Care sunt universităţile cu cea mai mare rată de angajare după absolvire. Ce instituţie din România este inclusă în clasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul studenţilor români care pleacă la studii în afară pentru a-şi creşte şansa de găsire a unui job creşte anual cu 20% (doar în 2017 fiind înregistraţi mii de tineri), arată Integral Edu. Cei care vor să le calce pe urme se pot orienta către universităţile de top din SUA, Australia, Marea Britanie sau alte ţări din Europa, care se menţin şi anul acesta pe primele locuri în Top 500 al universităţilor cu cea mai mare rată de angajabilitate.

Pentru realizarea clasamentului au fost analizate 660 de universităţi din întreaga lume, având în vedere cinci indicatori. O dată, s-a avut în vedere reputaţia instituţiilor de învăţământ în rândul angajatorilor- în proporţie de 30%. Cu alte cuvinte, s-a analizat în ce măsură absolvenţii de la Universitatea X sau Y au avut competenţele necesare pentru a ocupa o anumită funcţie, după evaluarea angajatorului.

Al doilea criteriu, care a contat 25%, l-a reprezentat rezultatele absolvenţilor. Aici, s-a analizat un grup de peste 30.000 de tineri dintre cei mai inovativi, creativi, înstăriţi şi de succes de pe întreaga planetă pentru a vedea ce universităţi produc personalităţi care schimbă lumea.

Al treilea indicator (25%) a fost parteneriatele dintre universităţi şi companiile globale. Un alt indicator (10%) l-a presupus conexiunea dintre angajator şi student, adică cât de prezenţi sunt angajatorii în spaţiul universitar pentru networking şi recrutare. Ultimul criteriu este rata de angajabilitate (10%). Concret, s-a măsurat câţi dintre absolvenţi au reuşit să se angajeze în decurs de un an de la terminarea facultăţii.

Afaceri, Dezvoltarea Tehnologiei şi Ştiinţele Umaniste sunt câteva dintre domeniile pe care mizează universităţile cele mai bine cotate în clasament.

Cum s-a modificat podiumul

Chiar dacă multe dintre universităţile de top din lume produc absolvenţi de înaltă performanţă în fiecare an, nu înseamnă, neapărat, că ei sunt pregătiţi şi pentru piaţa muncii. Acest lucru nu se aplică însă şi pentru cele mai bine cotate instituţii de învăţământ superior din Topul Angajabilităţii -The QS Graduate Employability Rankings.

Pe primele patru locuri se află numai universităţi prestigioase din SUA. Concret, Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT ocupă primul loc în topul QS graduate employability 2019, detronând Universitatea Stanford care a ajuns pe locul II. Pe poziţia a III-a ajunge Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), iar pe locul IV se poziţionează Universitatea Harvard. Următoarele două locuri sunt ocupate de universităţi din Australia: Universitatea din Sidney, respectiv Universitatea din Melbourne.

Cunoscuta Universitate Cambridge din Marea Britanie se clasează abia pe locul VII. Aceasta este urmată de Universitatea Berkeley din California, SUA (poziţia a VIII-a) şi Universitatea Tsinghua din China (poziţia a IX-a). Pe locul zece se află o altă instituţie din UK: Universitatea Oxford.

Imagine indisponibilă

Ce alte universităţi din Europa îţi asigură un loc de muncă

Dacă ne raportăm strict la continentul european, imediat după Universitatea Oxford, regăsim: ETH Zurich - Institutul Federal Elveţian de Tehnologie, Colegiul Universitar din Londra (UCL), Şcoala Politehnică (Ecole Polytechnique) din Franţa, Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania, Colegiul Imperial din Londra, dar şi Universitatea din Manchester. Tot în Europa, alte universităţi cu rată mare de angajabilitate sunt Politehnica din Milano, Universitatea Delft de Tehnologie din Olanda, Universitatea din Bristol, Marea Britanie, sau Şcoala Londoneză de Economie şi Ştiinţe Politice (London School of Economics and Political Sciences).

Care este singura universitate românească inclusă în clasament

Universitatea din Bucureşti este singura instituţie de învăţământ superior din România care se află în top 500 în clasamentul QS World University Rankings by Graduate Employability Rankings. Concret, instituţia a obţinut poziţia 200+ pentru indicatori precum parteneriatele cu angajatorii, relaţia angajator-student şi angajabilitatea absolvenţilor. Cât despre reputaţia în rândul angajatorilor, Universitatea din Bucureşti a obţinut poziţia (300+). Pentru rezultatele absolvenţilor săi Universitatea din Bucureşti a primit locul 145.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite