Calendarul examenului de Bacalaureat. Universităţile pregătesc admiterile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii care se vor înscrie online la concursul de admitere vor beneficia de o reducere de 25% din taxa de înscriere.
Candidaţii care se vor înscrie online la concursul de admitere vor beneficia de o reducere de 25% din taxa de înscriere.

Absolvenţii de liceu vor susţine examenul de Bacalaureat începând cu data de 22 iunie, rezultatele finale urmând să fie afişate pe 5 iulie. La mijlocul lunii iulie este de aşteptat să se dea şi startul admiterilor la facultate, care în acest an vor fi aparte din cauza epidemiei de COVID-19

Ministerul Educaţiei a publicat calendarul examenului de Bacalaureat din acest an. Astfel, echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie 2020, conform unei metodologii realizate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi aprobate prin ordin de ministru.

Pentru examenul naţional de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent.

Când încep probele scrise 

Absolvenţii de liceu vor da primele probe scrise în 22 iunie, când le vor fi evaluate cunoştinţele despre limba şi literatura română. Apoi, a doua zi, probele scrise continuă cu limba şi literatura maternă, urmând ca în 24 iunie, elevii să dea probe scrise la „proba obligatorie a profilului”. De asemenea, în 25 iunie sunt alte probe scrise, respectiv „proba la alegere a profilului şi a specializării”.

Afişarea rezultatelor la probele scrise va avea loc pe 30 iunie 2020, până în ora 12.00. În aceeaşi zi, elevii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii, cu o a doua rundă pe 1 iulie. Pe 5 iulie se afişează rezultatele finale.

Cum se va desfăşura admiterea la facultăţile Universităţii Bucureşti

În acelaşi timp, Universitatea Bucureşti a stabilit cum se vor susţine examenele de admitere la cele 19 facultăţi din cadrul instituţiei. Facultatea de Drept va fi singura unde admiterea se va face pe baza unui examen scris, la restul admiterea urmând a se face fie pe baza mediilor de la Bacalaureat sau a unei metode mixte, unde pe lângă mediile de la BAC va fi necesar şi un eseu motivaţional.

Absolvenţii clasei a XII-a care vor dori să ocupe unul dintre cele 19.000 de locuri disponibile în cele 19 facultăţi ale Universităţii Bucureşti trebuie să ştie metoda de admitere aprobată de consiliile fiecărei facultăţi. Astfel, admiterea pe baza unui examen scris se va organiza doar la Facultatea de Drept, viitorii studenţi urmând a susţine un test-grilă la limba română şi economie.

La alte şapte facultăţi, admiterea se va face doar pe baza mediei de la Bacalaureat. Astfel, la Facultăţile de Fizică, Chimie, Geografie şi Geofizică, Limbă şi Literatură Străină, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei departajarea candidaţilor se va face strict pe baza mediei de la BAC. La Facultatea de Administraţie şi Afaceri, admiterea se va face pe baza mediei notelor obţinute la Bacalaureat la proba scrisă de Limba Română şi la o altă probă scrisă la alegerea candidatului. La Facultatea de Litere, admiterea se va face pe baza mediei dintre nota obţinută la examenul de Bacalaureat şi nota obţinută la proba scrisă de Limba şi literatura română de la acelaşi examen.

Majoritatea facultăţilor umaniste au optat pentru o metodă mixtă de admitere. Astfel, pentru admiterea la Facultăţile de Biologie, Filosofie, Geografie, Ştiinţe Politice, Istorie, candidaţii trebuie să depună o scrisoare de intenţie sau un eseu motivaţional, urmând ca cei admişi în urma acestei probe eliminatorii să fie departajaţi pe baza mediei de la Bacalaureat. La Facultatea de Sociologie, candidaţii trebuie să depună de asemenea un eseu motivaţional, de circa 300-500 de cuvinte, urmând ca departajarea candidaţilor admişi să se facă pe baza mediei de la proba scrisă de Limba Română şi o altă probă scrisă la alegerea candidatului. Admiterea la Teologie Baptistă şi Asistenţă Socială se face pe baza unui concurs de dosare şi eseu. 

Alte facultăţi au optat pentru o formulă mixtă de calculare a mediei de admitere. Astfel că la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, pentru specialitatea Administrarea Afacerilor, program în limba engleză, admiterea include o probă eliminatorie de limba engleză, unde candidaţii vor fi notaţi cu calificativul admis/respins, urmând ca departajarea să se facă după media de la proba scrisă la limba română şi o altă probă scrisă la alegerea candidatului. La Facultatea de Limbi Străine, admiterea se va face pe baza mediei la proba scrisă la Limba Română (50%) şi mediile din liceu (50%) la limba de specialitate (de exemplu, pentru profilul de engleză avansaţi se calculează mediile din liceu la limba engleză). 

La Facultatea de Matematică şi Informatică, concursul de admitere constă într-o singură probă: evaluarea dosarului de admitere. Media de admitere se calculează după formula: 20% media generală de la Bacalaureat + 80% punctaj specific fiecărui domeniu de licenţă, calculat în funcţie de notele de la Bacalaureat şi de rezultatele obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare, conform metodologiei proprii.

Admiterea pentru Facultatea de Jurnalism se va face pe baza unui eseu motivaţional, diferit pentru fiecare dintre specializări, Jurnalism, Publicitate, Comunicare şi Relaţii Publice, ce va reprezenta 40% din media de admitere, plus 20% media examenului de Bacalaureat, 20% nota obţinută la proba scrisă la Limba Română la acelaşi examen şi 20% media notelor din liceu obţinute la prima limbă străină.

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, admiterea se face pe baza unui interviu motivaţional.

CALENDAR Bacalaureat 2020

-► 3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaţilor

-► 11 - 17 iunie 2020 Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale

-► 22 iunie 2020 Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă

-► 23 iunie 2020 Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

-► 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

-► 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă

-► 30 iunie 2020 Afişarea rezultatelor la probele scrise - până la ora 12:00

-► 30 iunie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

-► 1 iulie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

-► 1 - 4 iulie 2020 Rezolvarea contestaţiilor

-► 5 iulie 2020 Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite