Hotnews: Mircea Beuran, primul plagiator la nivel înalt anchetat în România, propus în conducerea instituţiei care analizează plagiatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Beuran, primul plagiator la nivel înalt 
anchetat în România, propus în conducerea 
instituţiei care analizează plagiatele. FOTO:  Arhivă
Mircea Beuran, primul plagiator la nivel înalt anchetat în România, propus în conducerea instituţiei care analizează plagiatele. FOTO:  Arhivă

Deşi este una dintre primele persoane publice care a fost găsită vinovată pentru plagiat, Mircea Beuran va intra în conducerea CNATDCU (instituţie care, printre altele, are rolul de a analiza plagiatele). Concret, acesta va ocupa funcţia de preşedinte al comisiei de Medicină. Prevederea face parte dintr-un ordin pus în dezbatere publică de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, scrie Hotnews.

Ministrul Educaţiei mai propune ca fostul ministru al Sănătăţii din guvernul Cioloş Achimas-Cadariu Patriciu-Andrei să fie vicepreşedinte al comisiei de Medicină, scoate experţii străini din conducerea CNATDCU şi realizează modificări importante în comisiile care stabilesc ce criterii trebuie să respecte tinerii pentru a ajunge profesori universitari, validează sau nu o teză de doctorat şi dau verdictele de plagiat.

Hotnews scrie că Mircea Beuran a fost implicat în primul scandal amplu de plagiat din România. Fost ministru al Sănătăţii în perioada 2003-2004, Beuran a fost găsit vinovat de plagiat de către o comisie Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din Bucureşti, după cum a relatat la acea vreme Curierul Naţional.

Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite şi a fost concediat în octombrie 2003 de senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF). După acuzaţii, Beuran a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Ulterior, Beuran a câştigat în instanţă procesul pe care l-a intentat UMF şi rectorului acestuia, fiind reîncadrat. Judecătorii au ţinut cont şi de faptul că niciuna dintre cele două edituri nu a făcut plângere penală împotriva lui Beuran în termenul legal de două luni de la data demascării plagiatului. Beuran şi-a putut păstra şi titlul de conferenţiar deoarece comisia a stabilit că titlul nu i-ar fi fost acordat pe baza ghidurilor plagiate.

***** 

În urma apariţiei acestui articol, Mircea Beuran a trimis pe adresa redacţiei un drept la replică pe care îl redăm mai jos:

Imagine indisponibilă
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite