Academia de Poliţie vrea să-l lase fără titlul de doctor pe Bogdan Despescu. Secretarul de stat ar putea da explicaţii la Parchet pentru teza plagiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a propus retragerea doctoratului primit de secretarul de stat Bogdan Despescu în 2010, anunţând şi că va sesiza Parchetul în legătură cu fraudele constatate.

Bogdan Despescu, fost şef al Poliţiei Române, a fost numit secretar de stat la sfârşitul lui noiembrie 2019, imediat după instalarea cabinetului Ludovic Orban

Comisia a decis, cu unanimitate de voturi, să propună retragerea titlului de doctor obţinut de secretarul de stat Bogdan Despescu la sfârşitul lunii iulie a anului 2010, scrie România Liberă.

Acelaşi for al Academiei de Poliţie a solicitat, de asemenea, ca secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi fostul şef al Poliţiei Române să fie sancţionat, cu suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs de ocupare a unei funcţii didactice ori a unei funcţii de conducere, îndrumare şi control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau licenţă.

Comisia de Etică a mai propus ca lui Despescu să îi fie retrase toate lucrările publicate prin încălcarea normelor de bună conduită în cercetarea ştiinţifică.

În data de 24 iunie, Comisia de Analiză din cadrul Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară a constantat că lucrarea din 2010 a lui Bogdan Despescu  cu titlul „Criminalitatea în domeniul achiziţiilor publice” are „mai multe texte preluate fără citarea sursei decât cele reclamate în sesizare, ceea ce înseamnă că procentul fraudei este mai mare decât cel sesizat”.

Sesizarea fusese făcută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Direcţia Generală Învăţământ Universitar.

Cum a plagiat Bogdan Despescu

Europol, Sindicatul Poliţiştilor Europeni, a întocmit un raport în care se arată că articolul „Conexiuni criminologice între criminalitatea «gulerelor albe» şi criminalitatea companiilor transnaţionale”, apărut în 2008, sub semnătura lui Petrică – Mihail Marcoci, în Revista de Investigare a Criminalităţii, este preluat aproape în integralitatea sa în lucrarea lui Despescu.

„Domnul Despescu a preluat fraudulos, cu intenţia vădită de a-şi însuşi produsul muncii de creaţie a altcuiva, şi a urmărit să se prezinte ca autor al acelui text”, se arăta în respectivul raport.

„Teza în sine are un aer diletantist, care nu poate face faţă unei evaluări fundamentate ştiinţific. Din păcate se denaturează ideea de studii doctorale din cauza unor asemenea manopere. În acelaşi timp se observă că domnul Despescu Bogdan a obţinut un titlu ştiinţific fără ca acesta să aibă vreun suport, o susţinere reală oglindită în studii/cercetare ştiinţifică”, au conclizionat membrii Comisiei de Etică cu privire la lucrarea de doctorat a lui Bogdan Despescu. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite