ADMITERE FACULTATE 2013 Înscriere online la facultate în 5 minute şi în România. Cum e în alte state europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ajunge în rândul statelor vestice prin lansarea platformei Admitere Online (www.admitereonline.ro), care va gestiona înscrierea online a studenţilor la 5 universităţi din ţară. În premieră pentru Europa de Est, tot procesul de înscriere, până la primirea răspunsului admis/respins, va avea loc online.

Deşi se desfăşoară procese de admitere online şi la câteva universităţi din ţările vecine, România este prima ţară din Europa de Est ce foloseşte o platformă integrată pentru mai multe universităţi.

Dorindu-şi să adopte un proces îmbunătăţit şi modern din punct de vedere tehnologic, 5 universităţi s-au înscris pe platformă:

  • Universitatea Româno-Americană din Bucureşti
  • Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti
  • Universitatea Ovidius din Constanţa
  • Universitatea “Politehnică” din Timişoara
  • Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Candidaţii care vor să se înscrie la aceste universităţi completează datele de contact şi informaţiile biografice, scanează documentele necesare pentru admitere şi le încarcă pe platformă. Taxa de înscriere poate să fie plătită online (sau la bancă), urmând ca universitatea să valideze dosarul şi să notifice candidatul prin e-mail. De asemenea, candidatul poate să vadă în orice moment statusul aplicaţiei sale pe platformă.

Astfel de platforme sunt implementate de mai mulţi ani în statele vestice: UCAS funcţionează din 1996 în Marea Britanie, Studielink gestionează admiterea la peste 50 de universităţi din Olanda, iar CommonApp este platforma de aplicare pentru circa 500 de universităţi din SUA, printre care Harvard, Yale şi Stanford. Însă de ce este nevoie de un proces de admitere online?

Cum a ajutat platforma UCAS la recrutarea studenţilor în Marea Britanie

UCAS este o organizaţie non-profit care gestionează înscrierea tuturor studenţilor la nivel de licenţă în Marea Britanie (pe lângă alte activităţi academice pe care le dezvoltă). Prin intermediul platformei UCAS se pot înscrie studenţi din orice stat pentru orice universitate din Marea Britanie, fără a fi nevoie de depunerea documentelor fizice anterior primirii deciziei de acceptare la universitate şi începerea cursurilor. Bugetul UCAS pentru 2011 a fost de 33 milioane de lire sterline şi are în prezent peste 400 de angajaţi.

ucas

Prin intermediul platformei, a fost posibilă recrutarea mai uşoară a studenţilor internaţionali, care anual aduc peste 8,5 miliarde de lire sterline în economia britanică, cât şi o utilizare mai eficientă a resurselor umane. Cei 400 de angajati ai UCAS gestionează admiterea la peste 140 de universităţi din Marea Britanie, reuşind astfel să înlocuiască peste 800 de angajaţi la toate facultăţile. Personalul eliberat astfel se poate ocupa de promovarea cursurilor şi dezvoltarea lor, aducând astfel o valoare mai mare academiilor britanice şi ajutându-le să se menţină în topurile educaţionale internaţionale. De asemenea, un număr mai mic de angajaţi înseamnă costuri de personal reduse pentru universităţi.

De ce Admitere Online în România

Anual, universităţile din România primesc peste 100.000 de aplicaţii. Un dosar de admitere conţine în medie 10 foi A4, ceea ce înseamnă că toate facultăţile din ţară adună o coloană de hârtie (mai mult de 1.000.000 de foi) de peste 100 m înălţime (fiind mai înaltă decât hotelul Intercontinental din Bucureşti sau Casa Poporului). În plus, cele 5 tone de hârtie trebuie procesate şi verificate manual, arhivate, şi în anumite cazuri returnate candidaţilor care nu se înmatriculează la universităţile unde şi-au depus aplicaţia. În comparaţie, prin utilizarea platformei de Admitere Online, totalul aplicaţiilor ocupă cateva sute de GB ce stau în cloud (sunt stocate pe un server online), urmând ca procesarea şi verificarea lor să fie facute înaintea ca aplicaţia să ajungă, în formă completă, la universitate.

Admitere Online

Platforma este utilă pentru persoanele care locuiesc la distanţe mari de universităţi şi care în mod tradiţional ar trebui să se deplaseze în alte oraşe, mergând ore întregi cu trenul pentru a depune multiple seturi de documente la secretariatele universităţilor şi pentru a plati taxele de înscriere la casierii.

Cătălin, unul dintre utilizatorii platformei, a menţionat că:

“Am completat prin platforma online datele corecte, am achitat şi taxele. Aştept dacă mi se cere să pun scan-uri dupa documente prin platformă, iar dacă sunt declarat admis, le voi aduce în original. Felicitări pentru platformă. Superb de simplă pentru cineva care n-are timp de pierdut (că lucrează).”

Sistemul este dezvoltat de EDUCATIVA, un grup de organizaţii private şi ONG-uri cu experienţă de peste 8 ani de lucru cu universităţile internaţionale care recrutează studenţi prin platforme similare. Admitere Online este pusă la dispoziţia universităţilor din România ca un serviciu gratuit, procesul de implementare şi adaptare la specificaţiile fiecărei universităţi durând între 10 şi 14 zile.

Înscrieri şi detalii suplimentare pot fi găsite pe www.admitereonline.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite