Universitar

articolul anterior articolul urmator

Agitaţie mare în cercetarea românească, pe agendă fiind ELI-NP, PCE şi evaluările în curs

2
16 May 2020 19:14:47
Doi Mici şi un Anc

Observăm că se agită lumea pentru că: (i) Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în consorţiul european (ERIC); (ii) Recent-lansata competiţie PCE are un buget total de toată jena; (iii) Evaluările competiţiilor aflate în desfăşurare sunt jalnice; etc.

 

Salutăm agitaţia! Dar hai să fim şi proactivi, pe viitor, nu doar reactivi. Pe Doi Mici şi un Anc predicăm (în pustiu?) de ani buni despre cârca de bani (din bugetul naţional) pompată în ELI-NP fără nicio garanţie a succesului. Încă din 2017 vorbeam despre PCE-uri, bugetele pe care ar trebui să le aibă, cum să fie evaluate etc. De evaluatori ce să mai zicem ... Spuneţi-ne câţi au reacţionat când Puiu Georgescu a dat decret că „mioriticii” sunt cei mai buni evaluatori de pe planetă şi nu avem nevoie de nobelişti? Lăsăm la subsol câteva articole publicate pe blog, unele chiar în 2017... Adică de pe vremea când PRCP elogia conducătorii cercetării şi Alexandru Cumpănaşu câştiga contracte cu MCI, pentru a pune pe picioare cercetarea românească. 

 

În acest moment conducerea MEC are datoria să explice şi să rezolve următoarele situaţii cauză -> efect:

 

(i) Înainte ca Guvernul sau MEC să finanţeze în orice fel ELI-NP, trebuie să facă toate demersurile necesare pentru a lămuri lanţul slăbiciunilor care a dus la această situaţie extrem de ruşinoasă pentru cercetarea românească… şi care devine extrem de costisitoare.

 

(ii) Motivele pentru care competiţia PCE are atât de puţini bani alocaţi, adică aproape ½ din cât s-a alocat în 2016, în condiţiile în care PIBul a crescut constant şi au trecut aproape patru ani de la precedenta competiţie. Cu actualul buget vor fi finanţate cam 6 proiecte per domeniu, în condiţiile în care criteriile de eligibilitate în unele domenii permit chiar şi unui cercetător cu articole la nivel de doctorat să fie eligibil. Tot ce am văzut deocamdată a fost că s-au tăiat bani de la proiectele Nucleu care susţin financiar INCD-urile (da, şi noi am militat pentru reformarea acestui tip de finanţare). După aceste tăieri MEC nu a venit cu nicio schemă de finanţare pe baza unor criterii de performanţă a acestora. Ne-am fi aşteptat ca banii luaţi din Nucleu să intre în competiţia PCE, pentru a încuraja performanţa şi în INCD-uri. Deci, cum se va susţine cercetarea de performanţă cu 6 proiecte per domeniu şi cu setea de finanţare din sistem? 

 

(iii) Cu toţii am aflat deja din postări de pe internet, iar unii pe propria piele, că evaluările în curs sunt viciate. Sperăm ca cei nedreptăţiţi să deschidă acţiuni în instanţă pentru a responsabiliza organizatorii competiţiilor. Deci, MEC trebuie să explice încă o dată: cum susţine performanţa cu competiţii atât de viciate? Mai adăugăm că şi competiţiile în derulare au bugete mult prea mici, dar când s-au lansat aceste competiţii nu aveam aşteptări. Prietenii ştiu de ce. Nu spunem, desigur, că ar trebui băgaţi bani într-o competiţie cu evaluarea viciată, dar măcar un pic de „cârpeală” am fi vrut să vedem şi încă mai putem vedea. De exemplu, sperăm să existe mai multă grijă în alegerea experţilor şi publicarea numelor acestora, inclusiv pentru şedinţele de panel aferente competiţiilor în desfăşurare. 

 

Am tăcut în ultimul timp pentru că de ani buni predicăm inclusiv pe cele 3 subiecte de mai sus. Aşa că lăsăm microfonul şi altora. A venit vremea să reacţionaţi mai energic, dragi colegi cercetători, pentru că dacă nu vă căutaţi voi dreptatea, nimeni nu va veni cu ea pe tavă.

 


 

ELI-NP:
https://mic-mic-anc.ro/2019/07/04/despre-incurcarea-descurcarii-itelor-de-la-eli-np-laserul-de-la-magurele/
https://mic-mic-anc.ro/2019/03/04/dezinformare-delir-laser-eli-np-in-ochi-calatorii-in-timp-toate-in-raportul-pe-2018-al-ministerului-cercetarii/
 
PCE:
https://mic-mic-anc.ro/2017/09/05/o-privire-analitica-asupra-evaluarilor-pce/
https://mic-mic-anc.ro/2017/09/13/costul-performantei-in-cercetare-70-de-milioane-euro-anual/
 
Evaluări şi evaluatori:
https://mic-mic-anc.ro/2017/12/19/adio-evaluatori-internationali-noi-nu-ne-vindem-tara/
https://mic-mic-anc.ro/2018/06/11/romania-tranteste-usa-in-nas-laureatilor-premiilor-nobel/

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ladiana stan
17.05.2020, 15:05:10

Nu suntem buni decât la cules de capsuni și sparanghel. De ce ne trebuie criterii de performanță? Si fără acestea avem de toate.

+1 (1 vot)
A4___ A4___
20.05.2020, 22:21:45

De fro 10 ani ani tot spun nu prea e buni manajeri romanii nime1 nu vrea sa ma creada......... pakat la Szeged proeictul ELI a pus lumea la treaba si momentan lucra 500 de persoane in cercetare.......... bani cheltuiti cu cap. se putea la fel sin in Wlachistan...............

Modifică Setările