la studii fără bani puşi deoparte pentru primele 4 luni cel putin. Astfel nu vei fi presat de găsirea rapidă a unui job part time si e cu totul altceva să ai timp să cauţi, decât să calculezi fiecare bănuţ gândindu-te că nu îţi ajung banii pentru cheltuielile primare.

În concluzie, aş recomanda Danemarca şi Business Academy Aarhus ca destinaţie de studiu pentru că înveţi foarte multe lucruri, cunoşti foarte mulţi oameni şi acumulezi o experienta vastă atât în domeniul pe care vrei să îl urmezi, cât şi în diferite arii culturale.”

DRAGOŞ: „Ceea ce îmi vine în minte are, în primul rând legătură cu partea financiară, deoarece celelalte aspecte (integrare în comunitate, şcoala etc.) ţin foarte mult de personalitatea fiecăruia. Un viitor student în Olanda trebuie să îşi aibă asigurat traiul pentru cel puţin primele 6 luni, până îşi poate găsi un part-time job. Suma ar fi undeva la 2000-3000 de euro, cu toate cheltuielile. Dacă din 2014 vom putea lucra fără permis de munca, atunci sunt şanse mult mai mari în găsirea unui part time job si pentru primirea bursei de la guvernul olandez. Se poate aplica pentru Tuition Free Loan (împrumutul pentru finanţarea studiilor) încă de la început, dar dacă munceşti un anumit număr de ore pe lună (56 de ore de anul viitor) beneficiezi de o bursă de student ( aproximativ 500-700 de euro/lună) şi de transport în comun gratuit.”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite