De ce recomand tinerilor să meargă spre o facultate de construcţii şi instalaţii. Brătianu e doar unul dintre motive

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
constructii

În ultimii 30 de ani interesul faţă de absolvirea unei facultăţi tehnice a scăzut, iar acest lucru se datorează în general superficialităţii şi uşurinţei cu care universităţile private au eliberat diplome către "specialişti" care nu au dat o singură zi pe la cursuri sau examene. Vă voi prezenta mai jos câteva argumente, spun eu solide, care vă pot da de gândit.

Trebuie să ştiţi că facultăţile tehnice de construcţii şi instalaţii din România sunt toate de stat deoarece licenţierea unei asemenea specializări este una dificilă. Faptul că vorbim de o universitate de stat oferă un avantaj major faţă de cele private, considerate de către angajatori irelevante din moment ce au devenit adevărate fabrici de diplome, în marea lor majoritate. În faţa angajatorului o diplomă emisă cu o facultate privată nu aduce nici un avantaj competiţional. Cel puţin în faţa mea ea nu contează(nu doresc să fiu franchi).

România şi întreagă Europa duce o lipsă acută de specialişti în domeniul tehnic, în cazul de faţă în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor. Trebuie spus că nu poţi practica această meserie dacă nu ai terminat o facultate de profil, nu doar pentru că nu îţi permite legea, ci pentru simplul motiv că nu vei avea bagajul de informaţii pentru a proiecta o clădire sau a conduce un şantier. Lipsa de specialişti face ca aceştia să fie căutaţi pe piaţă, motiv pentru care salarizarea este una corespunzătoare. Tinerii absolvenţi ai unei facultăţi de construcţii găsesc foarte uşor de muncă şi doar cei care nu doresc să profeseze în domeniu nu o fac. Salariul cu care un tânăr inginer este încadrat în muncă este în medie aproape dublu faţă de salariul cuiva care a absolvit o altfel de specializare.

Meseria de inginer constructor / instalator îţi oferă multiple satisfacţii profesionale. În general nu discutăm de o activitate fixă, iar procesul de producţie este unul care arată în clar impactul tău asupra societăţii, se pot măsura direct efectele muncii tale. Acest lucru îţi oferă multiple satisfacţii, produsul muncii tale este vizibil, material, palpabil.

Facultatea nu este grea, dacă abordezi în model serios procesul de educaţie, dar cu siguranţă nu este la fel de uşoară precum o facultate privată. 

Modul tehnic în care se face educaţia îţi oferă un tipar de gândire bazat pe logică, pe raţiuni argumentate. Acest lucru influenţează pozitiv performanţele tale în toate punctele vieţii, nu doar profesional.

Ceea ce trebuie să vă motiveze trebuie să fie în primul rând faptul că această categorie profesională dispune în medie de un standard ridicat de viaţă şi venituri bune. Mare parte din absolvenţi îşi deschid o afacere proprie în domeniu, încasează sume importante de bani, devin antreprenori de succes.

Trebuie să ştiţi că majoritatea managerilor de succes din România nu sunt absolvenţi au unei facultăţi de management ci a unei facultăţi tehnice. Doar naivii trăiesc cu impresia că dacă vei fi contabil vei număra banii tăi, sau dacă ai terminat o facultate de management vei învăţa să fii un bun antreprenor. Nici pe aproape. Doar în domeniile tehnice marea majoritate a absolvenţilor chiar lucrează pe ramura pe care au fost pregătiţi.

Carierea profesională îţi oferă permanent ocazia să devii mai bun şi există diferite trepte profesionale prin care tu poţi fi recunoscut şi ca urmare poţi câştiga mai bine. Poţi deveni diriginte de şantier, verificator de proiecte, expert tehnic, auditor energetic, responsabil tehnic cu execuţia şi multe altele.

Cei mai mulţi bani din economia lumii se consumă pe acest domeniu. Construcţiile reprezintă motorul economiei mondiale şi asta de mii de ani.

Şi să nu uităm: Ion I. C. Brătianu, marele om politic, persoana care a influenţat cel mai mult istoria României,  cel pe umerii căruia a stat  ţara în cel mai dificil dar şi mai frumos moment al istoriei sale, responsabilul pentru România Mare, a fost inginer constructor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite