Avocatul Poporului consfinţeşte măcelul din Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier, actualmente Avocat al Poporului, consideră că nu sunt probleme cu OUG care aduce 97 de modificări Legii Educaţiei
Fostul premier, actualmente Avocat al Poporului, consideră că nu sunt probleme cu OUG care aduce 97 de modificări Legii Educaţiei

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a decis că noua legislaţie a educaţiei, promovată prin ordonanţă de urgenţă, produce efecte pozitive şi nu conţine elemente de neconstituţionalitate, ca atare nu va sesiza CCR. Experţii vorbesc de un control politic, consacrat acum şi instituţional, asupra educaţiei din România.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat sâmbătă că „nu se impune“ sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la ordonanţa de urgenţă aprobată în iunie, prin care legea educaţiei este modificată radical, în ciuda nenumăratelor sesizări primite de acesta, inclusiv de la preşedintele ţării.

Oficialul a explicat într-un amplu document că petiţiile primite nu au evidenţiat prevederile care ar încălca Constituţia ţării, iar noua lege produce efecte pozitive şi este susţinută atât de sindicate, cât şi de reprezentanţii rectorilor universităţilor.

Astfel, ordonanţa de urgenţă aprobată în iunie de actualul Executiv, prin care sunt introduse meditaţii gratuite, o a treia sesiune de Bacalaureat şi colegiile universitare pentru cei care au picat examenul, rămâne în vigoare şi îşi va continua traseul firesc în Parlament.

Dincolo de invocarea lipsei argumentelor constituţionale ale petenţilor, Ciorbea susţine că prin acest act normativ „au fost corectate o serie de prevederi insuficient de bine reglementate de Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale“ şi că este justificată urgenţa modificărilor de începerea noului an şcolar.

Mai mult, măsurile „pot fi apreciate ca fiind oportune şi necesare şi având efecte pozitive în ceea ce priveşte statutul cadrelor didactice din mediul preuniversitar si universitar, facilitarea posibilităţilor de dezvoltare a activităţii universităţilor românesti, de consolidare a autonomiei universitare şi a statutului instituţional al universităţilor româneşti“, se mai arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Decizie contestată

Decizia se opune părerilor din societatea civilă, care se aştepta la o altă reacţie din partea instituţiei care apără interesele poporului în faţa autorităţilor. 

„Dacă mai aveam dubii privind forţa formidabilă a Educaţiei şi, pe cale de consecinţă, consemnul clar de a o ţine sub control politic cu orice preţ - chiar şi cu preţul Educaţiei înseşi - acum avem proba instituţională indubitabilă, cu subiect şi predicat. Ruşine, Victor Ciorbea, Avocatul discreditat al unei cauze impotriva Poporului!“, este de părere expertul şi profesorul Marian Staş, blogger adevarul.ro.

„Dacă mai punem la socoteală Ordonanţa de urgenţă 49/2014, ce a mutilat Legea educaţiei,(pe lângă lipsa noilor manuale şcolare pentru elevii de clasele I şi a II-a - n.r.) avem o imagine extrem de întunecată cu privirea la soarta grea a sistemului naţional de educaţie - ajuns un adevărat pericol la siguranţa naţională a României”, scrie şi profesorul Adrian Niţă, conf. univ şi doctor în Filosofie, pe blogul său de pe adevărul.ro.

Greva generală, pe buzele dascălilor din universitar

Dascălul a atras atenţia că acestea sunt motive pentru care „toţi dascălii, atât din sistemul preuniversitar, cât şi din cel universitar, cer grevă generală”. 

„Mă alătur şi eu demersului şi solicit public tuturor sindicatelor, federaţiilor din universităţi, federaţiilor de ramură şi federaţiilor naţionale să iasă din letargie, să depăşească aspectele politice ale conflictului, să dea dovadă de curaj în respectarea îndatoririi legale de apărare a intereselor salariaţilor cu scopul declanşării grevei în sistemul naţional de educaţie”, susţine Niţă. 

Critici interne şi sesizări peste hotare

De la publicarea în Monitorul Oficial, la finele lunii iunie, a ordonanţei de urgenţă care a modificat din nou, substanţial de această dată, legea educaţiei, Avocatul Poporului a fost sesizat de două ori de preşedintele Traian Băsescu, urmat de societatea civilă: Societatea Academică din România, asociaţiile studenţesti, ba chiar şi universităţile de renume au refuzat susţinerea noilor prevederi, considerate o „măcelărire“ a educaţiei. 

Principalele elemente combătute au fost măsurile „preferenţiale“ adresate picaţilor de la Bac, care afectează calitatea educaţiei, dar şi prelungirea mandatului rectorilor sau coordonarea concursurilor din învăţământ de la centru, de către inspectoratele şcolare, văzute ca o formă de „politizare“.

Mai mult, în august, preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat că are informaţii potrivit cărora Comisia de la Veneţia va analiza „cazul unic în istoria Europei“ în care o lege - cea a Educaţiei - este modificată 90% prin ordonanţă de urgenţă, Comisia urmărind şi „lipsa de reacţie“ a Avocatului Poporului.

După mai bine de două luni, Victor Ciorbea a trimis răspunsul său, în care a arătat că nu consideră că noua lege înlesneşte accesul la facultate pentru tinerii fără diplomă de Bac, iar statul „poate asigura, din finanţarea de bază sau din alte surse de finanţare“, meditaţiile gratuite pentru aceştia.

Cât despre acuzaţia de reinstaurare a dinastiei rectozaurilor, Avocatul Poporului susţine că ordonanţa „stabileşte imperativ imposibilitatea ocupării funcţiei de rector pentru mai mult de două mandate succesive, complete“ şi ar putea genera cel mult o „alternanţă în ocuparea funcţiei de rector, de către aceleaşi persoane“.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 486 din 30 iunie 2014.


Pe aceeaşi temă:

DOCUMENT De ce a decis Victor Ciorbea să nu atace la CCR ordonanţa de modificare a legii educaţiei

UPDATE Reacţia Avocatului Poporului la a doua sesizare a preşedintelui: se va pronunţa privind modificarea Legii educaţiei după răspunsul sindicatelor

Avocatul Poporului spune că nu poate sesiza CCR privind ordonanţa din educaţie. Rectorii susţin modificările

UPDATE Băsescu i-a scris lui Ciorbea să sesizeze CCR pe OUG care măcelăreşte Legea educaţiei. Avocatul Poporului va analiza cererea preşedintelui

Legea Educaţiei, măcelărită de Guvern

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite