ADMITERE FACULTATE 2014 Noi locuri libere anunţate de universităţi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de locuri au rămas disponibile pentru sesiunea de admitere la facultate din toamnă    FOTO: Adevărul
Mii de locuri au rămas disponibile pentru sesiunea de admitere la facultate din toamnă    FOTO: Adevărul

După o nouă săptămână de retrageri şi înscrieri la facultate, alte mii de locuri au rămas libere la universităţile din ţară, locuri ce vor fi scoase la concurs la noua sesiune de admitere din toamna lui 2014.

Peste 700 de locuri au rămas libere după prima sesiune de admitere la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti, iar alte aproape 1.200 de locuri, atât la buget, cât şi la taxă, au rămas neocupate la  Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, potrivit Mediafax.

La Universitatea din Ploieşti, după prima sesiune de admitere, singura facultate la care locurile au fost ocupate integral este Ingineria Petrolului şi Gazelor, iar cele mai multe locuri libere au rămas la Facultatea de Ştiinţe Economce, 354, cu taxă.

În total, au rămas neocupate 743 de locuri la patru din cele cinci facultăţi ale universităţii, adică aproape o treime din totalul locurilor scoase la concurs pentru acest an universitar (2.311 locuri, dintre care 886 fără taxă).

Locuri la Litere, Inginerie sau Petrochimie

Astfel, la Facultatea de Litere şi Ştiinţe au rămas libere nouă locuri plătite de la buget şi 255 de locuri cu taxă.

Şi la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică au rămas libere două locuri fără taxă şi 71 locuri cu taxă, în timp ce la Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie sunt libere pentru sesiunea de admitere din septembrie 52 de locuri, toate cu taxă.

Cea de-a doua sesiune de admitere la universitatea din Ploieşti se va desfăşura în perioada 4 - 8 septembrie, pe 9 septembrie fiind afişate primele liste cu candidaţii admişi. Admiterea, la fel ca şi anii trecuţi, se face fără examen, exclusiv pe baza mediei obţinute la bacalaureat. 

Candidaţii care nu intră pe locurile fără taxă vor plăti anual o taxă de şcolarizare de 2.900 de lei, care poate fi achitată în patru tranşe. Taxa de înscriere la fiecare specializare este de 100 de lei.

Aproape 1.200 de locuri libere la „Lucian Blaga” din Sibiu

La Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), după sesiunea din vară, au rămas neocupate 130 de locuri bugetate şi 1.065 de locuri cu taxă, ce vor fi scoase la concurs în cea de-a doua sesiune de admitere, care va avea loc în perioada 8-13 septembrie, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, citat de Mediafax. În total, peste 2.000 de tineri au fost admişi în prima sesiune.

Cele mai multe locuri la buget sunt la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (50), Facultatea de Litere şi Arte (30), Facultatea de Ştiinţe (22), Facultatea de Drept (17) şi Facultatea de Teologie (8). 

La Facultatea de Inginerie şi cea de Ştiinţe Economice mai sunt disponibile două, respectiv un loc bugetat, iar la Facultatea de Medicină şi cea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului s-au ocupat toate locurile bugetate.

"Gradul de ocupare a locurilor bugetate scoase la concurs pentru studiile de licenţă este de 92% la sută, iar al celor cu taxă este de 40%, cu 10% mai mult faţă de anul anterior", se mai arată în comunicat.

Taxa de şcolarizare la ULBS este cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de lei pe an, cea mai scumpă specializare fiind Actoria.

Locuri libere şi în Bucureşti

Mii de locuri au rămas neocupate la marile universităţi de stat din ţară, inclusiv fără taxă, după sesiunea de vară a admiterii la facultate din 2014.

Aceste locuri vor fi reportate pentru admiterea de la toamnă, aşa cum au anunţat mare parte din instituţii, alţii au epuizat locurile, cum ar fi UMF „Carol Davila” din Bucureşti sau SNSPA. 

Printre universităţile mari care organizează admiterea de toamnă se numără Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB), Universitatea din Bucureşti, ASE sau Universitatea de Vest din Timişoara (UVT).

Aproape 3.000 de locuri libere la UVT

Spre exemplu, UVT a anunţat joi că a rămas cu 300 de locuri bugetate şi aproximativ 2.600 cu taxă pentru admiterea din toamnă, după ce în sesiunea din iulie au admis 2.700 de candidaţi.

La Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), aproape o treime din locurile scoase la concurs la admiterea din iulie 2014 au rămas neocupate, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial. Astfel, din cele aproape 6.000 de locuri la buget şi la taxă, în jur de 1.600 sunt disponibile pentru sesiunea din toamnă, pentru care înscrierile au început în 28 iulie şi continuă până pe 12 septembrie. 

Din acestea, peste 700 sunt chiar locuri bugetate, dar pe care candidaţii nu s-au înghesuit în acest an, cele mai multe la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, 155 şi Inginerie în limbi străine, 117.

Şi la Academia de Studii Economice (ASE) tot din Bucureşti au rămas locuri neocupate, chiar dacă anul acesta instituţia a decis să revină la sistemul de examinare fără examen, introducând eseul motivaţional. Cele mai multe sunt într-adevăr cu taxă, dar au rămas libere şi locuri bugetate.

Spre exemplu, la Contabilitate şi Informatică de Gestiune în limba engleză, s-au ocupat doar 21 din cele 45 de locuri la buget, iar la taxă a fost admis un singur candidat, deşi erau disponibile 75 de locuri.


Pe aceeaşi temă:

ADMITERE FACULTATE 2014 Aproape 3.000 de locuri libere la Universitatea de Vest Timişoara, 300 fără taxă

Universitatea de Vest din Timişoara a rămas cu 300 de locuri bugetate şi aproximativ 2.600 cu taxă pentru admiterea din toamnă, după ce în sesiunea din iulie au admis 2.700 de candidaţi.

ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de locuri au rămas neocupate la marile universităţi de stat şi sunt disponibile pentru sesiunea de toamnă

Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, multe din locurile scoase la concurs de universităţile mari de stat la admiterea la facultate din 2014 au rămas neocupate după prima sesiune şi sunt reportate pentru cea de-a doua sesiune, deschisă până în luna septembrie. Doar 1.600 sunt disponibile la Politehnică.

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

461 de candidaţi au susţinut ieri examenul scris la specializarea Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Cei mai mulţi sunt fascinaţi de Mircea Badea, vedeta postului de televiziune Antena 3.

Admitere la Medicină: Geneza şi exodul medicilor români

Miercuri a avut loc examenul de admitere pentru o nouă tranşă de studenţi pe care Universitatea „Carol Davila“ îi va pregăti să devină doctori. Din păcate, cei mai mulţi sunt hotărâţi să plece din ţară la finalul studiilor.

ADMITERE FACULTATE 2014 Bătălie la ghici pe facultăţile fără examen

Studenţii sunt mai atraşi de facultăţile unde intră pe baza mediei de la Bacalaureat şi a unui eseu motivaţional decât să înfrunte greutăţile unui examen de admitere.

ADMITERE FACULTATE 2014 Universităţile care au cea mai mare concurenţă

Eliminarea examenului la ASE aproape a triplat numărul de candidaţi înscrişi, în timp ce universităţile cu tradiţie, inclusiv Medicina, au avut parte de scăderi la înscrierile din 2014. Mare parte din facultăţile care selectează studenţii pe bază de examen intră în săptămâna de foc, altele au început chiar din weekend.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite