Universitar

articolul anterior articolul urmator

Costoiu: aproape trei miliarde de euro, dirijaţi către mediul universitar şi cercetare în perioada următoare

0
24 Apr 2014 17:40:00
Autor: Mediafax
Ministrul Mihnea Costoiu spune că va continua să sprijine cercetarea aplicată
Ministrul Mihnea Costoiu spune că va continua să sprijine cercetarea aplicată

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, afirmă că aproape trei miliarde de euro, alocaţi pe Programele Operaţionale Sectoriale Creşterea Competitivităţii Economice şi Dezvoltarea Resurselor Umane, vor fi dirijaţi în perioada următoare către universităţi şi cercetare.

"Sunt bani alocaţi pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), axa de cercetare, şi pe Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU). Vor fi dirijaţi în perioada următoare către mediul universitar, mediul educaţional, cu prioritate pe mediul universitar şi către activitatea de cercetare. Anul trecut am sprijinit puternic activitatea de cercetare, poate că e cea mai mare sumă pe care o are România în activitatea de cercetare în ultimii 25 de ani, atrasă într-o perioadă atât de scurtă şi vom continua să finanţăm universităţile, doctoranzi, post-doctoranzi", a spus ministrul Mihnea Costoiu, la Târgu Mureş, citat de corespondentul Mediafax.

Potrivit acestuia, principalii beneficiari ai banilor europeni sunt consorţiile universitare şi trebuie profitat de această "şansă".

"Nu uitaţi că am semnat acum trei săptămâni contracte de peste 300 de milioane de euro, prin care finanţăm, de exemplu, doctoranzii, inclusiv de la cele trei universităţi din Târgu Mureş, doctoranzii care au burse între 1.500 şi 1.700 de lei şi post-doctoranzii care au burse de 4.000 de lei pe lună", a spus Costoiu.

El a făcut referiri şi la sumele destinate activităţii de cercetare, apreciind că e vorba de "sume generoase".

"Vom avea de asemenea programe prin care să se formeze infrastructura de cercetare, adică dezvoltarea de laboratoare în universităţi, şi în institute de cercetare, dar foarte important - pentru că am spus că sprijin economia reală şi acest lucru voi continua să îl fac - avem sume destinate cercetării aplicate în mediul privat, iar răspunsul mediului privat a fost unul extraordinar. La fiecare euro pe care noi l-am pus la dispoziţie anul trecut, mediul privat a investit între 1,3 şi 1,7 euro, asta înseamnă între 40 şi 65 la sută. Deci, răspunsul a fost foarte bun şi vom continua şi în anii viitori să sprijinim cercetarea aplicată, care înseamnă cooperarea agent economic-universitate sau institut de cercetare", a mai arătat ministrul.

Costoiu a precizat că şi autorităţile locale pot sprijini proiecte de acest fel, dar numai în parteneriat cu universităţi şi agenţi economici, pentru că "niciunde în lume" o primărie nu poate să gestioneze singură un proiect de cercetare.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat, joi, la Târgu Mureş la semnarea unui contract pentru constituirea unui consorţiu universitar între Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea "Petru Maior" din municipiu.


Pe aceeaşi temă:

UPM şi UMF au încheiat astăzi un parteneriat, cele două universităţi au constituit un consorţiu

Top 100 FP România- 2013. Categoria Cercetare & Inovare - oameni care mişcă creativitatea ştiinţifică românească

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii