Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a obţinut Marele Premiu al Universităţii din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC-UB) a obţinut Marele Premiu al Universităţii din Bucureşti la categoria „Alumnus/Alumna” anului, informează Mediafax.

De asemenea, premiile pentru cel mai inovator program de studii, cea mai bună lucrare de licenţă precum şi cea mai bună teză de doctorat au fost decernate profesorilor şi studenţilor FJSC, în cadrul ceremoniei online „Premiile Senatului Universităţii din Bucureşti”, desfăşurate miercuri după-amiază.

„Premiile Senatului UB obţinute de studenţii şi absolvenţii Facultăţii de Jurnalism reprezintă o recunoaştere a calităţii programelor de studii ale facultăţii, a muncii de cercetare în ştiinţele comunicării şi în analiza mass-media depuse de profesori şi studenţi, a preocupării conducerii facultăţii pentru dezvoltarea permanentă a ofertei educaţionale prin introducerea unor programe universitare inedite. Propunerile conducerii facultăţii pentru acordarea acestor premii colegilor noştri au avut în vedere competiţia internă şi modul în care aceste lucrări de cercetare şi inovare s-au remarcat în spaţiul public.”, a declarat decanul FJSC, conf. univ. dr. Antonio Momoc.

Marele premiu „Alumnus/Alumna” al Senatului UB a fost obţinut de Monica Ulmanu, jurnalistă la „The Washington Post” şi câştigătoare a Premiului Pulitzer pentru Jurnalism explicativ în anul 2020 pentru o serie de articole pe tema schimbărilor climatice, „2C: Beyond the Limit”. Monica Ulmanu este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, specializarea Jurnalism, promoţia 2000-2004. 

Premiul „Cel mai inovator program universitar în domeniul Ştiinţe sociale” a fost câştigat de masteratul „Modă, publicitate, consum”, lansat în 2021 de lector univ. dr. Dan Podaru. Programul s-a bucurat de un succes imediat în rândul studenţilor şi al candidaţilor, care au apreciat noutatea programului şi caracterul său interdisciplinar.

Cea mai bună lucrare de licenţă din domeniul Ştiinţe sociale a fost declarată lucrarea „Activismul studenţesc în social media”, realizată de  Adrian-Vasile Lăzărescu, sub coordonarea lect. univ. dr. Camelia Cuşnir. Lucrarea analizează discursul celor trei federaţii studenţeşti reprezentative la nivel naţional (ANOSR, USR, UNSR) pe reţelele de socializare, identificând felul în care este construită în spaţiul public online dezbaterea privind problemele de interes pentru comunitatea studenţească. Cercetarea contribuie la înţelegerea fenomenului implicării civice a tinerei generaţii.

Premiul „Cea mai bună teză de doctorat din domeniul Ştiinţe sociale” a fost acordat lucrării „Alegerile prezidenţiale din România în reţelele de socializare online: Informare, dezinformare, manipulare, fake news”, realizate de asistent univ. dr. Bogdan Oprea, sub coordonarea prof. emerit univ. dr. Mihai Coman. Teza, care aduce o contribuţie semnificativă la înţelegerea transformărilor din comunicarea politică şi social media din România, a pus bazele cărţii „Fake news şi dezinformare online: recunoaşte şi verifică”, al cărei prim tiraj s-a epuizat în primele şase luni de la publicare.

„Am primit anunţul din cadrul ceremoniei de astăzi cu emoţie, dar şi cu satisfacţia că miile de ore de muncă pe care le-am dedicat cercetării mele doctorale, cu cele 265 de cărţi şi articole pe care le-am studiat, sunt astfel recunoscute. (...) Aceste aprecieri din partea comunităţii ştiinţifice şi a publicului larg deopotrivă se numără printre cele mai înalte forme de recunoaştere pe care cineva le poate obţine în domeniul în care profesează, iar eu mă simt onorat şi, totodată, obligat să continuu şi pe drumul performanţei în cercetare care mi se deschide înainte”, a declarat asistent univ. dr. Bogdan Oprea într-o postare pe Facebook.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite