Alegeri pentru funcţia de Rector la Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti. Cine sunt cei trei candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” (UMF) anunţă că trei medici cunoscuţi s-au înscris în alegerile pentru funcţia de rector de luna viitoare. Este vorba despre prof. univ. dr. Viorel Jinga, prof. univ. dr. Poiană Cătălina şi prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Înscrierile pentru funcţia de rector s-au încheiat vineri, 10 ianuarie, iar prima rundă de alegeri va avea loc pe 10 februarie, urmând ca pe 17 februarie să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin, conform hotnews.ro.

Cei trei candidaţi înscrişi pentru funcţia de rector sunt profesori la UMF Bucureşti şi lucrează în spitalele din Capitală. În prezent, rectorul Universităţii ”Carol Davila” este academicianul Ioanel Sinescu, care se află la al doilea mandat.

Cătălina Poiană are 60 de ani, este preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti din 2015. Este medic primar endocrinolog, şefa Disciplinei de Endocrinologie "C.l.Parhon" din cadrul Facultăţii de Medicină. În acelaşi timp, lucrează la lnstitutul Naţional de Endocrinologie "C.l.Parhon" din Bucureşti, unde ocupă funcţia de şefă a Secţiei de Patologie Hipofizară şi Neuroendocrină. 

catalina poiana

   

Potrivit CV-ului postat pe site-ul universităţii, Cătălina Poiană este membră titulară în Colegiul American de Endocrinologie şi a publicat, singură sau cu alţi coautori, 23 de cărţi despre endocrinologie.

Până acum a publicat 68 de articole în reviste de specialitate indexate în baze de date internaţionale şi 186 de studii în formă de rezumat în reviste lSl Thomson Reuters.

În programul managerial pe care îl propune pentru funcţia de rector, Cătălina Poiană arată că mandatul său se va baza pe transparenţă, competitivitate şi performanţă. Poiană vrea să atragă mai mulţi studenţi către medicină şi să constituie comunitatea de alumni a universităţii. „Deşi numărul studenţilor UMFCD a cunoscut o relativă creştere în ultimii ani, trebuie să fim pregătiţi pentru a face faţă numărului tot mai mic de absolvenţi de liceu, dar şi concurenţei universităţilor din România şi mai ales din străinătate. Prestigiul universităţii ne obligă nu doar la ocuparea locurilor disponibile, ci la ocuparea lor cu cei mai buni absolvenţi de liceu”, arată Cătălina Poiană în programul managerial.

Viorel Jinga are 57 de ani, este medic primar urolog, şef al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic „Prof. dr. Th Burghele”. Este unul dintre prorectorii UMF Bucureşti. A coordonat un studiu desfăşurat în 9 ţări pe 253 de pacienţi care suferau de cancer de prostată metastazat, rezistent la castrare, proiect pentru care a primit premiul ”Carol Davila”. 

viorel jinga

Potrivit CV-ului postat pe site-ul UMF, este autor a 45 de articole publicate în jurnale indexate ISI. A fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis pe 1 decembrie 2019 cu ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de cavaler pentru întreaga activitate şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical.

În programul său pentru funcţia de rector, Viorel Jinga spune că vrea să iniţieze proiecte prin care să crească vizibilitatea naţională şi internaţională a universităţii. Printre alte obiective, Viorel Jinga propune ”stimularea activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare în acord cu obiectivele strategice ale programului Horizon Europe 2021-2027”. „Am făcut acest pas pentru că având experienţa mandatelor de Prodecan şi ulterior de Prorector cu probleme studenţesti, aş putea asigura din poziţia de Rector continuitatea activităţilor desfăşurate în Universitate. În plus, aş avea posibilitatea de a iniţia noi proiecte care să optimizeze calitatea proceselor educaţionale, de cercetare şi administrative, elemente cheie necesare pentru a ne dezvolta şi pentru a creşte vizibilitatea naţională şi internaţională de şcoală medicală ce oferă educaţie de top”, scrie Viorel Jinga într-o postare pe Facebook.

   

Adrian Streinu-Cercel are 63 de ani, este managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Este șeful disciplinei de Boli Infecțioase I din cadrul UMF „Carol Davila”, iar în în perioada 2012 – 2016 a fost preşedintele Senatului UMF „Carol Davila” Bucureşti. 

A fost director general în cadrul Ministeruli Sănătăţii în 1996, iar 3 ani (209-2012) a fost secretar de stat la aceeaşi instituţie, potrivit CV-ul postat pe site-ul UMF.

Numele lui Streinu Cercel este legat de introducerea în Planul Național de Vaccinare a vaccinării nou-născuților împotriva infecției cu HBV direct în maternități, începând cu 1996. Managerul de la Institutul ”Matei Balș” este unul dintre specialiștii în boli infecțioase care a lucrat la Programul Național de Luptă anti-SIDA.

Adrian Streinu-Cercel la Adevarul Live FOTO David Muntean
Adrian Streinu-Cercel

Pentru mandatul de rector, Streinu Cercel îşi propune ca Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” să se poziţioneze ca lider în educaţia academică şi cercetarea medicală din România, punând accent pe o dezvoltare a culturii calităţii academice.

De asemenea, candidatul îşi propune crearea unui grup de lucru format din cadre didactice, cercetători și studenți, găzduit de UMF, grup care va propune periodic Senatului cea mai bună idee inovativă selectată în urma unor dezbateri, idee care va fi implementată ulterior la nivelul universităţii.

În programul său de management, Streinu Cercel argumentează de ce vrea să fie rector. „Actualmente Institutul Național de Boli infecțioase „Prof.Dr.Matei Balș” este un centru national strategic de referință pentru patologia infecțioasă din Romania și partener la nivel european și internațional al comunității medicale în diferite proiecte internaționale. Poziția de rector presupune exercitarea unui management eficient. În acest context, experienta dobândită atât la nivel teoretic prin cursuri de management (managementul cercetării, managementul spitalicesc) cât și întreaga activitate managerială de la INBI „Prof.Dr.Matei Balș” sunt argumente importante care m-au determinat să candidez pentru această poziție”, spune Streinu Cercel.

Calendar alegeri 2020 UMF Bucureşti

3 februarie 2020 - Dezbatere publică cu candidaţii la funcţia de Rector

5 februarie 2020 - Dezbatere publică cu candidaţii la funcţia de Rector în Senatul Universitar

10 februarie 2020 - Alegeri pentru funcţia de Rector (tur I)

17 februarie 2020 - Alegeri pentru funcţia de Rector (tur II). 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite