Universitar

articolul anterior articolul urmator

Şercan: Susţinerea a două teze de doctorat de la Academia de Poliţie, amânată după anunţul că vor fi publicate

3
23 Feb 2020 15:48:25
Autor: Simona Chirciu
Jurnalista Emilia Şercan, despre tezele de doctorat de la Academia de Poliţie FOTO: news.ro
Jurnalista Emilia Şercan, despre tezele de doctorat de la Academia de Poliţie FOTO: news.ro

Jurnalista Emilia Şercan arată că două teze de la Academia de Poliţie care ar fi urmat să fie susţinute public în februarie, au fost amânate „pentru o dată ulterioară”, după anunţul că toate tezele de doctorat vor fi făcute publice, conform Ministerului Educaţiei.

„Anunţul că tezele de doctorat vor fi publicate face minuni: două teze de la Academia de Poliţie, care urmau să fie susţinute public pe 25 şi 28 februarie, au fost amânate "pentru o dată ulterioară". Care dată ulterioară intuiesc eu că va fi niciodată. Ambele teze erau coordonate de Vlad Barbu, unul dintre nodurile puternice ale reţelei de plagiat de la Academia de Poliţie”, a postat Emilia Şercan pe Facebook, duminică. 
 
Jurnalista spune că este posibil că anunţuri de amânare a susţinerii tezelor de doctorat să apară şi la alte „fabrici de plagiate” care nu au avut parte de atât de multă atenţie precum Academia de Poliţie. 
 
„Publicarea tezelor de doctorat are în primul rând scop preventiv, de descurajare a fraudării lucrărilor ştiinţifice care în unele universităţi e mai degrabă regula decât excepţia. Există cadru legal pentru punerea în practică a art. 168, alin. 9, care zice că „Teza de doctorat şi anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educaţiei...”, iar punerea lui în aplicare sper să fie doar o chestiune de timp”, a precizat Şercan. 
 
 
 

Legea Educaţiei arată că tezele de doctorat sunt publice 

 
„Legea Educaţiei este clară. Lucrările de doctorat sunt documente publice, fapt ştiut şi de doctoranzi atunci când îşi încep studiile. Este şi normal, în condiţiile în care există consecinţe juridice şi financiare ale acordării acestui titlu, şi mă refer la creşterea de 15% a salariului. Nu poţi să spui că nu vorbim de un document public. Altfel, logica este destul de evidentă – dacă vrei să creşti încrederea într-un domeniu, creşti gradul de transparenţă. Astfel de excepţii reprezintă un minus”, este de părere Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai şi fost ministru al Educaţiei. 
 
Că teza de doctorat este o lucrare publică care se susţine în mod public în faţa unei comisii şi poate fi ulterior consultată într-o bibliotecă, atrage atenţia şi fostul ministru Mircea Dumitru. „Nu văd de ce un cercetător, dacă nu are nimic de ascuns, s-ar împotrivi publicării. O astfel de teză reprezintă o contribuţie personală într-un domeniu de cercetare. Vrei ca lumea să-şi citească lucrarea şi nu să ajungă într-un sertar”, este de părere Mircea Dumitru, profesor la Universitatea Bucureşti. 
 

Şcoli doctorale şi plagiatori de rang înalt 

 
La finalul lunii decembrie a anului trecut, guvernul Orban a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care numele studenţilor de la Academia Naţională de Informaţii erau şterse din Registrul Matricol al Universităţilor din România (RMUR). Măsura venea la doar câteva zile după ce şase titluri de doctor obţinute la această universitate erau retrase de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Printre aceştia se număra şi Daniel Moldoveanu, fost consilier al preşedintelui Băsescu, care anterior făcuse o cerere de renunţare benevolă la acest tilu tocmai pentru a evita un verdict de plagiat. Un caz similar este cel al lui Bogdan Licu, propus pentru funcţia de prim-adjunct al Procurorului General, care a încercat să renunţe la acelaşi titlu obţinut la aceeaşi academie şi sub acelaşi coordonator, fostul ministru Gabriel Oprea. În fapt acesta a încercat în justiţie să oprească verificarea tezei sale, însă Curtea Supremă i-a respins cererea, justiţia rămânând să se pronunţe asupra cererii de renunţare la titlu de doctor. În fapt opt din cei 13 doctoranzi ai lui Gabriel Oprea de la „Mihai Viteazul” şi-au pierdut sau au renunţat la titlul de doctor. În acelaşi timp, în 2016, i s-a retras inclusiv lui Garbriel Oprea titlul de doctor în Drept.
  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ovidiu Olariu
23.02.2020, 17:31:03

Ar fi timpul si cazul sa li se reaminteasca tuturor acelora care, in timpul generoasei perioade post decembriste, si-au obtinut titlul de "doctor", prin frauda intelectuala (=plagiat !) -este vorba despre cei de la Academia de Politie si despre toti ceilalti "doctori", din politica si din cele mai variate domenii de activitate, care si-au obtinut "doctoratul" in acelasi fel- ca ei sunt beneficiarii respectului si ai aprecierii intregii societati din Romania, pentru ca performanta lor este, la nivel mondial, una unica si irepetabila ! Datorita exceptionalei lor "stradanii", inaltul titlu de doctor in stiinte a fost asociat, in epoca post decembrista, cu binemeritatul si stralucitorul epitet: "lichele", cu "merite" 'telectuale, "hoti", incununati cu "titul de doctor" ! In sfarsit, trebuie sa aplaudam, traim un lucru meritoriu: Romania are, pe langa multe alte lucruri de pomina, inca un lucru de exceptie, cu care se poate mandri: are cei mai multi doctori pe kilometru patrat ! Ca nici o alta tara, Romania straluceste prin prezentza, in toate domeniile de activitatea, a lichelelor cu titlul stiintific de doctor !

+3 (3 voturi)
Ovidiu Olariu
23.02.2020, 17:32:22

Stimati prieteni, realizez ca am fost prea dur. Am reflectat si revin asupra comentariului anterior. Dupa o indelungta si profunda cugetare asupra subiectului in dezbatere, mi-am dat sema ca este nevoie, totusi, de mai multa intelegere si de mai multa empatie vizavi de toti acesti daruiti lucratori intelectuali. In fond, ar trebui sa fim mandri: avem multi "doctori" ! Mai mult, este necesar sa fim increzatori si optimisti ! Vor fi, trebuie sa fie, si mai multi ! Sa credem in viitorul si in destinul nostru ! Avem toate motivele: Am fost, prea mult timp -si inca mai suntem- pe ultimul loc in Uniunea Europeana ! A venit, in sfarsit, momentul sa ne autodepasim ! Acest domeniu, al doctoratelor, ne poate oferi mult mai mult. Putem, daca vrem -"pentru ca putem" !- sa largim baza de acordare a titlurilor stiintifice ! Sa ne formam si sa ne crestem conducatori de doctorate, sa fie stimuati toti oamenii muncii, sa fie incurajati in aceasta utila activitate ! Sa se acorde mai multe, cat mai multe doctorate ! Romania poate sa faca dovada ca pot sa existe doctori si doctorate in toate domeniile de activitate ! Sa avem doctori soferi, doctori vatmani, doctori casieri in supermarketuri si la cinematografe, doctori frizeri, doctori minieri, doctori pompieri, tamplari, vopsitori, zidari, zugravi si, desigur, doctori in randul politistilor stradali, inclusiv in tre cei care dirijeaza circulatia in intersectii ! Ce mai atata modestie ? La urma urmei, de ce nu am putea avea si doctori si doctorese in randul pietarilor, al vanzatoarelor de zarzavaturi si al precupetzelor de tot felul din piete !

+4 (4 voturi)
Stanila Ion
25.02.2020, 11:49:12

In primul rand ar trebui sa dispara toate denumirile de "Academie", nu numai a politiei . Academia este una singura, "a Romaniei"....

Modifică Setările