Universitar

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a aprobat domeniile şi studiile universitare de masterat. 20 de programe noi de studii de master

1
2 Jun 2016 11:56:17
Autor: Nicoleta Onofrei
Au fost stabilite domeniile de masterat pentru anul 2016-2017
Au fost stabilite domeniile de masterat pentru anul 2016-2017

Guvernul a aprobat, joi, domeniile şi studiile universitare de masterat organizate în cadrul facultăţilor de stat şi particulare acreditate, forma de învăţământ, limba de predare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2016-2017.

35.600 granturi de studii pentru învăţământul universitare de master vor fi repartizate instituţiilor de învăţământ superior de stat, potrivit unui comunicat al Guvernului.
 
„Alocarea acestor cifre respectă prevederile legale potrivit cărora pentru învăţământul universitar de master trebuie asigurate cel puţin jumătate din numărul de granturi de studii alocate învăţământului universitar de licenţă”, arată comunicatul.
 
Pentru următorul an universitar sunt stabilite 74 domenii de studii universitare de master cu 2657 programe de studii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi 39 domenii de studii universitare de master cu 335 programe de studii în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate.

Totodată, au fost evaluate şi acreditate 20 programe de studii de master noi, din care 14 în opt universităţi de stat şi şase programe în patru universităţi particulare acreditate.
 

Criterii care au stat la baza stabilirii domeniilor şi programelor

 
Potrivit comunicatului, domeniile şi programele de studii universitare de masterat cuprinse în actul normativ au avut la bază crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzător între studiile universitare de licenţă şi studiile universitare de masterat;implicarea comunităţii academice în prospectarea cererilor sociale şi economice de calificări universitare, în organizarea fluxurilor studenţeşti şi a programelor de studii în funcţie de aceste cereri, astfel încât să crească contribuţia învăţământului superior la orientarea şi accelerarea schimbărilor din societate; dobândirea de competenţe necesare pentru ocuparea unui loc de muncă, stimularea creativităţii şi inovării, asigurarea competenţei şi încurajarea modifităţii studenţeşti.
 
În acest sens, senatele universitare elaborează planuri strategice de dezvoltare instituţională, în special centrate pe programe de studii şi de cercetare şi încheie contracte instituţionale cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice prin care îşi asumă responsabilitatea publică a cheltuirii eficiente a fondurilor bugetare ce le sunt alocate.
 
Stabilirea domeniilor, programelor şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2016-2017 s-a făcut cu încadrarea în sumele aprobate prin bugetul pentru 2016.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Georgescu
10.06.2016, 17:03:29

Fii linistit,vor urma completari si modificari. Pana la 1 octombrie mai e timp...

+1 (1 vot)
Modifică Setările