Universitar

articolul anterior articolul urmator

Dan Nica, un vizionar într-ale cercetării ştiinţifice, coleg cu dna Dăncilă în PE, loveşte din nou!

1
16 Oct 2018 15:21:17
Ad Astra

România are cu ce se mândri în UE! Pe lângă faptul că o vom avea pe distinsa doamnă Viorica Dăncilă în fruntea Consiliului UE din 2019, îl avem în prezent şi pe distinsul domn Dan Nica în funcţia de raportor pentru programul cadru de cercetare al Uniunii, Orizont Europa, cu un buget de peste €100 miliarde.

Da, este cel care propaga ştiri false în Parlamentul European (PE), în timpul audierii colegei sale, Dăncilă, în privinţa procentului de achitări în dosarele de corupţie din România. 

V-am povestit într-un articol anterior cum în România se lansase deja Orizont Europa, în timp ce în restul UE acesta se va lansa în 2019. „Lansarea” din România s-a făcut în prezenţa dlui Dan Nica, prezentat ca „raportor al PE pentru Orizont Europa – Programul cadru pentru cercetare şi inovare, reguli de participare şi diseminare”. Din postura de cercetători şi nu numai, regretăm profund că o persoană ca europarlamentarul român a ajuns să lucreze pe draftul programului Orizont Europa. Despre cum a fost desemnat ca raportor v-am povestit la finalul articolului anterior, dar ca principiu este vorba de o licitaţie între partidele din PE; nimic meritoriu deci. 

Săptămâna trecută dl Dan Nica a recidivat în PE, supărat tare pe chinezi, care, pare-se, ne fură banii din programele de cercetare finanţate de UE şi se fac apoi nevăzuţi. Concret, dl Nica era supărat că 80% din cercetătorii non-UE care câştigă granturi ERC (acestea reprezentând cireaşa de pe tortul programului comun de cercetare al Uniunii) sunt chinezi şi că aceştia îşi iau tălpăşiţa după ce li se termină proiectul. Doamnele şi domnii finuţi de la ERC nu i-au spus în faţă că minte, nu s-au legat de CV-ului d-lui, şi cu atât mai puţin de mustaţă. I-au trântit însă în faţă cifrele: din totalul de 8.564 de granturi acordate, doar 34 au fost câştigate de chinezi. Au mers un pic mai departe şi i-au spus că cele 34 de granturi reprezintă (mai puţin de) 5% din totalul de 695 acordate unor cercetători non-UE, procent ce-i situează pe chinezi în urma americanilor, canadienilor, ruşilor, indienilor şi australienilor. Intuim că „finuţii” de la ERC au pus toate cifrele pe tapet şi au calculat şi procentele pentru a se asigura că dl Nica nu foloseşte aceeaşi bază de calcul ca dl Liviu Pop, coleg de partid, pentru care 12 este mai mare decât 16 …

Vorbind în PE, dl Nica s-a folosit de argumentele „solide” de mai sus în privinţa cercetătorilor chinezi şi a concluzionat că în viitorul program Orizon Europa trebuie să ne asigurăm că-i legăm pe aceştia şi alţi şmecheri ca ei de glia europeană. Evident, europarlamentarul nostru a avut de unde să se inspire, politica dâmboviţeană fiind o nesecată sursă; a se vedea cum Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) vrea să lege de glia strămoşească olimpicii români

Prin luarea de poziţie de mai sus dl Nica copiază retorica promovată de Donald Trump cu „America First”, lansând principiul „Europe First”, deviind flagrant de la un alt principiu, atât de bine enunţat de Louis Pasteur: “La science ne connaît pas de pays, parce que la connaissance appartient à l'humanité, et elle est la torche qui illumine le monde.

Reacţiile din PE nu s-au lăsat aşteptate. Astfel, vicepreşedintele Comisiei Parlamentare pentru Industrie, Cercetare şi Energie, dl Hans-Olaf Henkel, a spus despre propunerile românului că sunt ridicole, catalogându-le ca „o abordare masochistă a politicii ştiinţei”. Preşedintele ERC, dl Jean-Pierre Bourguignon, a reiterat importanţa vitală a mobilităţii cercetătorilor, indiferent de naţionalitate, în propagarea cunoaşterii ştiinţifice la nivel global. Însăşi misiunea ERC este aceea de a-i promova pe cei mai buni şi creativi cercetători, de orice naţionalitate. Pentru alte reacţii vă îndreptăm spre articolul din Science Business

Reacţionăm şi noi, Doi Mici şi un Anc, prin prezentul articol, dorind să-i relatăm dlui Nica cum am furat noi trei banii americanilor, elveţienilor, nemţilor şi olandezilor, luându-ne tălpăşiţa de la aceştia imediat ce ni s-au terminat proiectele

  • Primul „Mic”, Octavian Micu, a tocat peste 100.000 de dolaride la americani în timpul doctoratului şi apoi peste 150.000 de euro de la nemţi, în timpul postdoctoratului.
  • Al doilea „Mic”, Mihai Miclăuş, a tocat câteva sute de mii de dolari de la americani. 
  • „Anc”-ul nu s-a lăsat nici el mai prejos şi a dat găuri similare olandezilor şi elveţienilor. 
 

După ceam terminat treaba pentru care am fost plătiţi, să vezi păţanie: am plecat! Cam cum au făcut chinezii dlui Nica. Ah, că am lăsat în urmă rezultatele studiilor noastre, de care beneficiază nu doar cercetătorii din ţările pe care le-am vizitat, ci întreaga lume, asta nu mai contează. Ce contează în accepţiunea raportorului român este ca toţi cei care vin în UE să nu mai plece de aici, să-i legăm de glie şi pe ei, similar olimpicilor români. Ca şi cum legându-i vei stoarce tot din ei, iar la plecare îi mai şi scuturi să cadă tot din buzunare şi să intre în economia UE. 

Dle Nica, procedând astfel dovediţi că practicile şi principiile fundamentale ale cercetării la nivel înalt în plan mondial vă sunt străine, rezumându-vă la a fi un exponent al politicii dâmboviţene promovate în prezent; un exemplu fiind folosirea evaluatorilor naţionali în competiţiile de proiecte de cercetare; că deh, noi nu ne vindem ţara! Ne-am uitat un pic şi pe CV-ul sumar al dvs., disponibil în spaţiul online, să vedem ce vă recomandă în această postură de raportor pentru PE într-un domeniu precum cercetarea. Nu ne-am dat seama la ce universitate v-aţi susţinut doctoratul în 2005. Poate ne lămuriţi. Am remarcat însă puterea de muncă de care aţi dat dovadă, în paralel cu studiile doctoratle fiind şi ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (2000-2004), printre altele. Da, ştim că aţi primit un premiu al Academiei Române (AR) pentru asta, dar despre Premiile AR vom discuta într-un articol ulterior. Apropos, cum de Premiul AR vă este acordat doar dvs. şi unei colaboratoare, nu şi mentorului de doctorat?


Octavian Micu este doctor în fizică teoretică la University of Alabama, Tuscaloosa, AL, U.S.A. şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul fizicii găurilor negre şi a gravitaţiei cuantice.

Mihai Miclăuş este doctor în biologie moleculară la Universitatea Rutgers din S.U.A., şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul biologiei moleculare a plantelor.

Lucian Ancu a activat la nivel de vârf în fizica particulelor elementare până recent. În decursul a mai bine de zece ani a contribuit la căutările pentru bozonul Higgs la Fermilab şi apoi la descoperirea acestuia la CERN.


*Cu excepţia textelor semnate cu numele asociaţiei, articolele individuale nu reprezintă punctul de vedere al Ad Astra, ci reflectă opiniile personale ale bloggerului care semnează textul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Popa Prostu
17.10.2018, 16:31:40

Excelent articolul, trebuie sa atragem atentia publicului spre stiinta romaneasca.

Modifică Setările