articolul anterior articolul urmator

Dulgheri sau programatori?

13
12 Dec 2012 19:37:22
Tincuta Apateanu

13 Comentarii

GD Toma
12.12.2012, 20:46:14

... ar fi benefică situaţia în care un om, indiferent de statutul lui social, ar putea fi sprijinit de societate taman în sensul în care acel om va putea să fie activ în ceea ce are înclinaţie nativă să facă la modul excelent. Chestiunea educaţiei/învăţământului (în realitate doar) ca propagandă de Stat, este foarte complexă. Nu poate fi dezbătută prin simple comentarii, aici şi acum. Dar în general, dincolo de singurul lucru pe care l-aţi numit bine, şi despre care am reiterat în deschiderea comentariului de faţă, vă înşelat foarte mult.

+2 (2 voturi)
Oana Maria Chitu
12.12.2012, 21:24:55

Ok. 1. da, avem de nevoie de instalatori si aici vorbim despre cei care pur si simplu stau mai prost la capitolul...intelect. 2. Intelectualismul asta, elitismul pe care ni-l asaza toti pe tava ca si cum ar fi mare chestie mi se pare de tot rahatul, ca sa o zic pe romaneste. Am intalnit oameni fara facultati, de zece ori mai cu bun-simt decat oricare dintre intelectualii rasati, care au terminat patru doctorate. 3. Fiecare copil ar trebui sa faca atat cat poate. Nu zic sa nu-i incurajam, sa nu-i impingem de la spate, dar trebuie sa stim cand sa ne oprim. Vreti intelectuali? Pai selectati-i pe cei care ajunsi in posturi de programatori si mai stiu eu ce fite vor da dovada ca pot, ca stiu, ca sunt capabili. Nu mi-aduce in facultate orice om care pur si simplu nu poate mai mult decat e in stare in momentul ala. Ne intrebam de ce sunt multi someri? Pentru ca scoatem ,,intelectuali" pe banda rulanta. Scoatem fite cu caru', nu creiere. Ar trebui sa se investeasca in scolile profesionale, pentru ca cei care nu pot fi programatori sa poata totusi face ceva cu viata lor si sa nu ajunga niste ratati. Si pana la urma de unde atata dispret pentru munca fizica? Ia doi intelectuali si pune-i sa faca un dulap. Ah, pardon, il pot cumpara de la Ikea. Si iata.... modelul unei societati copiate la milimetru, asa-zisa voastra societate democratica, perfecta, bla , bla. Va invit sa priviti in jur si apoi dupa aceea sa comentati, nu de pe margine, din fata unui calculator, al unui tabel cu statistici seci si de la caldura, ci...uite, din locul meu, trezita la 5.30, facut naveta 4 ore pe zi si spart creierii cu niste copii pe care ii indragesc in ciuda tuturor lucrurilor. Da, sunt profa si nu mi-e rusine si nici nu consider ca daca am ajuns profa inseamna ca sunt prea fraiera ca sa fi avut alt job mai bine platit.

+1 (1 vot)
Tincuta Apateanu
13.12.2012, 08:36:46

Multumesc pentru raspuns si felicitari pentru cariera pe care ati ales-o. Imi imaginez ca nu este usor sa fii profesor in aceasta perioada. Ma voi referi la cateva lucruri pe care le mentionati: 1. va referiti la cei care stau mai prost la capitolul intelect. Mediul de provenienta are intr-adevar un impact semnificativ in rezultatele scolare (cu alte cuvinte, un copil care provine din parinti educati, care eventual mai are si o biblioteca bogata casa, are mult mai multe sanse sa dezvolte un vocabular bogat si sa aiba note bune la scoala; un copil care provine din parinti fara educatie sau nu are deloc conditii favorabile acasa va avea si rezultate mai slabe, in medie). Acest lucru este valabil insa doar in sistemele educationale ineficiente si inechitabile. Finlanda a decis de exemplu (prin anii 70) ca "fiecare copil poate sa invete daca are oportunitatile si instrumentele potrivite, indiferent de statutul socio-economic". De cand au decis acest lucru, au acordat atentie personalizata fiecarui copil in parte si au inceput sa fie foarte atenti la dificultatile de invatare ale copiilor pentru a le putea remedia din timp. Aceasta strategie i-a facut sa aiba unul dintre cele mai eficiente si performante sisteme educationale din lume (sunt in primele 5 natiuni la PISA, TIMMS, PIRLS). Ce incerc eu sa spun este ca fiecare copil poate sa invete si sa aiba performante daca i se acorda atentie personalizata si daca este sprijinit. Daca nu exista probleme patologice sau retard, atunci toti copiii au de fapt potential sa invete. Asta este parerea mea... 2. Eu nu consider ca absolventii de studii universitare sunt "intelectuali". De fapt cred ca foarte putini ajung intelectuali - in special cei care aleg o cariera academica. Absolventii de studii superioare sunt doar oameni ceva mai bine pregatiti decat cei cu studii medii, iar cele mai multe joburi din viitor vor necesita studii superioare. 3. Nu dispretuiesc munca fizica... Parintii mei sunt muncitori si ii respect foarte mult pentru ca au crescut 4 copii cat de bine au putut. In articolul meu ma refer la competitivitatea Romaniei si la investitiile in educatie care ne-ar putea asigura un viitor ceva mai bun decat avem acum. Multumesc inca o data pentru raspuns!

+1 (1 vot)
Octavian Ganea
13.12.2012, 00:33:48

Tincuta, Afirmatia "avem un talent nativ, naţional pentru matematică şi tehnologie" nu mi se pare nicidecum corecta. Realitatea pe care o vad eu este ca avem in Romania o "insula" de oameni buni, olimpici sau echivalent, care oricum fac facultate la un nivel ridicat si care oricum vor avea joburi foarte bune. Dar, la nivel de medie, Romania mi se pare mult sub tari ca Elvetia, SUA, UK, Franta, etc. La nivel de medie, romanii cred ca au o dorinta de munca si de a se realiza cinstit in viata mult sub dorintele echivalente ale tinerilor din tarile amintite mai sus. Atat timp cat mai putin de jumatate din ei trec BAC-ul, nu cred ca poti scoate mai multi intelectuali oricat ne-am chinui. Cred ca problema principala este la nivel de liceu si poate la nivel de gimnaziu. Insa eu liceul l-am perceput ca fiind momentul in care cei care au o dorinta de a munci si ajunge undeva se detaseaza de ceilalti. Aici cred ca o mare masura din vina o au si profesorii de liceu si parintii. In orice caz, ar putea fi mai multi studenti, dar cu ce folos? Din cei 650.000 de studenti mentionati in articol, mai mult de jumatate se afla la universtatile private care, realist vorbind, sunt doar niste fabrici de diplome in care nivelul invatamantului este de slaba calitate. Cei ce termina unversitatile private nu vor fi in niciun caz cercetatorii sau intelectualii de maine. Cred cu tarie insa ca trebuie in primul rand schimbata mentalitatea tinerilor. Ei trebuie facuti sa isi doreasca sa munceasca cinstit in primul rand. Insa atat timp cat exemplele de furt intelectual abunda in zilele noastre, perspectivele nu se anunta luminoase.

+1 (1 vot)
STEFAN MATEI
13.12.2012, 06:00:33

eu cred ca ar trebui sa dezvoltam creativitatea la toate nivelele de educatie din romania,sistemul nostru de invatamant se bazeaza pe redare o invatare mecanica care ne creaza iluzia de asa zisi intelectuali dar care nu produce nimic decat vorbe frumoase si locuri de munca la stat eu cred ca ar trebui sa faca toti facultate dar asta nu inseamna ca se trece examenul final dar cal putin se face o instruire avansata a individului si isi poate gasi vocatia adevarata mai tarziu dar are baze teoretice solide lucru care ii permite a alege in deplina cunostinta de cauza si evitam cantareti stomatologi,fotbalisti ingineri si alti hibrizi de scoli in care de fapt ei nu au crezut nici o clipa si sa nu ne fie rusine ca santem meseriasi intr-un anumit domeniu,un muncitor cu inalta calificare sa stiti ca ala face pibul nu domnii de la bnr care mai si fac greseli dezastruoase