Câştigătorii Premiilor Ad Astra 2014

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2014 au fost acordate 17 premii, din numărul maxim de 24
În 2014 au fost acordate 17 premii, din numărul maxim de 24

Înfiinţată în anul 2000 Asociaţia Ad Astra reuneşte cercetători români de pretutindeni şi promovează excelenţa în cercetare. Scopul principal al Ad Astra este  dezvoltarea cercetării fundamentale în România. În această linie se înscrie şi identificarea şi popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepţionale ale cercetătorilor români din ţară şi din afara ei.

Azi, 1 septembrie 2014, au fost anunţaţi câştigătorii primei ediţii a Premiilor Ad Astra (PAA) pentru excelenţă în cercetare.

Spre deosebire de distincţiile ştiinţifice care se oferă drept recunoaştere a activităţii pe o perioadă de timp îndelungată, PAA evidenţiază numai rezultatele ştiinţifice remarcabile obţinute de candidaţi în ultimii 5 ani. Rezultatele ştiinţifice trebuie să fie recunoscute pe plan internaţional şi documentate prin lucrări publicate în reviste sau edituri de prestigiu.

PAA se acordă odată la doi ani şi sunt grupate în două categorii: Excelenţă în Cercetare (EC) şi Excelenţă în Cercetare a Doctoranzilor (ECD), acoperind şase domenii ştiinţifice: Ştiinţe Fizice şi Chimice (SFC), Ştiinţele Vieţii (SV), Ştiinţele Pământului şi Ştiinţele Spaţiale (SPSS), Ştiinţe Inginereşti (SI), Matematică şi Informatică (MI), Stiinte Sociale si Discipline Umaniste (SSDU). Pentru fiecare domeniu, în cadrul fiecărei categorii, Ad Astra acordă două premii: unul pentru cercetători care au afilierea la o instituţie din România şi altul pentru cercetători care deţin/au deţinut cetăţenia română şi au afilierea la o instituţie din străinătate.

În 2014 au fost acordate 17 premii, din numărul maxim de 24. Dintre cei 17 cercetători cu rezultate ştiinţifice remarcabile, opt au afiliere în România, pentru aceştia premiul având şi o componentă finaciară.

Juriile Ad Astra (câte unul pentru fiecare din cele şase domenii ştiinţifice) au fost compuse din personalităţi care provin din mediul academic şi/sau de cercetare din România sau din afara ei. Componenţa juriilor se regăseşte la adresa web http://premii.ad-astra.ro, alături de alte informaţii relevante.

Regulamentul complet al PAA poate fi accesat aici: http://www.ad-astra.ro/premii/regulament.php

Câştigătorii Premiilor Ad Astra, ediţia 2014:

Ştiinţe Fizice şi Chimice (SFC)   

EC – afiliere în România:

Niculina Daniela Hădade (Universitatea Babeş-Bolyai) pentru contribuţiile sale în domeniul chimiei peptidelor, chimiei de bioconjugare, analizei conformaţionale şi microarray.

EC – afiliere în străinătate:

Daniela Wilson (Universitatea din Nijmegen, Olanda) pentru cercetările sale de pionierat în domeniul nanomotoarelor moleculare cu aplicaţii în medicină.

ECD – afiliere în România:

Gabriela Raluca Mocanu (Universitatea Babeş-Bolyai) pentru cercetările sale în domeniul dinamicii câmpurilor magnetice astrofizice.

ECD – afiliere în străinătate: – (nu se acordă)

Ştiinţele Vieţii (SV)

EC – afiliere în România: – (nu se acordă)

EC – afiliere în străinătate:

Victor Velculescu (Universitatea Johns Hopkins – Centrul Kimmel de Cancer, S.U.A.) este iniţiatorul unei metode revoluţionare de studiu a expresiei genice – SAGE (Serial Analysis of Gene Expression) şi autorul unor tehnologii de mare eficienţă în caracterizarea genomului celulei tumorale cum ar fi cariotiparea digitală sau secvenţierea pe scară largă a genomului tumoral.

ECD – afiliere în România:

Alina Scridon (Universitatea de Medicina si Farmacie din Târgu-Mureş) pentru cercetările sale asupra tulburărilor de ritm cardiac.

ECD – afiliere în străinătate:

Irina Armean (European Molecular Biology Laboratory - Institutul European de Bioinformatica, Marea Britanie) pentru elaborarea de metode bioinformatice originale, de mare utilitate în numeroase domenii ale cercetării biologice, inclusiv pentru o mai bună înţelegere a stărilor patologice ale omului.

Ştiinţele Pământului şi Ştiinţele Spaţiale (SPSS)

EC – afiliere în România:

Alida Timar-Gabor (Universitatea Babeş-Bolyai) pentru contribuţiile sale în domeniul datării prin luminiscenţă.

EC – afiliere în străinătate:

Mihai Ducea (University of Arizona, S.U.A.) pentru contribuţiile sale în domeniile tectonicii, petrologiei şi geochimiei.

ECD – afiliere în România: – (nu se acordă)

ECD – afiliere în străinătate: – (nu se acordă)

Ştiinţe Inginereşti (SI)

EC – afiliere în România: – (nu se acordă)

EC – afiliere în străinătate:

Cătălin Picu (Rensselaer Polytechnic Institute, S.U.A.) pentru identificarea şi caracterizarea mecanismelor asociate degradării accelerate a aliajelor metalice (în principal pe bază de aluminiu şi cupru) ce sunt supuse deformărilor mecanice, precum şi cercetările sale asupra materialelor nanocompozite pe bază de polimeri.

ECD – afiliere în România: – (nu se acordă)

ECD – afiliere în străinătate: – (nu se acordă)

Matematică şi Informatică (MI)

EC – afiliere în România:

Sergiu Moroianu (Institutul de Matematică al Academiei Române) pentru rezultate inovative în probleme dificile din domeniul Analizei Globale. Dintre acestea le menționăm în mod special pe cele privind funcţiile zeta și eta.

EC – afiliere în străinătate:

Gavril Farkas (Universitatea Humboldt, Germania) pentru contribuţiile sale asupra unor probleme extrem de complexe privind topologia şi geometria spațiilor de moduli în geometrie algebrică.

ECD – afiliere în România:

Radu T. Ionescu (Universitatea din București) pentru rezultatele obţinute în domeniul informaticii, publicate în reviste şi conferinţe ştiinţifice de top.

ECD – afiliere în străinătate:

Andrei Neguţ (Columbia University, S.U.A., & Institutul de Matematică al Academiei Române) pentru contribuţiile sale în probleme legate de spaţiile Laumon, teoria nodurilor şi teoria sistemelor dinamice.

Ştiinţe Sociale şi Discipline Umaniste (SSDU)

EC – afiliere în România:

Andrei Timotin (Institutul de Studii Sud-Est Europene, Academia Română) pentru studii asupra istoriei gândirii religioase în antichitateatea târzie şi istoria religiei şi culturii în Bizanţ şi sud-estul Europei.

EC – afiliere în străinătate:

Mihai Manea (Massachusetts Institute of Technology, Department of Economics, S.U.A.), specialist în teorie economică.

ECD – afiliere în România:

Ilinca Păun Constantinescu (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu") pentru studii ce privesc recuperarea spaţiului postindustrial şi a mai multor proiecte de recuperare urbană.

ECD – afiliere în străinătate:

Andrei Gândilă (University of Alabama in Huntsville, History Department, SUA) specializat în istoria Imperiului Roman, cu un prim interes asupra antichităţii târzii şi evului mediu timpuriu.

Asociaţia Ad Astra

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite