Universitar

articolul anterior articolul urmator

Cerem demisia conducerii Ministerului Cercetării pentru habarnism în gestionarea puţinului care li se dă

1
6 Aug 2019 11:50:13
Doi Mici şi un Anc

Ministerul Cercetării pierde la rectificarea bugetară de acum 369 din cei 1.781 milioane lei alocaţi prin legea bugetului de stat pe 2019, adică -21% din banii pe care îi primiseră la începutul anului. Alocarea iniţială reprezenta deja cel mai mic procent din PIB alocat cercetării în ultimii 10 ani (adică 0,17%), mai mic chiar decât cel alocat în perioada de criză economică, din 2009 (0,23%).

După rectificare (anexa 2 la PHG de rectificare aici), bugetul MCI va reprezenta 0,13% din PIB! Este o ruşine naţională şi o palmă groasă dată cercetătorilor români. Ministrul Cercetării şi echipa lui au dovedit, odată în plus, că habar nu au cum să gestioneze puţinul ce li se alocă şi prin urmare nu mai au ce căuta la cârma ministerului. Aşteptăm deci demisia ministrului, a celor doi secretari de stat, a secretarului general şi a celor doi adjuncţi ai acestuia. Apropos, ştie cineva unde a fost redistribuit fostul ministru, Lucian Georgescu, numit sercetar de stat imediat după ce a fost remaniat? Că de dl fost-ministru Şerban Valeca ştim că a fost redistribuit în postul de consilier onorific al premierului imediat după remaniere (la pachet cu actualul ministru al Finanţelor, că tot veni vorba). 

Nu ne mirăm însă, având în vedere că până la finalul primei jumătăţi de an, MCI a executat doar 26% din bugetul primit pentru anul în curs. Eh, ca să facem o glumă tristă: execuţia bugetară creşte procentual, dacă suma totală la care este raportată scade. 

Cu noul buget al MCI avem garanţia că execuţia bugetară la final de an va fi maxim cât a fost anul trecut. Adică guvernarea PSD-ALDE va fi executat 3 ani la rând ~1,4 miliarde lei pe cercetare (vezi figura de mai jos), în condiţiile în care în programul lor de guvernare scrie „creşterea cu 30% a alocărilor bugetare pentru cercetare“ (2016 este luat ca an de referinţă, având în vedere că guvernarea actuală a preluat puterea la început de 2017). 

În urmă cu o săptămână întrebam cititorii noştri de pe social-media:

În cazul unei foarte probabile rectificări negative [...], care credeţi că va fi reacţia ministrului de resort la aflarea veştii că cercetarea pierde câteva sute de milioane?

A. Se întoarce în timp să schimbe alocarea bugetară pentru ca rectificarea să fie pozitivă. 

B. Măreşte salariile directorilor generali de INCD-uri. 

C. Anunţă că rectificarea negativă nu are un impact major, noi având oricum medalii de aur la Salonul de la Geneva. 

D. Lansează competiţii de proiecte şi lasă creditele de angajament moştenire viitoarei guvernări

E. Invită Doi Mici şi un Anc la discuţii publice pe tema reformei în cercetare

F. Îi invită pe ultimii cercetători rămaşi în ţară să plece şi să stingă lumina după ei

G. Se pune pe făcut o gaură neagră şi îi lasă pe alţii să caute luminiţa de la capătul tunelului.

H. Demisionează

Vă punem din nou întrebarea de mai sus, de această dată cu cifrele pe masă: -369 milioane lei la Cercetare şi ne repetăm: o scădere de 21% din banii pe care îi primiseră la începutul anului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

imsi imsi
12.08.2019, 19:00:04

Palmele pe obrazul cercetatorilor le ati dat voi si pretenarii vostri din pdl care au pus la pamint si spitale si unitati de cercetare si producatoare de vaccinuri si medicamente pt a pune mina pe terenul aferent si comisioanele grasede la importatorii de medicamente. Acu va vaicariti ca cercetarea a pierdut niste bani de la buget dupa ce ati facut scandal ca directorii aveau bonus de 12 salarii la indeplinirea obiectivelor de management. Bonusul a fost redus la 3 salarii poate ca diferenta pierduta de la buget acoperea diferenta de 9 salarii pt directori. De ce nuu va bucurati ?