DOCUMENT Doctorat la frecvenţă redusă. Cum se modifică Legea Educaţiei în universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fizice pot să înfiinţeze universităţi particulare, iar de acum încolo, se vor putea face studii doctorale la facultăţile cu frecvenţă redusă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei Naţionale (LEN), adoptată pe 26 iunie de către guvern şi care prevede, printre altele:

  • În cazuri temeinic justificate, Ministerul Educaţiei poate aproba universităţilor un număr suplimentar de locuri, în limita a 10% din capacitatea de şcolarizare stabilită de ARACIS.
  • Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, nu numai la forma de învăţământ cu frecvenţă, ca până acum.
  • Instituţiile de învăţământ superior pot fi persoane juridice de drept public sau, după caz, persoane juridice de drept privat şi de utilitate publică.
  • Iniţiativa înfiinţării instituţiei de învăţământ superior de stat aparţine Guvernului, în timp ce iniţiativa şi resursele financiare şi materiale necesare înfiinţării instituţiei de învăţământ superior particular şi confesional aparţin unei persoane fizice, unui grup de persoane fizice, unei fundaţii, unei asociaţii sau unui cult religios ori altui furnizor de educaţie, denumit fondator.
  • Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum şi persoanele juridice care au avut iniţiativa înfiinţării instituţiei de învăţământ particular şi confesional particular, finalizată prin acreditarea acesteia, îşi păstrează calitatea de fondatori.
  • Pot deveni profesori şi cei care au pregatire în cadrul programelor de formare psihopedagogică de nivel I şi II realizată prin departamentele de specialitate din cadrul instituţiilor de învăţământ superior.

OUG_nr._49_2014_Modificare_LE_2011


Noi modificări ale Legii Educaţiei Naţionale (I)

Este vorba de a patra OUG, de modificare a Legii Educaţiei Naţionale (LEN), care nu mai lasă mare lucru din substanţa, ideile şi principiile legii elaborate în guvernarea Boc, lege lăudată atât la Bruxelles cât şi de către mediile profesionale conştiente din ţară.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite