În ce condiţii este doctoratul obligatoriu pentru absolvenţii de medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti    FOTO: Adevărul
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti    FOTO: Adevărul

Doctoratul ştiinţific este obligatoriu doar pentru absolvenţii de medicină care doresc o carieră universitară, în timp ce viitorii medici practicieni susţin rezidenţiatul. Excepţie fac persoanele care s-au remarcat printr-o carieră de succes în medicină şi care pot primi titluri academice precum cel de "profesor universitar", din partea unei universităţi acreditate, fără să susţină un doctorat, cum este în cazul lui Raed Arafat.

Rectorii marilor universităţi de medicină nu sunt de acord cu declaraţiile secretarului de stat Raed Arafat de săptămâna trecută, care a spus că doctoratul medical a devenit o simplă "formalitate, cu o calitate redusă şi fără valoare". Arafat a dat drept un exemplu de urmat, sistemul universitar medical din Statele Unite. Însă, rectorii au explicat pentru "Adevărul" că sistemul american, pe care l-a lăudat secretarul de stat la gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), este diferit de cel european, motiv pentru care la noi, cine doreşte să intre în sistemul universitar ca profesor, trebuie să susţină un doctorat ştiinţific.

"Există o diferenţă între sistemul european şi cel american. În Statele Unite, universităţile de medicină îţi dau un doctorat profesional atunci când termini studiile. Acest doctorat este valabil şi pentru cariere universitare, americanii nefiind obligaţi să-şi dea un doctorat ştiinţific pentru a fi profesor universitar. Şi la noi se practica asta înainte de 1944. Acum, însă, lucrurile stau altfel, ca să ai o carieră universitară, trebuie să ai doctorat ştiinţific. Însă, Legea Educaţiei permite ca o universitate să-i acorde unei persoane recunoscute pentru contribuţiile aduse unui domeniu, un titlu universitar fără doctorat. Noi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi am aplicat această prevedere şi, printre cei care au beneficiat de ea este chiar Raed Arafat, care predă la noi de la 1 octombrie 2014", a explicat pentru "Adevărul", Vasile Astărăstoae, rectorul UMF "Grigore T. Popa" din Iaşi.

La rândul său, rectorul UMF "Carol Davila" din Bucureşti, Ioanel Sinescu a explicat că după cei şase ani de studii în medicină, absolvenţii au două opţiuni: rezidenţiatul sau doctoratul. "Doctoatul este oblşigatoriu dacă vrei să intri în sistemul de învăţământ şi dacă faci cercetare după absolvire, implicit se ajunge la doctorat. Absolvenţii de medicină pot susţine doctoratul cu subvenţii de la stat, iar pentru locurile nebugetate, în general se plătesc sume curpinse între 3.000 – 5.000 de euro pe an, în funcţie de universitate. Un doctorat în medicină trebuie să fie relevant ştiinţific, să aibă o cobtribuţie. Un doctorat nu este o corvoadă, e doar o necesitate pentru cei care vor să devină cadre didactice", a explicat profesorul Sinescu.

De asemenea, Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România  a transmis luni un comunicat cu privire la doctoratul în învăţământul medical în care a spus că "a considera doctoratul în medicină o formalitate este inadecvat". "Considerăm că în declaraţiile apărute recent în presă pe această temă, se suprapun domenii diferite: cel al medicinei practice, care nu presupune obligativitatea doctoratului, cu cel academic. Obţinerea titlului ştiinţific de doctor în medicină este obligatorie pentru o bună selecţie a cadrelor didactice din învăţământul medical, cel românesc fiind reputat şi recunoscut pe plan internaţional", se arată în comunicatul asociaţiei.

Arafat: Doctoratul medical a devenit o formalitate

În opinia lui Arafat, doctoratul în domeniul medical a devenit o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare, "determinând afectarea inclusiv a celor care într-adevăr finalizează teze de doctorat de valoare, în urma unui proces asociat cu multă muncă şi străduinţă".

"Doar prin faptul că i-am obligat pe toţi care fac parte din sistemul de învăţământ universitar medical să deţină titlul de doctor sau în cazul asistenţilor universitari să fie cel puţin doctoranzi a generat unele probleme a căror recunoaştere nu se doreşte şi am să dau exemple. În SUA, anul trecut, erau 309 de profesori de medicină de urgenţă în universităţile americane, unde doar şase au doctoratul", a spus Arafat, la Gala Studenţilor Români din Străinătate, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

El a mai spus că obligativitatea susţinerii doctoratului este în detrimentul calităţii: "Ridicând nivelul, ca să fie neapărat cu doctorat sau doctorand, noi am redus calitatea şi am redus expunerea şi pregătirea studenţilor noştri. Determinând forţat medicii tineri să acceadă procedura de obţinere a titlului de doctor, nu am făcut decât să-i împovărăm pe toţi cei care trebuie să achite sume imense, dacă nu sunt bursieri, pentru şcoala doctorală, care a devenit o sursă importantă de venituri pentru universităţi. Pe de altă parte, eu nu ştiu unde vor oferi viitori doctoranzi atâtea subiecte şi teze de doctorat reale, utile şi valide din punct de vedere ştiinţific, solicitându-le obligatoriu tuturor să aibă astfel de doctorate".

Arafat a făcut referire, în acelaşi context, la cazul său. "După mai mult de opt ani de activitate în învăţământ în domeniul medical de urgenţă într-o universitate de prestigiu din România (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca - n.r), a trebuit să plec, pentru că mi s-a spus că o să reduc punctajul universităţii prin faptul că eu nu am doctorat. Iar între a face doctoratul pe genunchi sau să mi-l facă altcineva ori a pleca, am hotărât să plec", a spus Raed Arafat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite