Clădirea de patrimoniu a fostului azil „Elena Doamnă” va găzdui de la anul cursurile a patru facultăţi ale Universităţii Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E cea mai veche clădire a Universităţii din Bucureşti care e începută în timpul domniei lui Cuza
E cea mai veche clădire a Universităţii din Bucureşti care e începută în timpul domniei lui Cuza

Anul viitor, studenţi ai Universităţii Bucureşti vor învăţa într-un edificiu de patrimoniu, construit în vremea lui Cuza, în săli de curs, laboratoare şi amfiteatre moderne care vor păstra totodată şi „patina” secolului al XIX-lea. Potrivit arhitecţilor, scările,holurile cu arcade, faţada, plafoanele vechi vor fi restaurate şi li se vor păstra toate specificaţiile arhitecturale iniţiale.

„Această clădire construită la iniţiativa Elenei Cuza, soţia domniitorului A.I.Cuza, este a doua clădire ca dimensiune după Palatul Univeristăţii din centru, de la Kilometrul Zero, palat construit după reînfiinţarea Universităţii în variantă modernă chiar la iniţiativa Domnitorului. Istoria Universităţii, de care suntem foarte mândri, vine şi cu astfel de probleme ale clădirilor noastre istorice care ne fac cinste, dar, fiind foarte vechi, trebuie renovate şi consolidate. Avem alte patru clădiri mai mici plus sera istorică din Grădina Botanică scoase din utilizarea curentă pentru că au risc seismic major. Ne străduim să le introducem pe toate în consolidare şi renovare în perioada următoare. De aceea apreciem sprijinul consistent primit de la MLPDA, de la domnul ministru Ştefan personal, şi foarte buna colaborare cu CNI în procesul de avizare şi renovare a acestei clădiri şi a altora importante precum clădirea centrală a Universităţii”, a spus rectorul Marian Preda.

 La sfârşitul anului 2021, termenul de finalizare al proiectului, în clădirea consolidată şi restaurată vor învăţa peste 4000 de studenţi de la trei facultăţi ale UB: Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Facultatea de Chimie şi Facultatea de Ştiinţe Politice.

Clădirea a fost încă din perioada comunistă utilizată de Universitate, în mod special de Facultatea de Chimie şi, după 1990, de Facultatea de Administraţie şi Afaceri, dar degradarea semnificativă şi riscul seismic major au impus scoaterea ei din activitatea curentă. Restaurarea edificiului, situat în campusul din Şoseaua Panduri, a început în vara anului 2019, după ce contractul de finanţare dintre UB şi MLPDA, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), a fost semnat în anul 2018.

elena azil ub

Peste un secol şi jumătate de istorie într-o singură clădire

Internat şi şcoală de elită pentru fetele orfane şi sărace, instituţia se numea în 1862, anul în care i s-a pus piatra de temelie, Azilul „Elena Doamna”, după numele soţiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De altfel, povestea aşezământului este legată de prietenia dintre Elena Cuza şi Ana, soţia medicului Carol Davila. Doamna Elena a avut iniţiativa de a construi un azil care să adăpostească orfanii pe care soţii Davila îi adunaseră în casa lor şi să le asigure dreptul la  educaţie. Instituţia a fost sprijinită mai departe de Regina Elisabeta a României, care s-a îngrijit în mod special de aceasta. În anul 1870, în curtea azilului a fost ridicată şi o capelă.

În urma cutremurului din anul 1977, atât fostul azil, cât şi capela au fost avariate semnificativ, După 1989, acestea au trecut în patrimoniul UB şi al Bisericii Ortodoxe Române, pentru ca după 1997, Universitatea din Bucureşti să devină unică proprietară a clădirilor Aşezământului „Elena Cuza”.

Anul viitor, studenţi ai UB vor învăţa într-un edificiu de patrimoniu, construit în vremea lui Cuza, în săli de curs, laboratoare şi amfiteatre moderne care vor păstra totodată şi „patina” secolului al XIX-lea. Potrivit arhitecţilor, scările,holurile cu arcade, faţada, plafoanele vechi vor fi restaurate şi li se vor păstra toate specificaţiile arhitecturale iniţiale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite