Cifra de şcolarizare a universităţilor va fi alocată, de la anul, în funcţie de numărul studenţilor înmatriculaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifra de şcolarizare a universităţilor pentru anul viitor, 2013-2014, va fi alocată, pentru prima dată, în funcţie de numărul studenţilor înamtriculaţi în anul academic în curs, a anunţat vineri, la Congresul Educaţiei, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Rectorii susţin măsura, mizând pe ideea de a finanţa specializări cerute pe piaţa muncii.

"În acest an, pentru prima dată, cifra de şcolarizare va fi alocată în funcţie de numărul studenţilor care au fost înmatriculaţi în anul academic trecut. Trebuie să adaptăm oferta forţei de muncă la universităţi", a spus Costoiu vineri, la Congresul Educaţiei.

Rectorul Academiei de Ştiinţe Politice din Bucureşti (ASE), prof. univ. Pavel Năstase, a explicat pentru adevarul.ro că „ideea este să nu mai şcolim pe bandă rulantă, ci în funcţie de cerinţele pieţei ca să fie cât mai mulţi oameni calificaţi care să intre în câmpul muncii“.

Rectorul ASE a spus că finanţarea în funcţie de performanţă s-a făcut şi până acum, în funcţie de criteriile după care sunt clasificate universităţile, însă aici este vorba de locurile finanţate de la buget, ori în afară de acestea, există şi locurile cu taxă care completează capacitatea de şcolarizare a fiecărei universităţi.

Şi rectorul Universităţii ”Al. I. Cuza”, Vasile Işan, este de părere că, în lipsa unui set de criterii obiective de clasificare a universităţilor, finanţarea ca şi până acum, pe baza cifrei anterioare de şcolarizare, rămâne deocamdată singura soluţie viabilă.

”Este decizia ministerului, ca finanţator, să stabilească criteriile de alocare a resurselor. Noi oricum de 14 ani mergem cam pe acelaşi număr de locuri bugetate, cel puţin la licenţă. Schimbări au apărut la nivelul de studii de master şi doctorat, unde a crescut numărul de locuri, mai ales după clasificarea din 2011. Atunci universităţile de categorie A (de cercetare avansată şi educaţie) au primit mult mai multe granturi pentru master şi doctorat, însă cifrele de la licenţă au rămas aproximativ aceleaşi în ultimii ani”, a explicat Işan pentru adevarul.ro.


Ministrul Costoiu a precizat că, în comparaţie cu anul trecut, cifra de şcolarizare pentru 2013-2014 va fi aproximativ aceeaşi, doar că va fi redistribuită între universităţi în funcţie de numărul de studenţi înmatriculaţi anul trecut.

"Vom finanţa prioritar acele universităţi care aduc performanţă, realocarea locurilor fiind făcută astfel încât să nu mai existe o rată a părăsirii învăţământului", a explicat Costoiu.

Guvernul a aprobat, la jumătatea lunii mai, cifrele de şcolarizare pentru anul viitor, 2013-2014.

Astfel, granturile de studii pentru învăţământul superior sunt de 62.400 pentru ciclul universitar de licenţă anul I, 35.600 pentru ciclul universitar de masterat, 4.000 pentru ciclurile universitare de rezidenţiat şi 3.000 pentru ciclul universitar de doctorat, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.

Pentru cetăţenii străini, au fost alocate, cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei, 4.550 de locuri în învăţământul superior.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite