Universitar

articolul anterior articolul urmator

30 de joburi din viitor şi abilităţile pentru ele

4
12 Jul 2019 15:09:12
Ciprian Stănescu

Evoluţiile în inteligenţă artificială, automatizare, big data sau cele mai puţin tehnologice ca trenduri de îmbătrânire a populaţiei au efecte semnificative asupra meseriilor şi activităţii umane în viitor. Roboţii nu vin şi ne iau toate joburile, dar cu siguranţă multe din joburile clasice sunt în pericol de transformări semnificative pe perioada următoarelor decade.

„Vor veni roboţii şi ne vor lua joburile şi AI o să controleze lumea.” Am auzit asta deja de mai multe ori decât era cazul. Una dintre cele mai frecvente discuţii legate de viitor este ca roboţii vor înlocui munca oamenilor. Până în 2022, 42% din totalul sarcinilor actuale vor fi realizate de roboţi. În prezent, acest procent este de 29%, urmând ca în 3-4 ani peste 75 de milioane de locuri de muncă să dispară.

Ca urmare a acestei noi revoluţii tehnologice, „roboţii” vor genera însă 133 de milioane de noi joburi, conform World Economic Forum. Evident însă că mulţi vor avea de suferit în lipsa capacităţii de adaptare la noile realităţi tehnologice şi noi modele de business, dar mai ales din cauza timpului prea scurt rămas pentru reskilling.

Activităţile ce implică acţiuni repetitive vor dispărea din ce în ce mai rapid: de la contracte, onboarding sau plăţi în HR, procesare de cheltuieli administrative, management de inventar sau de procese logistice. Mai jos câteva dintre joburile ce vor fi semnificativ transformate sau vor dispărea în următoarea decadă atât în state dezvoltate tehnologic, cât şi în curs de dezvoltare.

1. Agenţi de turism
2. Asistenţi administrativi
3. Asistenţi avocaţi

4. Casieri
5. Contabili

6. Lucrători agricoli
7. Lucrători fast-food

8. Lucrători în construcţii (unele specializări)
9. Lucrători în manufactură

10. Muncitori în construcţii
11. Ofiţeri de împrumut

12. Operatori maşini cusut
13. Operatori printare

14. Piloţi militari
15. Poştaşi şi lucrători poştali

16. Şoferi de transport
17. Traderi de bursă

Cum arată însă câteva din joburile viitorului apropiat şi puţin mai îndepărtat? Fie că vorbim despre joburi ce ţin de tehnologia informaţiei, inginerie medicală sau interacţiune umană, din ce în ce mai multe din joburile viitorului sunt strâns legate de tehnologii ca AI, machine learning sau viaţa în spaţiul digital. Mai jos 30 din joburile ce vor domina viitorul muncii în următoarele decade.

1. Analist Securitate cibernetică
2. Antreprenor în economie circulară
3. Asistent de sănătate

4. Blockchain Developer
5. Consilier în Detoxifiere Digitală

6. Designer avatari robotici
7. Designer cyborgs

8. Designer de membre bionice
9. Developer VR şi AR

10. Ghid turism spaţial
11. Inginer biomedical

12. Inginer de biologie sintetică
13. Inginer de control al vremii

14. Inginer de nanotehnologie
15. Inginer deşeuri

16. Inginer genetic
17. Inginer sănătate la distanţă

18. Manager de servicii de sănătate
19. Manager pentru viaţă digital
ă
20. Service roboţi personali
21. Software Developer

22. Specialist AI
23. Specialist Controlul Emoţiilor

24. Specialist implanturi creier
25. Specialist în agricultură urbană

26. Specialist transfer al minţii
27. Tehnician Printare 3D şi 4D

28. Tehnician de energie eoliană
29. Tehnician de energie solară

30. Tehnician în clădiri smart

Liste agregate din rapoarte şi studii ale: World Economic Forum – Future of Jobs Report 2018,  Skills Forecast 2030, European Center for the Development of Vocational Training, Global Talent Trends Report, LinkedIn; Workforce of the Future, PWC; Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation, McKinsey; Future of Work, Deloitte sau Bureau of Labor Statistics of the US, şi opinii personale ale autorului.

Ce abilităţi ar trebui să dobândească copiii din generaţiile curente şi cele viitoare pentru a se putea adapta viitorului? Din păcate, multe dintre abilităţile de mai jos nu pot fi învăţate prin activităţile adesea teoretice ale sistemelor curente de educaţie publică. În lipsa unor politici publice în educaţie, digitalizarea sistemelor publice şi investiţii în tehnologii care să privească spre viitor, şansele ca o economie ca cea a României să fie competitivă în viitor sunt minime. Mai jos 15 dintre abilităţile importante pentru fiecare dintre noi, dar în special pentru generaţiile mai tinere.

1. Abilităţi în tehnologii noi
2. Ascultare activă
3. Adaptabilitate

4. Autodisciplină
5. Autonomie în învăţare

6. Capacitate de colaborare virtuală
7. Comunicare interpersonală şi lucru în echipă

8. Creativitate
9. Empatie

10. Flexibilitate cognitivă
11. Gândire critică şi rezolvarea problemelor complexe

12. Inteligenţă culturală şi de diversitate
13. Inteligenţă emoţională

14. Leadership colaborativ şi iniţiativă
15. Rezolvarea problemelor complexe

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Iulian Arion
12.07.2019, 19:15:55

28. Tehnician de energie eoliană 29. Tehnician de energie solară Ambele modalitati de producere a energiei sunt profund nerentabile economic. Pentru a se sustine economic sunt subventionate astfel: energia eoliana cu 300%, energia solara cu 600%. Ambele sunt foarte poluante. Cele mai poluante. Metalurgia producerii materialelor utilizate se realizeaza in China. Toata poluarea ajunge in apele Marii Chinei de sud si in oceanul planetar. Nu merita otravirea oceanului planetar pentru a crea "gioburile viitorului"

Iulian Arion
12.07.2019, 19:17:48

"23. Specialist Controlul Emoţiilor" Se numeste psiholog. Este ca si cum in loc de frizer ai zice heerstilist.

Iulian Arion
12.07.2019, 19:20:58

Cipri, Vezi ca daca nu devi util oamenilor studiind si practicand tehnolia producerii utilitatilor pentru oameni, vei ajunge sa n-ai ce manca. Nu exista inteligenta artificiala! Exista algoritmi, bucle de masura si control. Cel mai inteligent program de sah "Deep Blue", care a invins campionul mondial la sah, este mai putin inteligent decat un copil de cinci ani!

Iulian Arion
12.07.2019, 19:23:24

"30. Tehnician în clădiri smart" Automatizarea unor procese nu inseamna ca o cladire este inteligenta! Inteligenta este a celor care au creat programele! Hai ca ma obosesti! Pune mana si munceste si nu mai fabula. Care este creatia ta utila oamenilor? Cati bani primesti pentru ea?

Modifică Setările