Universitar

articolul anterior articolul urmator

De ce vrea Ecaterina Andronescu să aducă mai mulţi studenţi străini

6
20 Jan 2019 18:54:30
Autor: Florinela Iosip
FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre
FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre

Scăderea demografică “absolut dramatică” o face pe Ecaterina Andronescu să se întrebe “Ce se va întâmpla cu universităţile noastre?”. Într-o conferinţă la Constanţa, ministrul Educaţiei a interpretat astfel numărul copiilor care au luat anul trecut note mai mici de 5 la Evaluarea Naţională:

 „Nu cred că vreunul dintre dumneavoastră îşi imaginează că din cei 55.000 putem avea absolvenţi de liceu cu diplomă de Bacalaureat ca să mizăm pe ei că vor opta pentru universităţi. Ca urmare, nu cred că vom avea mai mult de 60-70.000 de absolvenţi de liceu peste trei ani de zile. Ce se va întâmpla cu universităţile noastre?”, relatează Info-sud-est.ro.

“M-am uitat puţin pe cifrele pe care le avem acum în învăţământul preuniversitar. Dacă în anul 2003 aveam 4,3 milioane de elevi în învăţământul preuniversitar, astăzi avem 2,65 milioane. Adică este o cădere absolut dramatică. Cred că este cea mai mare problemă cu care se confruntă România.

Dacă o promoţie avea în 2001, când am făcut proiectul de informatizare a repartizării elevilor de gimnaziu în liceu, 259 de mii de elevi, acum avem 150 de mii. Din cei 150 de mii care au dat evaluarea după clasa a opta, în anul 2018, 55 de mii, adică 36%, au luat note mai mici de 5. Nu cred că vreunul dintre dumneavoastră îşi imaginează că din cei 55 de mii putem avea absolvenţi de liceu cu diplomă de Bacalaureat ca să mizăm pe ei că vor opta pentru universităţi. Ca urmare, nu cred că vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenţi de liceu peste trei ani de zile. Ce se va întâmpla cu universităţile noastre? Trebuie să găsim soluţii”, a declarat Andronescu, în faţa profesorilor de la Universitatea “Ovidius”.

Soluţia ministrului Educaţiei: studenţii străini

“Una dintre soluţii este să încercăm să aducem studenţi străini. Realizăm odată cu aducerea studenţilor străini mai multe deziderate. Răspundem internaţionalizării, aducem şi taxe, şi fără îndoială ne asigurăm că păstrăm toate programele de studiu. Acesta este un motiv care ne determină să ne grăbim cu internaţionalizarea”, a susţinut Andronescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

kitty kat
20.01.2019, 19:27:14

Banii stråinilor vå intereseazå pesedistilor! Surse de bani cåutati si in aer sau båsinile trase de popor. Normal, salariile si pensiile voastre nesimtite trebuie acoperite nu? Ati distrus tara! Tinerii nu au de ce så contiuie studiile in RO. Profesorii se fac cå predå, iar elevii copiazå pe rupte ca så ia o notå de trecere la examen. Studenti competenti devin doar cei ce au avut meditatii plåtite de pårinti. In rest...vai de calitatea programei romanesti de scoalå, indiferent la ce nivel.

+4 (4 voturi)
Stan Patitu
20.01.2019, 22:19:38

Invatamantului romanesc e in cadere libera. Majoritatea strainilor care vin sa studieze la noi nu vin pentru calitate ci pentru a capata usor, mai ieftin si fara mult studiu, o diploma (vezi medicii francezi scoliti la Cluj) Daca se va continua tot asa nu o sa mai dea nimeni doi bani pe diplome made in Romania.

+1 (1 vot)
daco getul
20.01.2019, 19:55:01

daca e vb de studenti cu plata, m am linistit. Credeam ca coana vrea sa importe niste refugiati sa i scoleasca in universitatile romanesti, si asa vai de steaua lor.

Gheorghe Traian
20.01.2019, 20:51:46

Romania a avut trei ministri ai educatiei ca lumea: Mircea Miclea, Daniel Funeriu si Mircea Dumitru. Ceilalti au fost de-ai PSD-ului&co. Aprecieri petru comportamentul lui Valentin Popa, tot de la PSD. Andronescu toata ziua-i prin presa fara rost ca nu-i spala imaginea nici toata apa din Dunare.

+1 (1 vot)
Jorj
20.01.2019, 21:16:44

Am mai auzit astfel de sentimente din partea oamenilor din zona academica. Dupa parerea mea, nu este nicio diferenta intre ei si cei care vor sa importe imigranti ca sa nu scada consumul de hartie igienica, sau de curent electric, sau preturile imobiliarelor. O alta industrie care nu stie sa genereze valoare si, prin urmare, nu concepe decat sa creasca in volum, nu si in valoare adaugata. Si, ca intotdeauna, "garbage in, garbage out". Nu vorbim de practicile curente, care aduc un nr limitat de studenti care vroiau sa fie aici (si care nu sunt foarte straluciti, mai ales cei din zona africana - chiar si cei ca capabilitati au rezultate mai slabe din cauza barierelor de limba). De ce ar veni un nr masiv de studenti straini in Romania si sa mai si plateasca substantial pt privilegiu? Vanzarea pe ascuns a dreptului de rezidenta pentru asezarea ulterioara aici sau in alta parte a UE. Pt ca atunci ar exista un grup de interes care sa impuna costurile modelului lor de afaceri asupra noastra, in timp ce ei privatizeaza profiturile. Si sa nu uitam ca de pe urma acestor politici sufera si studentii - universitatile vor ajunge sa depinda financiar de studentii straini, cum s-a intamplat si la americani, iar studentii straini vor pune probleme procesului de predare pentru ca nu vor avea competente in limba de studiu, fie ea romana sau engleza. Anul acesta implinesc 10 ani de la absolvire si imi aduc aminte, de la universitatea mea si altele, ce bariera de limba exista intre studentii straini si colegii lor. Una care se depaseste usor la un pahar de bere sau un club, dar nu care sa conduca la asimilare de cunostinte la nivel universitar. Pe scurt, Dna Andronescu a nimerit inca o idee proasta si, fata de altele, asta se poate implementa chiar usor, desi nu putem garanta gradul de succes. Parerea mea este ca universitatile mamut din Romania sunt anormale si ar trebui reduse ca marime si multe universitati care exista degeaba ar trebui sa dispara. Daca am pune mai mult accent pe calitate, am avea mai putini studenti dar mai buni si care sa castige la maxim de pe urma resurselor investite de stat si de parintii lor. Poate, Doamne ajuta, ar ajunge chiar si sa lucreze in domeniul pe care l-au studiat.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările