Cercetătorii români vor beneficia de fonduri nerambursabile de la norvegieni în valoare de 20 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada de finanţare 2004-2009, România a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro     FOTO: Shutterstock
În perioada de finanţare 2004-2009, România a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro     FOTO: Shutterstock

România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro prin intermediul programului „Cercetare în sectoarele prioritare”, în conformitate cu prevederile acordului de implementare a programului „Cercetare în sectoarele prioritare" prin care România poate atrage granturi prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei (MEN).

Beneficiarii direcţi sunt instituţiile naţionale de cercetare, precum şi partenerii din mediul economic care se încadrează în categoria IMM-urilor.

„Aceste fonduri vor contribui la susţinerea unor importante proiecte de cercetare, care vor aduce cercetarea românească aproape de cea realizată în spaţiul european. Alocarea lor arată determinarea noastră de a face din sectorul cercetării unul dintre motoarele de dezvoltare ale României", a declarat ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Mihnea Costoiu.

Fondurile sunt asigurate de Norvegia, Islanda şi Liecthenstein şi vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte în următoarele domenii: ştiinţe sociale şi umaniste, energie regenerabilă, sănătate şi alimentaţie sănătoasă şi managementul protecţiei mediului.

Norvegia este principalul contributor al programului, cu o contribuţie de 97%.

Obiectivele majore ale granturilor SEE şi norvegiene sunt reducerea disparităţilor sociale şi economice în Spaţiul Economic European, respectiv întărirea relaţiilor bilaterale dintre statele donatoare şi cele beneficiare.

În perioada de finanţare 2004-2009, România a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte în domenii cheie, precum protecţia mediului, producţia sustenabilă, sănătate şi îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea societăţii civile.

Costoiu: „România nu se poate dezvolta fără investiţii în Cercetare

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior a mai declarat că datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la evoluţia în ultimul an a Cercetării arată interesul ridicat al Guvernului pentru acest sector. Ministrul a reiterat angajamentul Executivului de a sprijini iniţiativele de cercetare demarate atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

„Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică privind cheltuielile totale destinate activităţii de cercetare-dezvoltare în anul 2012 arată lipsa de temei a acuzaţiilor cu privire la scăderea alocărilor bugetare în acest sector. Nici anul trecut şi nici anul acesta, bugetul alocat cercetătorilor români nu a scăzut. Mai mult, în condiţiile unei creşteri a finanţării cercetării aplicative, de 2,2% în 2012, am reuşit să continuăm iniţiative cu relevanţă nu numai pentru România, ci pentru cercetarea europeană sau globală”, a declarat Mihnea Costoiu.

El a subliniat, de asemenea, că politicile Guvernului în domeniul cercetării produc deja rezultate. Exemple în acest sens sunt proiectul Extreme Light Iinfrastructure - Nuclear Physics, proiectul de creare a sângelui artificial şi proiectul Dunăre - Delta Dunării - Marea Neagră, toate iniţiative de succes rezultate în urma consolidării finanţării cercetării aplicate în România.


România a cheltuit în jur de 0,5% din PIB pe cercetare-dezvoltare în 2012, de patru ori mai puţin decât media europeană

Cheltuielile făcute anul trecut în România pentru cercetare-dezvoltare au fost, în total, de 2,872 miliarde lei (0,49% din PIB), sumă care este de patru ori mai mică decât media europeană, de aproape 2%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite