Bugetul pe 2017 pe Educaţie, aprobat. Ministerul Educaţiei: „Şi 6% din PIB ar fi insuficient"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi 6% din PIB ar fi insuficient pentru a putea fi rezolvate toate problemele care sunt în sistemul de învăţământ din România, potrivit Ministerului educaţiei
Şi 6% din PIB ar fi insuficient pentru a putea fi rezolvate toate problemele care sunt în sistemul de învăţământ din România, potrivit Ministerului educaţiei

Bugetul pe 2017 dedicat Educaţiei a fost avizat, vineri, de către Comisiile de specialitate din sistem, cu tot cu amendamentele cerute de către studenţi pentru creşterea finanţării de bază şi pentru creşterea subvenţiilor pentru cantină şi cămine. Pe de altă parte, potrivit ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, nici dacă s-ar aloca 6% din Produsul Intern Brut nu ar fi suficient pentru rezolvarea problemelor din sistem.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, după avizarea de către Comisiile din Parlament a bugetului dedicat învăţământului, că nici alocarea a 6% din PIB nu ar fi insuficent pentru rezolvarea problemelor din sistem.

"Este evident că ne dorim cu toţii ca Educaţia, ca domeniu prioritar, să fie foarte bine finanţată. Vrem 6% din PIB. Eu cred că şi 6% din PIB ar fi insuficient ca să rezolvăm toate problemele care sunt în sistemul de învăţământ din România. Sigur, aşa cum arată bugetul în momentul de faţă, grija noastră, a Ministerului Educaţiei Naţionale, este să gospodărim aceşti bani foarte bine şi banii să ajungă către aceste probleme care ard, care nu mai necesită nicio amânare", a spus Pavel Năstase. 

Bugetul aprobat cu 19 voturi „pentru”, 10 „împotrivă”

Bugetul Ministerului Educaţiei a fost avizat de către comisiile pentru învăţământ,ştiinţă, tineret şi sport ale Parlamentului au cu 19 voturi "pentru” şi 10 "împotrivă”.

„Ministerul Educaţiei Naţionale are prevăzută suma de 8,243 miliarde de lei, dintre care trei miliarde de lei reprezintă venituri proprii. Educaţia are prevăzute prin proiectul Legii bugetului suma de 25,02 miliarde de lei, la care se adaugă alte 10,6 miliarde de lei credite de angajament, ceea ce reprezintă în total un buget de 35,6 miliarde de lei”, a spus secretarul de stat Gigel Paraschiv. 

Din bugetul total de 25,02 miliarde de lei, 8,24 miliarde de lei reprezintă suma prevăzută pentru Ministerul Educaţiei, 16,6 miliarde de lei sunt pentru bugetele locale, iar din această sumă, 14,04 miliarde de lei sunt de la bugetul de stat, sume defalcate din TVA. 

Studenţii au primit ce au cerut

Potrivit ANOSR, comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport au aprobat bugetul cu toate amendamentele depuse de deputaţi şi senatori pentru creşterea bugetului educaţiei pentru anul 2017, inclusiv propunerile ANOSR pentru creşterea finanţării de bază (cu 1,4 mld.) şi pentru creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine (cu 500 mil.). 

Cu toate acestea, potrivit preşedintelui ANOSR, Vlad D. Cherecheş, amendamentele mai au de trecut câteva hopuri, respectiv Comisia pentru buget finanţe şi votul în plen.

Înainte de aprobarea bugetului în Comisia de învăţământ, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) era nemulţumită de faptul că, pe învăţământ superior, singura creştere este cea a burselor, însă alte segmente, cum ar fi finanţarea de bază, necesară pentru investiţia în infrastructură academică, materiale didactice şi pregătirea cadrelor didactice, stagnează. 

„Finanţarea de bază reprezintă principala sursă de finanţare a învăţământului superior românesc. Sistemul universitar autohton reuşeşte cu greu să facă tranziţia către un învăţământ centrat pe student, din cauza faptului că infrastructura academică, materialele didactice, metodele de predare şi pregătirea cadrelor didactice nu sunt în concordanţă cu nevoile şi aşteptările studenţilor, iar pentru a recupera acest decalaj e nevoie de resurse financiare suplimentare. În prezent, din păcate, sumele alocate pentru acest capitol abia acoperă plata salariilor cadrelor didactice, şi nu pot asigura şi fonduri care să conducă la o creştere a calităţii actului educaţional”, arăta un comunicat al ANOSR.

Totdoată documentul sublinia că nu există nici creşteri ale subvenţiei pentru cămine şi cantine, în contextul în care „condiţiile din majoritatea căminelor studenţeşti nefiind adecvate pentru trai şi studiu în România europeană a anului 2017, iar acestea fiind de multe ori suprapopulate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite