VIDEO Cum sunt selectaţi viitorii profesori în Singapore, statul situat pe primul loc la testele PISA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Singapore, statul care s-a situat pe primul loc la testele Pisa din 2015, poţi deveni profesor doar dacă te afli în prima treime a abolvenţilor de studii superioare. În final, doar unul din opt absovenţi reuşesc să intre în programele de pregătire didactică.

Singapore îşi ia în serios pregătirea viitorilor profesori pentru că, spun reprezentanţii Institutului Naţional de Educaţie, aceştia construiesc naţiunea. Din acest motiv, statul selectează cei mai buni şi strălucitori absolvenţi pentru a fi primiţi în profesia didactică, iar când vorbim despre asta vorbim despre prima treime a absolvenţilor de studii superioare. 

După ce trec de criteriul mediilor de absolvire, absolvenţii sunt chemaţi la interviu, unde doar 1 din 8 reuşeşc să treacă. Interviul are ca scop identificarea persoanelor care au atitudinea şi aptitudinile necesare pentru a intra în profesie.

„Astfel încât, la sfârşit, doar cei mai buni 10% dintre absolvenţi sau chiar mai puţini reuşesc să intre în profesia didactică”, spune profesorul Ee Ling Low, şefa Departamentului de planificare strategică şi calitate academică, din cadrul Institutului Naţional de Educaţie, în  clipul „Becoming a teacher in Singapore”, de pe canalul pisa4you.

   

Formarea cadrelor didactice

Odată ce eşti selectat pentru pregătirea didactică, sunt două căi de pregătire: licenţa de arte şi ştiinţe ale educaţiei, care durează patru ani, şi cursul postuniversitar de Educaţie, care durează 16 luni.

Programul de 4 ani este prevede realizarea a două proiecte de cercetare, un proiect de cercetare pe educaţie şi unul de cercetare academică. Pe de altă parte, sunt cursuri de filosofia predării, dar şi o componentă a valorilor în programele de predare. 

Din minutul în care eşti selectat să devii profesor, Ministerul Educaţiei plăteşte taxele de şcolarizare, dar îţi oferă şi un ajutor în bani în funcţie de calificarea academică. După absolvire, va trebui să înapoiezi banii Ministerului Educaţiei pentru că ţi-a finanţat studiile.

Scorul României la Ştiinţe, domeniul pe care s-a pus accent la ultimele testări, este de 435 faţă de scorul mediu al ţărilor OECD, 493, şi faţă de cel mai bun scor, cel al singaporezilor care a fost de 558. La partea de Citire, România a acumulat 434 de puncte, iar la partea de Matematică 444 de puncte.

Sub România s-au plasat Cipru, Moldova, Albania, Turcia.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite