Despre cum iroseşte Ministerul Educaţiei Naţionale 400 milioane lei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul alocat proiectele de cercetare prin „Programul Parteneriate în domenii prioritare” a fost înjumătăţit printr-un ordin al MEN
Bugetul alocat proiectele de cercetare prin „Programul Parteneriate în domenii prioritare” a fost înjumătăţit printr-un ordin al MEN

Ministerul Educaţiei Naţionale (M.E.N) alocă aprox. 400 milioane lei unor proiecte de cercetare finanţate prin Programul Parteneriate în domenii prioritare.

Cele 344 de proiecte au fost declarate câştigătoare în urma unei competiţii iniţiate în 2013 (finalizată recent), în baza Ordinului M.E.N. nr. 3527MD/05.04.2013. În Pachetul de Informaţii al acestei competiţii se prevede că „pentru un proiect finanțarea maximă acordată de la bugetul programului este de 2.500.000 lei […]”. Acest Ordin a fost însă recent modificat prin reducerea la jumătate a bugetului alocat fiecărui proiect câştigător (vezi Ordinul nr. 298/23.06.2014 al M.E.N.), respectiv 1.250.000 lei.

Fiecare din cele 344 proiecte câştigătoare (câte aprox. 40 pe fiecare din cele nouă domenii), implică „cel puţin 15% contribuţie financiară a partenerilor care nu sunt organizaţii de cercetare de drept public […]”. Într-un scenariu optimist, partenerul comercial va compensa diminuarea finanţării de la bugetul de stat. Scenariile pesimiste sunt două însă:

(i) Retragerea partenerului comercial şi implicit nesemnarea unui contract de cercetare şi

(ii) Marea majoritate a proiectelor vor fi contractate la jumătate din bugetul prevăzut iniţial, cu diminuarea corespunzătoare a cotribuţiei partenerului comercial.

Acest lucru duce inevitabil la neatingerea obiectivelor prevăzute în proiectul iniţial şi, prin urmare, la irosirea banului public, chiar dacă admitem că vor fi unele proiecte pentru care scenariul optimist se va aplica.

Efectelor dezastroase cauzate de o micşorare a bugetului total cu 50% încă din faza de contractare li se adaugă şi suma de 20.000.000 lei alocată acestor proiecte pe 2014 (conform Ordinului M.E.N. nr. 8/16.01.2014 se alocă suma de 138.629.691 lei programului Parteneriate în domenii prioritare, din care 118.629.691 lei sunt destinaţi, prin actele adiţionale semnate în acest an, proiectelor în derulare, contractate în urma competiţiei din 2011). Cu alte cuvinte, fiecare din cele 344 de proiecte vor fi finanţate cu aproximativ 60.000 lei în cursul anului 2014, cu obligativitatea semnării contractului cu începere din 1 iulie, a.c. Prin urmare, fiecare proiect ar beneficia de o finanţare de aprox. 10.000 lei pe lună, sumă care trebuie împărţită tuturor partenerilor din consorţiu. În condiţiile unui consorţiu format din trei instituţii, credem că suma de aprox. 3.000 lei ce ar reveni unui partener lunar, timp de 6 luni (din cele 24 prevăzute pentru implementare), este insuficientă pentru demararea oricărui proiect de cercetare în oricare din cele nouă domenii şi duce inevitabil la compromiterea din start a acestuia.

Menţionăm, de asemenea, că M.E.N. a decis diminuarea bugetelor proiectelor aflate în derulare în cadrul aceluiaşi program (Competiţia 2011) atât în 2013 cât şi în 2014, cu 40% şi respectiv 30%, compromiţând rezultatele acestora.

Observăm o tendinţă a Ministerului de a ajusta bugetele din mers (acest lucru fiind valabil şi în cazul altor programe, precum Idei, Tinere Echipe şi Postdoc), dovedind o necunoaştere a managementului proiectelor de cercetare, având ca rezultat gestionarea defectuoasă şi irosirea banului public, aşa cum arătam într-un comunicat din 4 februarie a.c.

Considerăm că sume importante de bani au fost de asemena irosite în procesul de evaluare al proiectelor de mai sus (2.203 depuse şi eligibile), prin prisma faptului că recomadarea de finanţare a venit din partea celor trei evaluatori după ce aceştia au corelat obiectivele cu bugetul din propunerea iniţială de proiect. În condiţiile în care bugetul este diminuat drastic, această recomandare nu mai are substrat, resursele financiare nemaipermiţând atingerea unor obiective, sau obiectivelor pe care probabil s-a bazat decizia de acordare a finanţării.

Pachetul de informaţii al competiţiei prevede posibilitatea negocierii bugetului cu Autoritatea Contractantă, mai ales în situaţia în care evaluatorii au remarcat neconcordanţe între suma solicitată şi activităţile propuse. În contextul în care nu au avut loc astfel de negocieri (tolerabile din punctul nostru de vedere, în limita a 5-10% din suma propusă), considerăm abuzivă decizia luată unilateral de către M.E.N, de a diminua bugetul proiectelor cu 50%.

Toate cele de mai sus ne îndreptăţesc să concluzionăm că aprox. 400 milioane lei vor fi irosite pe proiecte care demarează cu un handicap major în privinţa bugetului, reprezentat atât de suma repartizată pe anul în curs cât şi de înjumătăţirea sumei alocate de la bugetul de stat per total proiect. Acest handicap se va reflecta în calitatea rezultatelor.

Chiar dacă s-a urmărit o rată de succes cât mai mare (16%), considerăm ca fiind deosebit de păguboasă practica finanţării unui număr cât mai mare de proiecte având un buget trunchiat, în detrimentul unui număr limitat de proiecte de valoare, finanţate la nivelul prevăzut în propunerea iniţială, girată de către cei trei evaluatori cu expertiză în domeniu.


Ad Astra este un proiect online dedicat comunităţii ştiinţifice româneşti, lansat si organizat ca asociaţie non-profit în 2002.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite