Cum au devenit universităţile din România ţintă pentru Moscova: ambasadorul şi alţi oficiali ruşi, invitaţi la tot mai multe evenimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii trei ani, vizitele la universităţile din România ale ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, au devenit din ce în ce mai multe. Conform site-ului Ambasadei Rusiei în România, în perioada 2017-2019, Kuzmin a fost invitat să conferenţieze la universităţile din Bucureşti, Cluj şi Târgovişte. Universitatea din Craiova este şi ea scena unui parteneriat solid cu Rusia.

Ultima vizită a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 19 martie, la Universitatea din Piteşti. „Pe 19 martie a.c., Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a vizitat Universitatea din Piteşti, unde s-a întâlnit cu studenţii şi corpul academic profesoral universitar şi a participat la dezbaterea pe temă „România, UE şi Rusia – istorie, relaţii şi tendinţe moderne”, precum şi vis-a-vis de mai multe probleme din agenda regională şi internaţională”, arată Ambasada Rusiei într-o postare pe Facebook.

Astfel, începând cu 2017, prezenţa lui Kuzmin la evenimentele academice organizate de Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Valahia din Târgovişte a fost, în medie, de două ori pe an, informează g4media.ro

Pe 18 februarie, Valery Kuzmin a vizitat Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde s-a întâlnit cu studenţii şi profesorii departamentului de limbi şi literaturi slave, cu vicedecanul Facultăţii de Filologie Dorin Chira, directorul Centrului de Cooperare Internaţională Sergiu Miscoiu, precum şi cu personalul şi colaboratorii activi din cadrul centrului „Lumea Rusă” pe lângă Universitate. La cea din urmă dintre aceste întâlniri, au fost prezenţi şi reprezentanţii de la ONG „Vostok”. Ambasadorul a predat bibliotecii Centrului seria de cărţi „Scriitorii ruşi şi Ortodoxia”, ediţie a Fundaţiei Publice Internaţionale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe. (sursă aici)

Cu câteva zile înainte de întâlnirea din Cluj, ambasadorul Kuzmin a participat la o festivitate dedicată aniversării a 29 de ani de la stabilirea Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, precum şi aniversării lui Momcilo Luburici, Preşedintele acestei instituţii de învăţământ.

La conferinţă festivă au participat discipolii sărbătoritului şi absolvenţii Universităţii: parlamentarii români şi funcţionari de stat, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai asociaţiilor    civice şi profesionale, ai instituţiilor de învăţământ superior din România şi din Turcia,   diplomaţi ai ambasadelor străini acreditate în România, cadre didactice şi studenţi ai Universităţii.

Pe 31 mai 2018, Kuzmin a vizitat Universitatea din Bucureşti, unde s-a întâlnit cu studenţii şi profesorii Facultăţii de Sociologie şi le-a povestit despre pregătirea Campionatului Mondial FIFA de fotbal din Rusia, se arată într-un comunicat emis de Ambasada Rusiei, conform g4media.ro

Pe 16 aprilie 2018, ambasadorul Kuzmin a lansat Săptămâna Culturii Ruse la Universitatea din Bucureşti, la iniţiativa Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine.

La jumătatea anului 2017, ambasadorului Rusiei a vizitat Universitatea din Târgovişte „Valahia”, „unde a avut o conversaţie cu rectorul Călin Oros şi membrii Consiliului Ştiinţific.” (sursa)

În aprilie 2017, Kuzmin s-a întâlnit la Cluj cu rectorul UBB Ioan-Aurel Pop, actualul preşedintele al Academiei Române. În comunicatul emis de Ambasada Rusiei se arată că în cadrul întâlnirii „s-au discutat chestiunile de reînnoire a activităţii Comisiei comune ruso-române pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale. De asemenea, în conversaţie a fost abordată tema de extindere a relaţiilor dintre universităţile celor două ţări.”

Şi Universitatea din Craiova este o gazdă predilectă pentru oficiali ruşi, prin intermediul Centrului pentru Politica Externă şi Studii de Securitate (o structură a Facultăţii de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, condus de Florin Păsătoiu). În 2017, acest centru a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferenţieze la Craiova, la sediul bibliotecii judeţene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus şi directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost şi moderatorul conferinţei – l-a lăsat pe Gromâko să îşi expună doctrina anti-NATO şi anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1, sursa 2, sursa 3), informează g4media.ro

Tot în 2017, centrul condus de Păsătoiu a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Fedarale din Ural, Rusia.

Şi Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) are o legătură trainică cu Rusia, aici fiind organizat Centrul Cultural Rus.

Nu în ultimul rând, la începutul lunii martie 2019, Patriarhul Daniel a scris prefaţa ediţiei în limba română a cărţii „Cugetări pentru fiecare zi din an” a Patriarhului rus Kirill, volum lansat deja la Baia Mare şi care urmează să fie lansat şi la Cluj. Potrivit unui afiş al evenimentului, volumul Patriarhului Kirill va fi lansat pe 2 aprilie la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj, în prezenţa Mitropolitului Andrei al Clujului şi a lui Vasile Stanciu, decanul facultăţii. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite