Universitar

articolul anterior articolul urmator

5 lucruri pe care orice student ar trebui să le ştie înainte să plece la facultate în Capitală

0
Articol publicitar
12 Aug 2019 17:40:23
Autor: ADH
FOTO Freepik
FOTO Freepik

Dacă te pregăteşti să începi facultatea, atunci ar trebui să ştii că viaţa ta e pe cale să se schimbe într-un mod dramatic. Sigur, perioada facultăţii poate fi una dintre cele mai frumoase ale vieţii, iar pentru unii poate fi chiar o adevărată aventură, în special atunci când părăseşti oraşul natal.

Iar dacă plănuieşti să studiezi în Bucureşti, atunci ar fi bine să ştii cât mai multe despre provocările care te aşteaptă ca student în capitala ţării:

1. Cazarea

Cazarea poate fi o problemă mai complicată decât pare la prima vedere. Mulţi studenţi caută să obţină un loc de cazare în căminele facultăţilor la care au fost admişi, însă numărul de locuri în acest cămine este limitat, iar locurile sunt atribuite, de regulă, în funcţie de media de la bacalaureat sau de la admitere.

Din fericire, în cazul în care nu poţi obţine un loc în aceste cămine, vei putea, totuşi, să obţii un loc într-unul din numeroasele camine studentesti Bucuresti private, unde accesul este mult mai uşor. Cu toate că preţul cazării va fi uşor mai ridicat, vei beneficia de mult mai mult spaţiu şi condiţii mult mai bune. De asemenea, există şi posibilitatea închirierii unui apartament, la un cost mult mai ridicat sau a cazării în gazdă, unde va trebui să locuieşti cu proprietarii în acelaşi apartament.

2. Masa

Ca student, vei fi deseori nevoit să te descurci cu un buget limitat. Pachetul de acasă ajută, însă vei avea nevoie să mănânci, din când în când, şi câte o masă caldă, recent pregătită. Din fericire, există numeroase locuri unde poţi mânca ieftin şi sănătos. Majoritatea facultăţilor au o cantină proprie, unde vei putea mânca mereu o masă caldă la un preţ rezonabil.

De asemenea, vei găsi şi numeroase restaurante cu autoservire, unde, deşi preţurile sunt puţin mai mari decât la cantinele facultăţii, vei găsi mai multă varietate, menţinându-te, totuşi, în limitele bugetului. Nu în ultimul rând, ar fi o idee bună să începi, treptat, să înveţi să găteşti. Astfel, vei deveni independent şi vei economisi mai mulţi bani, consumând, în acelaşi timp, alimente mult mai sănătoase.

3. Transportul

Ca student, primul lucru de care vei avea nevoie când ajungi în Bucureşti este un abonament, fie pentru metrou, fie pentru autobuz. În cazul abonamentelor pentru autobuz, ar fi indicat să optezi pentru unul pe toate liniile, ca să te poţi deplasa în orice zonă a oraşului, fără să fii nevoit să plăteşti în plus. Din fericire, toţi studenţii beneficiază de reduceri la transportul în comun, aşa că ar fi bine să treci pe la secretariatul facultăţii ca să ridici actele necesare pentru achiziţia unui abonament redus.

4. Spălatul

În primele zile nu vei observa asta, dar, pe măsură ce trece timpul, lipsa hainelor curate va deveni o problemă din ce în ce mai acută, în special dacă nu mergi acasă cu sacul de rufe la fiecare 2 săptămâni. Din fericire, ai alternative, unele mai puţin plăcute decât altele. Prima şi cea mai ieftină este cea de a spăla rufele manual în lighean.

Nu ai nevoie decât de detergent, un uscător şi o mână fermă, deşi vei fi destul de obosit la final. O variantă mai eficientă şi mai puţin obositoare ar fi să foloseşti o spălătorie publică, unde va trebui să plăteşti puţin mai mult, dar vei avea posibilitatea să-ţi speli şi să-ţi şi usuci rufele, aşa că vei economisi mult timp şi vei depune mai puţin efort.

5. Învăţatul

Ar trebui să ştii de la bun început că, indiferent cât de hotărât eşti tu să înveţi bine, nu toţi colegii tăi vor fi aşa. Poţi avea colegi de cameră care dau petreceri în zile de sesiune, vei întâlni colegi de facultate care te vor invita în fiecare seară în baruri şi cluburi şi o serie de alte distracţii care te pot deturna de la scopul tău.

Cu siguranţă nu vei putea sta deoparte de toate, însă nu ar trebui să uiţi că echilibrul este esenţial, iar în zilele cu adevărat importante trebuie să ştii să te ţii ferm pe poziţie şi să ştii să spui „Nu” atunci când e cazul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii