Companiile caută tineri cu experienţă internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursierii programului „Orizonturi Deschise“ s-au întâlnit pentru a dezbate strategiile de reintegrare a tinerilor. Dinu Patriciu le recomandă tinerilor să revină în ţară şi pentru că aici ar putea să promoveze mai uşor într-o companie decât în străinătate.

„Ca români aveţi şansa să ajungeţi în structuri de management în România mai repede decât în afară", a declarat Dinu Patriciu la dezbaterea „Întoarcerea în România a tinerilor cu studii în străinătate: modele de succes, oportunităţi şi provocări", organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu", în parteneriat cu Adevărul Holding. La dezbatere au participat tineri care studiază în străinătate, prin burse finanţate de programul „Orizonturi deschise".

Preşedintele Fundaţiei, Dinu Patriciu le-a atras atenţia tinerilor că de multe ori este mai bine să lucreze într-o organizaţie mai mică şi să contribuie la creşterea ei decât într-o companie mare. „Nu salariul de început contează, ci locul pe care îl alegi", a adăugat omul de afaceri. Dinu Patriciu le-am mai recomandat tinerilor să se autoevalueze corect şi să îşi stabilească priorităţile. „Trebuie să ştiţi că după terminarea studiilor mai aveţi nevoie de 3-4 ani de experienţă pentru a şti despre ce e vorba în meseria pe care aţi ales-o", au fost recomandările omului de afaceri.

Prejudecăţi dărâmate

Dinu Patriciu le-a recomandat tinerilor să se autoevalueze corect

image

Directorul general Adevărul Holding, Peter L. Imre, a vorbit despre importanţa întoarcerii tinerilor. „Într-o lume în care toate sondajele arată deznădejde, descumpănire, lipsă de perspectivă, supărare singura şansă prin care ţara poate să-şi schimbe paradigma este prin voi, tinerii care se reîntorc", a precizat Peter L. Imre. El a mai adăugat că este foarte important ca România să se modeleze după tinerii care se întorc din străinătate.

Directorul General al Fundaţiei „Dinu Patriciu", Tincuţa Baltag, îşi propune să consolideze comunitatea tinerilor plecaţi la studii prin programul „Orizonturi Deschise", să dărâme prejudecăţile ce planează asupra reintegrării acestor tineri în România, dar şi de a repara „răul" produs de bursele Gurvenului României. „Guvernul a investit destul de mulţi bani, dar nu a fost în stare să-i reintegreze în structurile autorităţilor publice, în funcţii de management aşa cum şi-au asumat promisiunea la începutul programului. De 4 ani avem sute de tineri care s-au întors în România şi au început să dezvolte proiecte frumoase aici. Noi suntem foarte mândri de ei", a susţinut Tincuţa Baltag.

S-au întors pentru a schimba ceva

Tincuţa Baltag şi Peter L. Imre susţin reîntoarcerea tinerilor în România

image

Bursierii „Orizonturi Deschise" au susţinut că nu obligaţia contractuală i-a determinat să se reîntoarcă în România, ci dorinţa de a schimb ceva şi oportunităţile oferite de ţara noastră. Deşi aveau posibilitatea de a răscumpăra bursa obţinută de la Fundaţia „Dinu Patriciu", bursierii „Orizonturi Deschise" au ales să se reîntoarcă în ţară, mânaţi nu doar de factori emoţionali. „M-am întors din nevoia de a schimba, din datoria faţă de locul în care m-am născut, pentru prieteni şi familie şi entuziasmul că aici voi reuşi", a declarat Raluca Hriţcu, business analyst şi bursier „Orizonturi Deschise".

„Deşi România este în Uniunea Europeană, există un decalaj major în unele sectoare. Putem profita de aceste sectoare şi putem să le exploatăm", explică Cosmin Neamţu, un alt bursier, oportunităţile din România.

Un plus la CV

„Am plecat de mai multe ori din România şi m-am întors de mai multe ori. România este o societate flexibilă şi poţi schimba ceva. Afară e mai greu. Acolo te formezi diferit, dar există şi piedici. Provocările din România sunt mai interesante", îşi motivează Ioana Traistă decizia de a se reîntoarce în ţară după absolvirea unui master în Olanda. Reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi la dezbatere au susţinut că experienţa internaţională constituie un plus la CV, însă nu este o condiţie obligatorie pentru obţinerea unui job.

De asemenea, antreprenorii au arătat că tinerii reveniţi de la studii din străinătate au pretenţii financiare mai ridicate decât cei care şi-au făcut studiile în ţară, dar că revendicările lor trebuie să fie în concordanţă cu nivelul pieţei din România. „Noi analizăm ceea ce ştie un tânăr. Evident că preferăm pe cineva cu experienţă internaţională. Cred însă că dacă un student revenit de la studii se aşteaptă să fie primit în România cu un aşternut cald şi un scaun moale greşeşte", a adăugat Radu Enache, director general HP.

Burse pentru master şi doctorat

Pentru anul 2011-2012, Fundaţia „Dinu Patriciu" oferă 72 de burse prin programul „Orizonturi deschise" pentru programe de master şi doctorat în străinătate. Bursele sunt în valoare de maximum 15.000 de dolari pe an fiecare pe întreaga durată a programului. Înscrierile se fac între 15 aprilie şi 15 iunie. Detalii pe www.fundatiadinupatriciu.ro.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite