Universitar

articolul anterior articolul urmator

Impactul generaţiei fără Bac asupra facultăţilor

23
13 Jun 2022 05:48:09
Autor: Daniela Serb
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

La examenul de maturitate din acest an s-a înscris cel mai mic număr de absolvenţi din 1990 încoace. Experţii în educaţie se aşteaptă la o nouă scădere a nivelului în învăţământul superior.

Aproape 40.000 de absolvenţi de liceu au preferat să nu se înscrie la examenul de Bacalaureat care începe în câteva zile. Este cel mai mare număr de elevi care au preferat să evite testarea din 1990 încoace. Scăderea a fost catalogată de actualul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu ”de-a dreptul dramatică”. 
 

Riscăm cele mai slabe rezultate

Conf.dr. Claudiu Tufiş, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, apreciază că anul acesta nu doar că avem cei mai puţini elevi înscrişi la examenul de Bacalaureat, dar, cel mai probabil, vom avea şi cele mai slabe rezultate. ”Cei 40.000 de elevi care nu s-au înscris la Bacalaureat înseamnă cam 26% din întreaga cohortă. Deci, unu din patru elevi nici măcar nu se prezintă, la care se se va adăuga o rată de 40% care nu vor lua examenul. Deci, practic vorm avea dintr-o cohortă de 150.000 de elevi, 40.000 neînscrişi, vor trece Bac-ul doar vreo 70.000. Acesta va însemna mai puţin de jumătate din toţi elevii clasei a XII-a”, a subliniat universitarul. 
 
Multe locuri în universităţi riscă să rămână neocupate, plus că este de aşteptat ca nivelul să sufere o nouă scădere, în condiţiile în care şi aşa s-a atins un prag critic, atrag atenţia experţii.
 
Mihai Maci, lector la Universitatea din Oradea, spune că domnia sa are la facultate şi studenţi care citesc silabisind. Este silit să-i treacă de pe un an pe altul, adaugă universitarul, pentru că, la mijloc este un şantaj psihologic: ”Funcţionează în felul următor: dacă am o astfel de loază şi aceasta este unul din cei 20 - numărul magic pe care ni-l cere ministerul ca să avem un an – pot să-l cad, dar se desfiinţează anul. Şi cu ceilalţi 19 ce fac? Şi atunci, judecăm nu în logica binelui, ci în logica celui mai mic rău. Adică, îl chem în sesiune, îl cad, îl pun să mai înveţe ceva şi apoi îi dau un 5. Sigur, pot să nu-l bag în licenţă, pentru că acolo nu mai condiţionează nimeni. Dar, cu anii, aşa funcţionează lucrurile”, explică Mihai Maci. Plus că, finanţarea se face şi la universitate per capita. 
 

La facultate, cu nivel de clasa a VI-a

Mihai Maci mai spune că ar fi nevoie de reintroducerea testărilor la admiterea în învăţământul superior: ”Eu i-aş testa minimal, nu mă înteresează cunoştinţe de specialitate pentru că nu au, pe mine mă înteresează scris, citit, cultură generală şi pe baza lor să pot face o medie. Mai fac câteodată pentru uzul meu personal. Nivelul lor – fără nicio supărare – la intrarea în facultate – este undeva la nivelul clasei a VI-a de pe vremea noastră”, atrage atenţia universitarul. 
 
Dacă vrem să ieşim din acest cerc vicios, adaugă expertul în educaţie Mihai Maci, trebuie să se insiste pe abilităţile şi cunoştinţele căpătate de elevi în clasele I-IV. ”Elevul care termină clasele primare trebuie să ştie câteva lucruri elementare: să citească clar, fără să silabisească, să scrie citeţ şi coerent - nu ca la televizor unde stai şi asculţi cu zecile de minute aşteptând să vină verbul, să se lege discuţia într-o formă sau alta – şi să fie capabil să socotească până la 500, pentru că aceasta este valoarea maximă a monedei naţionale. Nu trebuie mai mult. Să vezi dacă elevul e capabil să stea câteva ore la masă, are o pasiune, o curiozitate, aceste lucruri ar trebui să urmărim. Nu să urmăresc dacă ştie să facă nu ştiu ce tip de fracţii. Dacă urmăresc clar aceste lucruri la clasa a IV-a, la clasa a VI-a pot pune un alt standard, la clasa a VIII-a un altul şi tot aşa. Dar, la noi standardele se pun după nişte criterii psihopedagogice care sunt valabile nu ştiu unde, dar noi nu ne uităm la materia noastră primă. Noi cu ce lucrăm?”, subliniază Mihai Maci. 
 

Am ratat top 1.000 de universităţi

Niciuna dintre universităţile româneşti nu mai este prezentă în prestigiosul QS World University Ranking – ediţia 2022, cel mai nou clasament al instituţiilor de învăţământ superior, publicat la 9 iunie.
 
Anul trecut, două universităţi – cele mai mari din România – se clasau peste pragul de 1.000, este vorba despre Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti. Acum, aceste au coborât în grupa 1.001-1.200. În aceeaşi grupă se află şi Universitatea de Vest din Timişoara. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Georgian Macadau
13.06.2022, 06:53:45

E dezastru, și cea mai mare nenorocire posibilă e faptul pe care mulți români îl ignoră: între facultățile alea care NU intră în top 1000, România are vreo câteva de MEDICINĂ!! Una chiar privată dacă nu mă înșel 😶, unde banii primiți de la elevul înmatriculat sunt factor decisiv pentru EXISTENȚA acelei facultăți deci...Dumnezeu cu mila când unul îți pune un diagnostic sau când îți cotrobăie prin creier după o tumoră. Acum că mai cade un pod sau poate se surpă o autostradă din cauza incompetenței absolvenților e una....dar că ai un "profesionist" mediocru carevla 30 și ceva de ani intră în sistemul medical și timp de încă 35 de ani produce dezastre.....scuzați-mă, dar mie mi se pare o nenorocire. Dar poate mă înșel, poate că doar facultățile nu-s de top 1000 dar elevii lor sunt numai doctor docenți 😁😆....au, stai că ei chiar sunt toți "dottore" 🤣

+2 (4 voturi)
ion carutasul
13.06.2022, 07:12:24

Problema este veche .De prin anii 1997 ,cand intors de la Guvern ministrul Educatiei de atunci a comunicat rectorilor reuniți ca nu a obtinut cei 6% din Buget . La intrebarea ,cum vom impartii banii ,astia putini Marga a raspuns :conform cu numarul de studenti .La aceasta concluzie rectorul Univ. Politehnice buburesti a raspuns :DACA LUCRURILE STAU AȘA VOI DA DISPOZITIE IN CATEDRE și DECANATE CA NU SE VOR MAI LASA REPETENTI .ȘI PE ACESTI STUDENTI SA_I ANGAJEZE CINE O VREA !

+4 (4 voturi)
muresan anna
13.06.2022, 07:08:17

Invatamantul este vai de steaua lui, prin "grija nemijlocita" a guvernelor de impostori! Tara te vrea prost, ca asa poti fi manipulat. Si au reusit.

+7 (7 voturi)
Puscasu Constantin
13.06.2022, 07:58:04

Dar avem gradații de merit pentru profesori! 16 % dintre ei primesc an de an gradații de merit. Nu contează nici dacă ar fi dintre ei din cei ce silabisesc cuvintele! Nu-i verifică nimeni! Se verifică hârtiile, nu oamenii!

+6 (6 voturi)
123 ABC
13.06.2022, 08:07:01

Paradoxxul este ca numarul cadrelor universitare cat si a persoanelor cu doctorate creste de la un an la altul .... la fel si numarul rudelor din aceste centre universitare, care au iesit din Top 1000 dar care se plang ca n-au "material" cu ce lucra. Selectia studetilor poate fi facuta din primul an ( sunt lasati repetenti daca nu se ridica la nivel). Dar ,,,asta ar insemna ca cei din anii ,2,3,4,5,6 sa ramana fara studenti ceea ce ar duce la injumatatirea numarului cadrelor universitare, ceea ce ar fi criminal . Cum sa-ti dai singur nora, amanta, copilul afara dintr-un mediu calduti cand abia ai reusit sa-i ocupi si lui un loc caldut intr-un mediu decent de lucru , la stat.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările