Tehnologia: soluţia salvatoare pentru educaţia a milioane de copii din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 15 milioane de fete care sunt excluse de la educaţie, 9 milioane trăiesc în Africa Sub-Sahariană. (Sursă foto:Vodafone)
Din 15 milioane de fete care sunt excluse de la educaţie, 9 milioane trăiesc în Africa Sub-Sahariană. (Sursă foto:Vodafone)

În statele dezvoltate, oamenii nu realizează că educaţie este de fapt un privilegiu. Potrivit Institutului de Statistică UNESCO, 15 milioane de fete din toată lumea n-o să aibă niciodată şansa să înveţe să citească sau să scrie, iar rata mortalităţii la mamele fără educaţie e de două ori mai mare decât a celor cu studii gimnaziale. Însă, o fundaţie a găsit o soluţie pentru aceştia: acces gratuit la materiale de învăţare.

15 milioane de fete şi 10 milioane de băieţi din lumea întreagă sunt excluşi de la educaţie. Din totalul de fete, nouă milioane trăiesc în Africa Sub-Sahariană unde totodată, se înregistrează cea mai mică rată de înscriere la şcoala primară din lume. 

Rate mari ale analfabetismului sunt corelate cu nivel ridicat al criminalităţii, salarii mici şi o lipsă a sănătăţii mentale şi fizice. În Africa Sub-Sahariană, rata de mortalitate a mamelor fără educaţie e de două ori mai mare decât a celor care au studii gimnaziale. 

Ar putea internetul să ajute la educaţie? O fundaţie a lansat astăzi programul ”Instant Schools for Africa” care va asigura acces gratuit la educaţie pentru peste cinci milioane de copii marginalizaţi din Ghana, Lesotho, Mozambic,Tanzania şi Republica Democrată Congo. Platforma va oferi resurse care includ şi subiecte precum matematica sau ştiinţe şi materiale de la şcoala primară până la liceu. Conţinutul va fi valabil şi offline pentru a sprijini şi copii şi educatorii fără acces la internet. 

Acces gratuit la resursele folosite de copii din ţările dezvoltate 

Targetul acestora este ca programul să ajungă la trei milioane de refugiaţi până în 2025. Arthr D. Little estimează că programul care deja ajută  43,000 de tineri în fiecare lună, are potenţialul de a dezvolta condiţiile de viaţă a 80% din refugiaţi. Raportul furnizat de fundaţie arată că până în 2025, 50 de milioane de copii din Africa, India şi Egipt pot beneficia de resursele educaţionale online. 

„De la tabere de refugiaţi până la locuri isolate din Africa cu puţine şcoli, conexiunea le dă copiilor oportunitatea unui viitor mai bun. Programul are potenţialul de a transforma viaţa a milioane de copii care sunt excluşi de la educaţie, dându-le acces gratuit la aceleaşi materiale pe care le folosesc copiii din ţări dezvoltate, pentru a-i ajuta să-şi îndeplinească ambiţiile”, afirmă directorul fundaţiei, Andrew Dunnett.   

Fundaţia respectivă lucrează cu Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi pentru acest program care foloseşte resurse educaţionale special realizate şi tablete pentru a furniza educaţie copiilor din taberele de refugiaţi. 

    

„Dacă  fetele ar avea acces la educaţie, toată lumea le-ar respecta, chiar şi bărbaţii”

La 14 ani, Jediva a fost violată şi răpită din Uganda pentru a fi soţie şi sclavă. Soţul spunea că aceasta are 19 ani şi-a ameninţat-o că o omoară dacă divulgă adevarata vârstă.  Pentru a cumpăra cărţi, Jediva a vândut proviziile de mâncare şi când aceasta a reuşit să scăpe din casă, a fugit la poliţie. După o atentă investigaţie, aceştia au descoperit că Jediva avea 15 ani, nu 19 şi a fost dusă la o şcoală de refugiaţi din Kakuma. Acolo a învăţat să folosească tablete, Google şi internetul pentru prima dată. Un vulcan activ a fost primul lucru pe care l-a căutat pe Youtube. 

 

În comunitate, fetele care merg la şcoală sunt numite „prostituate”

Fugia locuieşte în tabăra de refugiaţi Kakuma, în nord-vestul Keniei. Comunitatea taberei nu sprijină educaţia fetelor spunând că acestea n-au dreptul şi chiar unii oameni numesc fetele care merg la şcoală „prostituate”. Mama Fugiei chiar i-a sugerat acesteia să se lase de şcoală, din cauza vorbelor oamenilor, dar fata i-a explicat că într-o zi ar putea deveni doctor şi ar putea ajuta oameni cu probleme de inimă ca şi ea. „Nu toată lumea are şansa de a merge la şcoala. Dar e un drept, e ca oxigenul pentru noi. Vreau să devin doctor ca să ajut oameni ca mine şi să inspir pe alţii, să zică „Aş vrea să fiu ca ea”. 

 

Mama Sashei a vândut-o unui bărbat ca să plătească educaţia fraţilor ei 

La 14 ani, mama Sashei a plecat din tabara de refugiaţi din Kakuma să se mute înapoi în Burundi. Aceasta a obligat-o pe Sasha să se mărite cu un bărbat necunoscut doar pentru a avea bani pentru educaţia fraţilor ei. Speriată, fetiţa a fugit şi după şase luni pe drumuri, Sasha a ajuns la Kakuma. În 2016 a reuşit să reia educaţia „Această şcoală mi-a salvat viaţa.  Când sunt aici, învăţ şi aşa îmi construiesc viitorul”. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite