ADMITERE FACULTATE 2013 Diplomele cu care te poţi angaja în statele Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, şansele absolvenţilor români de a se angaja în alte state membre au crescut considerabil pe hârtie, dar în practică doar câteva facultăţi din România pot deschide mai larg uşa, direct către joburile din Occident.

Directiva 2005/36/CE, care se aplică în 30 de ţări (cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Islanda, Norvegia şi Liechtenstein), prevede printre altele şi recunoaşterea reciprocă a diplomelor, a certificatelor şi a altor calificări, prin care libera prestare a serviciilor din cadrul Comunităţii să fie la fel de simplă ca şi în cadrul unui stat membru individual.

Cartea profesională electronică

Statisticile EURES arată însă că cei mai mulţi români se angajează în străinătate în domenii precum agricultura, construcţiile, industria  prelucrătoare, industria hotelieră sau industria alimentară, în timp ce absolvenţii îşi găsesc tot mai greu joburi în domeniile pe care le-au studiat. Cu toate acestea, conform IMI (Sistemul de informare al pieţei interne, un parteneriat încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Calificări şi Asociaţia „Institutul pentru Politici Sociale”), există cel puţin 35 de profesii care sunt recunoscute în statele Uniunii Europene, dintre care putem aminti: arhitect, asistent medical, asistent social, cadru didactic din învăţământul secundar, contabil, farmacist, ghid de turism, medic, medic dentist, medic veterinar, chirurg, moaşă, psiholog, fiziokinetoterapeut, medic radiolog, inginer, profesii meşteşugăreşti.

Recent, Parlamentul European, Comisia Europeană şi preşedinţia irlandeză a UE au ajuns la un acord de principiu asupra unei mai bune recunoaşteri a calificărilor profesionale în ţările europene, sub forma unei cărţi profesionale electronice. Acest acord are ca scop simplificarea procesului de recunoaştere a calificărilor obţinute într-una dintre ţările membre. Astfel, absolvenţii de studii superioare, dar şi cei care vor să-şi echivaleze certificatele de studii din ţară se vor confrunta cu mai puţină birocraţie pentru a-şi demonstra profesia în statele membre ale UE.

Atribuţii-cheie pentru o carieră de succes

Bogdan Kochesch, manager EDMUNDO (programul educaţional care îi ajută pe tineri să-şi aleagă domeniul care li se potriveşte şi să aplice pentru studii în străinătate), vorbeşte despre dinamica forţei de muncă.

 „Adesea, tinerii pică în capcana statisticilor cu privire la piaţa muncii şi aleg un domeniu de studiu sau o universitate în concordanţă cu ce spun statisticile din acel moment. Din păcate, dinamica pieţei mondiale a muncii este atât de mobilă şi de influenţabilă de factori externi, încât o previziune care să transpună situaţia peste 3 ani este foarte greu de făcut şi are un grad foarte mare de eroare. Exemple de joburi care nu existau până de curând sunt numeroase şi în domenii foarte diferite: user experience designer, consultant educaţional, consultant de sustenabilitate, consultant CSR etc.”, explică specialistul.

Statisticile EDMUNDO arată că aplicanţii la studii în străinătate sunt interesaţi mai degrabă de domeniile IT şi Tehnologie (17%), Business, Management şi Finanţe (11%), Arhitectură sau Inginerie (5%), în timp ce domenii precum Jurnalism, Medicină, Limbi străine, Drept sau Ştiinţe bio-medicale au aplicanţi sub 4%.

Delia Moreanu, PR Specialist la Catalyst Solutions, firma care organizează târgul “Angajatori de TOP”, spune că facultăţile din zona IT şi cercetare, în special cu predare într-o limbă străină, cum ar fi FILS, Cibernetică, Electronică şi Telecomunicaţii, dar şi facultăţile care pun accent pe cunoaşterea unor limbi de circulaţie mondială sunt cele care cresc şansele studenţilor de a-şi găsi un loc de muncă în Uniunea Europeană, după finalizarea studiilor.

Pe lângă pasiune şi ambiţie, studenţii care vor să-şi găsească un job în străinătate după absolvirea unei facultăţi în România trebuie să-şi perfecţioneze abilităţile de comunicare în limbi străine.

În urma proiectelor de recrutare pe care le organizează Catalyst Solutions, am observat că limba engleză este aproape obligatorie pentru toate joburile, iar în anumite cazuri sunt cerute şi cunoştinţe de germană, franceză sau alte limbi de circulaţie internaţională, precum spaniolă, italiană, olandeză ori portugheză”, explică Delia Moreanu. 

Universităţile recomandate de specialişti

Consilierii EDMUNDO consideră că domeniul este mai puţin relevant, dacă studentul este suficient de motivat să atingă performanţa. Cu toate acestea, Sergiu Scripca, PR la EDMUNDO, explică importanţa celor trei tipuri de universităţi care le oferă studenţilor cele mai bune şanse de carieră.

1. Universităţile de top sunt cele care îi vor oferi studentului prestigiu, dar îl vor pune şi în contexte în care va trebui să exceleze în medii extrem de competitive.

2. Universităţile de cercetare îl vor ajuta pe student să aprofundeze teoretic domeniul ales. Acestea îi pregătesc pe studenţi pentru a urma mai degrabă o carieră academică.

3. Universităţile de ştiinţe aplicate/Colegiile universitare/Politehnicile sunt cele care au cel mai mare grad de angajabilitate în rândul absolvenţilor săi. În aceste instituţii, studenţii sunt puşi în contexte profesionale pe parcursul studiilor şi sunt obligaţi să participe la diverse stagii de practică în companii fără de care nu pot absolvi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite