Admitere Universitate 2015. Cum îşi aleg tinerii facultatea: „Să nu murim de foame!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de tineri fac în aceste zile prima alegere importantă din viaţa lor: facultatea. Mai mult decât o chestiune de vocaţie, studiile superioare sunt văzute ca o rampă spre o meserie bănoasă.

Absolvenţii de liceu care au promovat Bacalaureatul trebuie să decidă zilele acestea către ce facultăţi se îndreaptă. La universităţile bucureştene cu reputaţie bună s-au format ieri cozi de sute de persoane. 

Deschiderea perioadei de înscriere a stârnit agitaţie în incinta Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, unde s-au format cozi aşezate pe mai multe rânduri. Mii de tineri hotărâţi să urmeze o carieră de medic au venit să-şi depună dosarele pentru examenul din 22 iulie, când se vor bate pentru cele 1.420 de locuri (950 finanţate de la buget şi 470 cu taxă) împărţite pe cinci specializări. Cei din provincie sunt veniţi de pe drum, au feţele obosite şi sunt stânjeniţi de prezenţa părinţilor, care se laudă în gura mare. Un domn cu mustaţă şi accent de moldovean îşi priveşte cu încântare fiul aşezat în faţa unui ghişeu şi se destăinuie unui prieten de conjunctură: „Al meu e pregătit! Ce dracu i-a făcut mă-sa că două luni n-a mai ieşit din casă, parcă l-a injectat cu ceva. A învăţat încontinuu, dar mie tot nu-mi venea să cred. L-am întrebat: «Mă, eşti tu pregătit pentru Medicină? Gândeşte-te bine! Vrei să joci cartea aia mare?». Zice: «Da, tată, joc»“. 

image

Unii părinţi s-au aşezat la cozi, procedura permiţându-le să-şi înscrie chiar ei copiii dacă aceştia au completat în prealabil un formular online. „Al meu e la meditaţie şi am venit eu să-i depun dosarul. Mai câştigă o zi de învăţat“, s-a explicat o femeie. 

Această afirmaţie nu le ridică prea tare moralul tinerilor prezenţi. Alina, o fată care aşteaptă de câteva ore să-şi depună dosarul la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, e complet bulversată: „De ce am ales să dau la Medicină? Nu ştiu, sunt atât de obosită că nici nu mai sunt sigură de ce am venit“.  

Însă nu toţi candidaţii sunt la fel de derutaţi. Bogdan, proaspăt absolvent de liceu din Constanţa, e hotărât să ajungă chirurg: „Mă înscriu la Medicină pentru că îmi place, mă simt atras de meseria asta. Părinţii mei sunt avocaţi şi ar fi vrut să dau la Drept, dar eu nici nu am vrut să aud de aşa ceva. Am vrut neapărat la Medicină. Cochetam cu ideea asta încă de prin clasa a unsprezecea şi am rugat o cunoştinţă să mă ajute să asist la o operaţie într-un spital. Am asistat la o operaţie la rinichi şi am fost fascinat, am luat hotărârea că asta vreau să fac. Voi alege specializarea medicină generală – chirurgie“.

Indiferent de specializarea aleasă, o întrebare generală, menită să le dea fiori părinţilor, pluteşte peste holul aglomerat al Universităţii de Medicină: unde vor profesa viitorii medici care astăzi îşi depun dosarele de înscriere? Bogdan e încă nehotărât: „Nu m-am gândit încă dacă voi profesa în România sau voi pleca din ţară. Aş putea să merg în Germania, dar încă nu m-am hotărât. Mai întâi vreau să trec de examen şi să fiu admis. O să am timp după aceea să mă decid, dar în principiu mi-aş dori să rămân în ţară dacă mi se va oferi un salariu decent“. 

ASE motivaţional

Câteva sute de persoane au ocupat ieri la prânz trotuarele din faţa Academiei de Ştiinţe Economice. Părinţi şi tineri „înarmaţi“ cu dosare s-au prezentat la înscrierile pentru cursurile de licenţă la cele 11 facultăţi din cadrul ASE. Cele mai căutate facultăţi au fost cele de Marketing şi Cibernetică, statistică şi informatică economică. În total, Academia de Studii Economice pune la bătaie, anul acesta, 6.418 locuri (5.668 la zi şi 750 de la distanţă). Interesul candidaţilor pentru ASE a fost atât de mare încât în cursul zilei de ieri a fost nevoie de jandarmi care să ordoneze coada cu ajutorul gardurilor metalice. Chiar şi aşa, la răstimpuri, „coada“ începea să vocifereze observând că unii candidaţi sunt lăsaţi să intre fără să stea la rând.

image

Dacă în anii ’90 intrarea la ASE era o realizare de pus în ramă, astăzi lucrurile se prezintă mult mai simplu: candidaţii nu mai trebuie să dea examene de admitere. Depun un dosar cu rezultatele de la Bacalaureat şi un eseu motivaţional. Practic, viitorii studenţi sunt încurajaţi să scrie cu patos cât de mult îşi doresc să studieze la facultatea aleasă chiar dacă, în particular, aceştia recunosc că au depus dosare la mai multe facultăţi şi, mai rău, că nu au pasiuni deosebite pentru niciuna. Eseul motivaţional este notat cu „admis“ sau „respins“, iar în final, departajarea se face în funcţie de media generală de la Bacalaureat.

Adolescenţii păşesc dezorientaţi în viaţa studenţească. I-am întrebat dacă au modele în societatea românească, oameni pe care să-i admire.

Toţi au ridicat din umeri – „habar n-am, nu-mi vine nimeni în minte“–, unul a spus Bill Gates, câţiva au spus că ei sunt propriile lor modele. Puşi în temă de părinţi cu privire la realităţile socio-economice din România, tinerii se gândesc încă de pe acum la viitorul salariu. „Vreau să lucrez într-o companie multinaţională. Dacă mi se va oferi un salariu bun, voi rămâne în ţară. Dacă nu, voi pleca“, ne spune Ionuţ Leuţu, candidat la Facultatea de Cibernetică. Mama sa îl aprobă din priviri. Tot la coadă la Cibernetică l-am găsit şi pe Alex. Era înconjurat de prietenii săi. Aşteptările lui par mai mici, dar tot la bani se reduce totul: „Vreau ca la finalul celor trei ani de facultate să nu murim de foame. Adică să nu pierdem anii ăştia de pomană. Contează mai puţin dacă va trebui să plec din ţară sau o să îmi găsesc un job pe aici“.

Calendarul admiterii la universităţi

Potrivit calendarelor de admitere la universităţi, luni au început înscrierile la Academia de Studii Economice (ASE) şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), în timp ce la Universitatea Politehnică, înscrierile au început pe 11 iulie şi se vor termina pe 18 iulie. De asemenea, la Universitatea din Bucureşti, înscrierile au loc în perioada 9-18 iulie şi doar şase facultăţi au admiterea pe bază de examen, probele urmând să fie susţinute în perioada 16-25 iulie şi rezultatele finale vor fi afişate până pe 28 iulie. SNSPA şi UMF “Carol Davila” sunt singurele universităţi unde se intră pe bază de examen scris la toate facultăţile. La Academia de Studii Economice se intră pe bază de dosar, cu excepţia specializărilor predate în limbi străine. La Politehnică se susţin teste-grilă la Fizică, Economie, Geometrie sau Chimie, în funcţie de facultate şi la majoritatea se susţine examen în perioada 20-21 iulie. La SNSPA, probele de concurs au loc în perioada 10 – 24 iulie.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite