ADMITERE FACULTATE 2014 Bac-ul mai dur şi candidaţii nepregătiţi, cauzele neocupării locurilor în universităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi tineri se aşteaptă ca facultatea să le garanteze un loc de muncă imediat după absolvire            FOTO: Adevărul
Mulţi tineri se aşteaptă ca facultatea să le garanteze un loc de muncă imediat după absolvire            FOTO: Adevărul

Universităţile rămân anual cu locuri neocupate în prima sesiune de admitere din vară, pe de o parte pentru că cifrele alocate de minister sunt debalansate faţă de realitate, dar nici tinerii nu mai sunt la fel de bine pregătiţi, spun experţii: aproape jumătate trec Bac-ul şi încă mai puţini se încumetă să intre în anii de facultate, mai ales că există impresia că diploma nu le mai garantează un loc de muncă.

Mii de locuri au rămas neocupate la marile universităţi de stat din ţară, inclusiv fără taxă, după sesiunea de vară a admiterii la facultate din 2014.

Aceste locuri vor fi reportate pentru admiterea de la toamnă, aşa cum au anunţat mare parte din instituţii, alţii au epuizat locurile, cum ar fi UMF „Carol Davila” din Bucureşti sau SNSPA. 

Printre universităţile mari care organizează admiterea de toamnă se numără Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB), Universitatea din Bucureşti, ASE sau Universitatea de Vest din Timişoara (UVT).

Aproape 3.000 de locuri libere la UVT

Spre exemplu, UVT a anunţat joi că a rămas cu 300 de locuri bugetate şi aproximativ 2.600 cu taxă pentru admiterea din toamnă, după ce în sesiunea din iulie au admis 2.700 de candidaţi.

La Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), aproape o treime din locurile scoase la concurs la admiterea din iulie 2014 au rămas neocupate, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial. Astfel, din cele aproape 6.000 de locuri la buget şi la taxă, în jur de 1.600 sunt disponibile pentru sesiunea din toamnă, pentru care înscrierile au început în 28 iulie şi continuă până pe 12 septembrie. 

Din acestea, peste 700 sunt chiar locuri bugetate, dar pe care candidaţii nu s-au înghesuit în acest an, cele mai multe la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, 155 şi Inginerie în limbi străine, 117.

Şi la Academia de Studii Economice (ASE) tot din Bucureşti au rămas locuri neocupate, chiar dacă anul acesta instituţia a decis să revină la sistemul de examinare fără examen, introducând eseul motivaţional. Cele mai multe sunt într-adevăr cu taxă, dar au rămas libere şi locuri bugetate.

Spre exemplu, la Contabilitate şi Informatică de Gestiune în limba engleză, s-au ocupat doar 21 din cele 45 de locuri la buget, iar la taxă a fost admis un singur candidat, deşi erau disponibile 75 de locuri.

Nivel mai scăzut de pregătire a candidaţilor

Profesorul Marian Staş, blogger adevarul.ro, spune că la baza acestei reportări produse an de an stau două cauze principale. Pe de o parte, e un aspect legat de finanţare, iar aici e o problemă cu alocarea pe criteriul istoric a locurilor de Ministerul Educaţiei, „din inerţie şi cu o capacitate de anticipare slabă”, în timp ce „vremurile s-au schimbat”.

Al doilea aspect semnalat de Staş este cel legat de „nivelul real de pregătire a absolvenţilor de Bac - chiar dacă au promovat Bac-ul, asta nu garantează o solidă pregătire pentru a face faţă exigenţelor învăţământului superior”. „Din nou, calea cea mai uşoară este evitarea confruntării cu examenul, dar, mai ales, cu perspectiva primului an de facultate, care triază sever”, a adăugat Staş, care a conchis că „problema nu e atât a universităţilor, cât a candidaţilor”.

Aşadar, spune profesorul, nu se pune problema ca locurile rămase neocupate, de exemplu, la specializările inginereşti de la Politehnică, să fie dintr-un dezinteres, mai ales că „la ora actuală există o cerere din ce în ce mai mare pe piaţa forţei de muncă de oameni cu profesii tehnice foarte bine calificaţi”.

Studenţii reclamă şi lipsa de consiliere din timp

Reprezentanţii studenţilor susţin că sunt două cauze: scăderea demografică a populaţiei şi rata mică de promovare la Bac, dublată de mentalitatea că diploma de Bac nu mai valorează foarte mult pe piaţa muncii, vehiculată în lipsa unei consilieri în carieră.

Dragoş Mihai, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) spune că „aceste locuri oferite de universităţi ar putea fi ocupate dacă s-ar lua măsuri din preuniversitar, rezultatele al fi mai bune la Bac, iar tinerii ar şti cum să-şi aleagă facultatea”.

Acesta a condamnat mentalitatea „greşită” potrivit căreia diploma nu valorează la fel de mult, arătând că şansele de angajare ale unui absolvent de studii superioare sunt de 80%. faţă de 40% în cazul unui muncitor necalificat.

„Aici e şi problema lipsei de consiliere în carieră de devreme, iar tinerii au informaţii mai ales despre profesiile clasice, tradiţionale, şi nu ştiu multe despre noile meserii, la mare căutare, de aceea nici nu aleg anumite specializări. Mulţi aleg o facultate din obligaţie sau pentru că aşa e normal şi de multe ori rămân fără consiliere în carieră până la sfârşitul facultăţii”, a explicat Dragoş Mihai.


Pe aceeaşi temă:

ADMITERE FACULTATE 2014 Aproape 3.000 de locuri libere la Universitatea de Vest Timişoara, 300 fără taxă

Universitatea de Vest din Timişoara a rămas cu 300 de locuri bugetate şi aproximativ 2.600 cu taxă pentru admiterea din toamnă, după ce în sesiunea din iulie au admis 2.700 de candidaţi.

ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de locuri au rămas neocupate la marile universităţi de stat şi sunt disponibile pentru sesiunea de toamnă

Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, multe din locurile scoase la concurs de universităţile mari de stat la admiterea la facultate din 2014 au rămas neocupate după prima sesiune şi sunt reportate pentru cea de-a doua sesiune, deschisă până în luna septembrie. Doar 1.600 sunt disponibile la Politehnică.

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

461 de candidaţi au susţinut ieri examenul scris la specializarea Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Cei mai mulţi sunt fascinaţi de Mircea Badea, vedeta postului de televiziune Antena 3.

Admitere la Medicină: Geneza şi exodul medicilor români

Miercuri a avut loc examenul de admitere pentru o nouă tranşă de studenţi pe care Universitatea „Carol Davila“ îi va pregăti să devină doctori. Din păcate, cei mai mulţi sunt hotărâţi să plece din ţară la finalul studiilor.

ADMITERE FACULTATE 2014 Bătălie la ghici pe facultăţile fără examen

Studenţii sunt mai atraşi de facultăţile unde intră pe baza mediei de la Bacalaureat şi a unui eseu motivaţional decât să înfrunte greutăţile unui examen de admitere.

ADMITERE FACULTATE 2014 Universităţile care au cea mai mare concurenţă

Eliminarea examenului la ASE aproape a triplat numărul de candidaţi înscrişi, în timp ce universităţile cu tradiţie, inclusiv Medicina, au avut parte de scăderi la înscrierile din 2014. Mare parte din facultăţile care selectează studenţii pe bază de examen intră în săptămâna de foc, altele au început chiar din weekend.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite