INFOGRAFIE Câţi bani pierde România din cauza şomajului în rândul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 14 milioane de tineri din Uniunea Europeană sunt şomeri, nu au o educaţie şcolară şi nici vreo pregătire profesională   FOTO: Mediafax
Aproximativ 14 milioane de tineri din Uniunea Europeană sunt şomeri, nu au o educaţie şcolară şi nici vreo pregătire profesională   FOTO: Mediafax

Uniunea Europeană a pierdut 150 de miliarde de euro în 2011 din cauza şomajului din rândul tinerilor. România a înregistrat în 2011 pierderi cuprinse între 1,5 şi 2% din PIB, adică în jur de 11,5 miliarde de lei, arată un studiu Eurofound, o organizaţie a Comisiei Europene(CE).

Statelor europene au înregistrat scăderi ale produsului intern brut (PIB) care variază de la 0,5% până 3,5% din cauza ratei şomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani.

România se află la mijlocul clasamentului european în această privinţă, cu pierderi financiare în 2011 între 1,5-2% din PIB (aproape 11,5 miliarde de lei - prin raportare la un PIB estimat la aproximativ 580 de miliarde de lei în 2011), arată studiul Eurofound (2012) „NEETs – Young people not in employment, education or training: Characteristics, costs and policy responses in Europe”.

În total, Uniunea Europeană (UE) a pierdut 150 de miliarde de euro în 2011 fiindcă nu a reuşit să-i integreze pe aceşti tineri pe piaţa muncii.

UE a făcut această cercetare prin care a analizat situaţia tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani care nu au un loc de muncă, nu urmează o şcoală/facultate sau un program de pregătire profesională.

Tinerii care se află în această situaţie fac parte din categoria cunoscută drept NEET. 

Prin acest studiu se urmăreşte înţelegerea consecinţelor economice şi sociale generate de lipsa unui job sau a unei educaţii şcolare şi posibilitatea ca aceşti tineri să îşi găsească serviciu în ciuda lipsei de experienţă şi pregătire profesională.

Câţi bani se pierd din PIB-ul ţărilor europene din cauza şomajului

Costul lipsei de programe pentru reintegrarea tinerilor NEET variază de la ţară la ţară. Pierderile înseamnă banii pe care tinerii i-ar fi plătit la stat sub formă de taxe şi asigurări, dacă ar fi fost angajaţi, dar şi subvenţiile pentru şomaj pe care statul le plăteşte acestora.

Societatea nu beneficiază de pe urma tinerilor neintegraţi, fiindcă ei nu produc pe piaţa muncii şi nici nu sunt pregătiţi profesional pentru a-şi găsi un job.

În 2011, pierderile au fost în medie de 1,2% din PIB-ul ţărilor europene. Cele mai mari pierderi sunt în Bulgaria şi Grecia (între 3% şi 3,5%  din PIB). Italia, Ungaria şi Polonia pierd în jur de 2%-2,5% din PIB, iar România – 1,5%-2% din PIB.

Infografic PIB 1

Sursa: Eurofound

Franţa, Spania, Marea Britanie, Austria şi Finlanda pierd între 1% şi 1,5% din PIB, iar Germania între 0,5% şi 1% din PIB. Cel mai puţin pierde Suedia – între 0 şi 0,5%.

Care este rata şomajului în cazul tinerilor în UE?

Rata şomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană este de două ori mai mare faţă de cât ar trebui să fie în mod normal într-o societate care nu este lovită de o criză financiară.

Aproximativ 14 milioane de tineri din Uniunea Europeană sunt şomeri, nu au studii şi nici vreo pregătire profesională. Rata acestora variază de la ţară la ţară.

Cele mai mari probleme le au tinerii cu vârsta între 15-29 de ani din Bulgaria, unde 24,6% dintre aceştia sunt şomeri, nu sunt înscrişi la o facultate sau la un curs profesional. Pe următorul loc se află Italia cu 22,7%, apoi Irlanda, cu 22% şi Spania cu 21,2%. În România, peste 17% din tineri intră în categoria NEET.

Infografic rata somaj

Sursa: Eurofound

Tinerii din ţările nordice au mult mai puţine şanse să ajungă în situaţia aceasta. Cea mai mică rată a şomajului în rândul tinerilor este în Olanda (5,5%), urmată de Luxemburg (6,6%), Danemarca (7,6%) şi Suedia cu 7,8%.

Ce înseamnă NEET

Termenul de NEET este folosit pentru a descrie tinerii care sunt şomeri, nu au o facultate şi nici nu au urmat vreo pregătire profesională într-un anumit domeniu.

„NEET” a început să fie folosit recent în urma impactului pe care criza financiară l-a avut asupra tinerilor cu vârste sub 30 de ani. Termenul a apărut prima dată în 1999, într-un raport al departamentului Social Exclusion Unit din guvernul britanic.

Cine sunt tinerii NEET?

Tinerii din UE cei mai predispuşi să ajungă şomeri şi nici nu sunt cuprinşi în programe educaţionale formale sau informale sunt cei care nu au terminat şcoala, imigranţii (în proporţie de 70%) şi oamenii care suferă de dizabilităţi (în proporţie de 40%).

De asemenea, 30% din tinerii care au fost martori la divorţul părinţilor ajung în situaţia în care nu îşi găsesc de lucru şi nu au o pregătire profesională sau o diplomă universitară care să-i ajute.

Dacă tinerii au crescut într-o familie cu probleme financiare, părinţii fiind şomeri, găsindu-şi cu greu un loc de muncă, atunci copiii lor pot întâmpina probleme similare. 17% din tinerii care au crescut în aceste condiţii nu urmează o facultate şi ajung şomeri.

O altă grupă de tineri care au probleme în acest sens sunt cei care au crescut în zone izolate, departe de oraşe şi nu au avut acces la învăţământul superior, la o pregătire profesională sau pe piaţa muncii din zonele urbane. 

Subvenţii pentru tinerii din ţările UE cu probleme

Comisia Europeană (CE) a dezvoltat un program prin care încearcă să-i ajute pe tinerii şomeri, absolvenţi de facultate, oferindu-le subvenţii ca să-şi găsească serviciu în ţările Uniunii Europene. 

Programul „Your first EURES job” va acoperi cheltuielile de drum pentru interviu, alocând cel mult 200 de euro pentru distanţe mai mici de 200 de kilometri şi 300 de euro pentru distanţe mai mari.

Dacă tânărul este angajat la o firmă, atunci Uniunea Europeană îi va mai acorda o sumă de bani pentru a se stabili acolo.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite