Universitar

articolul anterior articolul urmator

Daţi ciolanul înapoi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

20
4 Jun 2020 10:48:43
Doi Mici şi un Anc

În România există, prin lege, doar un „cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală”*, numit Academia Română (AR). Pe lângă AR mai sunt şi lipitori care sug banul public, numite tot Academii şi care sunt tot „for naţional, de consacrare ştiinţifică”, dar nu cel mai înalt.


Spre exemplu, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR). Prin art. 4 al legii de funcţionare „AOSR recunoaşte Academia Română ca cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală”. Adică îşi recunosc statutul de vasali, atâta timp cât le pică şi lor ceva. 

*despre acest înalt for am scris aici şi nu mai insistăm; nu s-a schimbat nimic.

Baiul e că membrilor AOSR li s-a furat ciolanul printr-un amendament la Legea Bugetului de Stat pe 2020, iniţiat de USR şi aprobat de Guvern, prin asumarea răspunderii. Supăraţi nevoie mare că li s-a luat renta viageră de câteva mii de lei pe lună, marii academicieni, în frunte cu Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, ÎPS Teodosie şi acoliţii lor (e.g., Sorin Cîmpeanu) au trecut discret un proiect de lege (PL-x nr. 46/2020) prin Parlament, trimis ieri spre promulgare. Ia ghiciţi, ce prevede acesta? Obligativitatea ca Guvernul să le dea înapoi ciolanul, adică vreo 10 milioane lei anual. Cireaşa de pe tort: propunerea de livrare a ciolanului vine de la Deputat PNL Florica Cherecheş (aici, pagina 5, punctul 8). USL a murit, trăiască USL 2!

Citind aici că USR a depus în mai, a.c., un proiect de lege în care se propune ca AOSR să funcţioneze doar din surse proprii, nu putem să nu ne amintim moaca lui Codrin Ştefănescu spunând: „Pentru că putem. Da, putem”. Şi aşa este, USL 2 poate şi face, pentru că deh, tre’ să pună în blid copiilor lor flămânzi de acasă. 

Evident, salutăm iniţiativa legislativă USR şi faptul că au luat la ochi aşa-zisele Academii, de genul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, precum şi cele „de ramură”: Academia de Ştiinţe Tehnice, Academia de Ştiinţe Agricole, Academia de Ştiinţe Medicale. Probabil că aceste proiecte de legi vor fi puse în dezbatere într-o viitoare legislatură, mai favorabilă prevederilor pe care le includ, pentru că acum sigur nu vor prinde ordinea de zi…

Revenind însă la hidra cu multe capete, cu unul ciuntit prin legea bugetului pe 2020. Şmecheraşii din PSD, cu proptă din partea lui Sorin Cîmpeanu (parcă traseismul l-a dus recent la PNL, nu?), au depus la Senat proiectul de lege L565/2019 încă din septembrie 2019 cu gândul iniţial de a-şi pune dugheana la adăpost de ingerinţele Guvernului. Mai precis, au propus modificarea legii în sensul că statutul şi funcţionarea lor să nu mai fie aprobate prin HG, ci de ei, prin Adunarea Generală. Dar, culmea tupeului, au zis că dacă tot ies de sub tutela Guvernului, să ceară finanţarea exclusiv de la bugetul de stat (ce atâtea surse proprii, cum prevedea legea prin care s-a înfiinţat sinecura AOSR). 

În decembrie însă i-a lovit amendamentul USR la legea bugetului, prin care li s-au luat cele 10 milioane. S-au regrupat rapid şi au pasat proiectul de lege la Camera Deputaţilor. Pe Ecaterina Andronescu (printre iniţiatori, alături de „prietenul” Liviu Pop) o ardea rău, că nu mai primea miile ălea de lei, în calitate de membru plin al AOSR. Probabil cu sfat de la Mama Omida, care le-a spus că vine pandemia, proiectul a fost trimis rapid pentru raport la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi pentru aviz la alte 3 comisii. Două avize au venit la început de martie (unul şi acum e lipsă).

Pandemia a prins proiectul însă în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Aici, şmecheraşii noştri au bătut palma cu colega din USL 2, Florica Cherecheş, să bage ea un amendament prin care să oblige Guvernul să le dea cele 10 milioane înapoi. Ceva de genul: Florico, noi ştim că i-aţi aburit în decembrie pe USRişti şi le-aţi admis amendamentul, dar serios acum, scoate cele 10 milioane, nu ne mai ţine pe uscat. Et voilà! Aici e textul trimis spre promulgare, cu amendamentul Floricăi: „Prin derogare de la prevederile art. 35 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, cu modificările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2020, finanţarea cheltuielilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România se asigură din subvenţii acordate de la bugetul de stat.”. 

Florica nu a lucrat însă singură şi nici discret, împreună cu colegii din PNL le-a trăgându-le o palmă serioasă USRiştilor şi nouă tuturor, plătitori de taxe, votând ieri cot la cot cu PSD et al. pentru adoptarea legii (rezultat vot pentru=273, contra=29, abţineri=17). Dar să vedeţi argumentare din partea Floricăi noastre, când a depus amendamentul: „AOSR se bucură de o largă recunoaştere naţională şi internaţională, fiind clasată pe locul 9 în România din peste 300 de instituţii de cercetare, precum şi locul 775 în lume în clasamentul realizat de SCIMAGO/ Elsevier. AOSR, alături de AR, este singura Academie ce apare în acest clasament. Din aceste considerente este pe deplin justificat sprijinul financiar pe care statul l-a acordat până în prezent şi necesitatea de a continua acest sprijin.”. Florico, dragă, de unde naiba le scoţi? Locul 9 în ce top? Al Mamei Omida? Eventual, dacă tot ne iei cu SCIMAGO/Elsevier, AOSR este pe locul 20 din cele 34 de instituţii luate în calcul de acest top. Despre SCIMAGO ranking, într-un episod următor, dar acesta sigur nu e un argument să le dai finanţare de la stat.  

Concluzia: în 2017, vă spuneam că Androneasca îşi pregătea intrarea în Academia Română (aici). Nu i-a ieşit pasienţa. Acum joacă tare la AOSR, cu piedici USR. Suntem încrezători că cele şase Academii vor fi orânduite în viitorul apropiat spre mediu pe o fundaţie sănătoasă, construită în baza unei autorizaţii prealabile de demolare.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Stanila Ion
4.06.2020, 11:26:28

Si nu e singura "cacademie" platitoare de sinecuristi, amintiti-va si de cea a analfabetului ajuns ministru, Oprea...

+5 (7 voturi)
Gyuse Bogdan
4.06.2020, 11:51:57

Sferto-doctii striga hotii :)))))) Va deranjeaza Academia Romana??? Clar Academicienii Romaniei nu sustin in nici-un fel actiunile progresiste. De altfel Presedintele Academiei Romane a dat peste nas tuturor analfabetilor licentiati ce sustin psihoza Conv. Deranjant, asa-i? Dupa actiunile progresiste de invrajbire inter-rasiala, progresiismul marxist isi extinde aria de actiune si asupra Academiei Romane. Parca asa au facut si comunistii in anii 47 - 58, atunci cand au arestat foarte multi Academicieni pentru ca nu adoptau ideile revolutionare comuniste. Elitele marxist-progresiste in campania de demascare a vrajmasului de clasa :))))) Namol!

-10 (12 voturi)
mircea miricioiu
4.06.2020, 12:28:15

Romania este asa de saturata de "academicieni" si "doctori in stiinte" incat astia au devenit o banalitate. deja s-a demonetizat calitatea asta de academician, ca sa nu mai vorbim de cea de"doctor" ( ponta, oprea, sova, branza, toti sefii si fostii sefi ai politiei - tutilescu, pitulescu, mutilescu, putilescu ha, ha, ha, ha..... ), care , numai de la academia de politie sunt peste 600. o inflatie de doctori. deja au capatat si un miros urat. nici dna-ul nu-l prea suporta. asa ca, de ce mai vor bani ? "calitatea" lor este cu adevarat recunoscuta prin titlu. nu trebuie sa-i platim noi pentru ca nu le-am cerut noi sa se faca ce zic ei ca ar fi. si de fapt nu ne sunt utili noua. poate ii ajuta tot pe ei, prin cv-uri, sa se promoveze.

+5 (7 voturi)
Mihaiu Mircea
4.06.2020, 13:42:55

Văzând poza aleasă pentru articol, mi sa cam făcut foame.

+1 (1 vot)
Nirolf
4.06.2020, 13:59:20

Nemuritorii . Vin tare pe turnanta "nemuritorii" de "second-hand" adica turma de siecuristi la care face aluzie textul . Anecdotica trimite in derizoriu insasi denumirea de academie . Astfel calitatea de academician este subiect de glume proaste : academicienii sunt absolventii unei "academii" . In patria noastra sa treci printr-o academie este aproape obligatoriu sa nu stii prea multa carte . Astfel avem Academia militara , Academia de Politie , Academia SRI ,dar si Academia Vedetelor si Academia Clinceni . Academia Vedetelor presupune minijupa , tate mari si buze botoxate . Avem si o Academie de fotbal unde rector este marele Gica Hagi . Nu exista bani pentru marirea alocatiilor pentru copii si a pensiilor . "Esperti" din toate colturile tarii au concluzionat ca marirea acestora ar echivala cu un dezastru national . Aceiasi "esperti" tac cu inceleptciune cand e vorba de marirea salariilor domnilor absolventi ai Academiei de politie sau cand este vorba de pensii speciale . Pensiile speciale reprezinta o forma de furt din bugetul tarii . CCR a declarat ca desfiintarea pensiilor speciale este neconstitutionala . Ca o consecinta furtul (pensiile speciale) sunt constitutionale . Adevaratii nemuritori ai tarii sunt escrocii politici .

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)