Universitar

articolul anterior articolul urmator

Internshipul pentru studenţii de elită

10
22 Jun 2021 08:09:11
George Butunoiu

Pentru un student bun, inteligent, cu educaţie înaltă, internshipul nu mai are aceeaşi valoare ca acum 20 de ani. Sau, mai precis spus, valoarea nu mai vine din acelaşi loc. Atunci vedeai şi făceai lucruri despre care nu aveai unde să citeşti sau pe care să ţi le explice cineva sintetic şi coerent, şi trebuia să le înveţi experimentând.

Însă acum ai absolut totul scris, analizat, sintetizat, documentat, pe Internet sau în multe alte locuri. Aşa că studenţii de elită nu mai au atâta nevoie de experimentarea secvenţială ca să înveţe lucruri importante, pas cu pas, experimentare îngustă, cronofagă şi extrem de risipitoare de resurse de toate felurile. În cele două, trei luni de internship, studenţii buni, care ştiu cum să înveţe şi să acumuleze cunoştinţele, pot învăţa de o sută de ori mai mult şi despre mai multe simultan, prin studiu, gândire şi raţionament abstract. Şi nu cred că există ceva din ce ar putea învăţa ei, studenţii brilianţi, la un internship, care să le fie atât de necesar pasului următor în viaţă şi să nu suporte amânare.

Pentru ei, studenţii de elită, valoarea internshipului s-a mutat acum de la acumularea de cunoştinţe şi consolidarea lor aproape exclusiv către „networking”, ca ocazie de a cunoaşte oameni importanţi. Şi de a le atrage atenţia asupra lor, înainte de toate. Sigur, asta dacă faci un internship serios la un mare angajator, cu un proiect bine pregătit dinainte, în care te duci ca să pui în practică ce ai învăţat deja, nu doar ca să vezi ceva nou.

Dar câţi studenţi îşi prezintă bine documentat proiectul de internship angajatorului, odată cu cererea de a fi primiţi? Sau proiectele, fiindcă că e bine să-i arăţi angajatorului că te interesează şi că poţi face mai multe, şi îi laşi şi lui marjă de manevră mai mare. Odată ajunşi acolo, nu vor face ce şi-au propus, cel mai probabil. Dar nu contează asta, proiectul este mai degrabă ca să arăţi cine eşti şi să convingi compania să te accepte. Însă în câteva zile vei putea să-ţi schiţezi alt proiect, încă şi mai interesant, dacă chiar vrei asta...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Dream Pervertor
22.06.2021, 10:26:01

Dar câţi studenţi îşi prezintă bine documentat proiectul de internship angajatorului, odată cu cererea de a fi primiţi? Sau proiectele, fiindcă că e bine să-i arăţi angajatorului că te interesează şi că poţi face mai multe, şi îi laşi şi lui marjă de manevră mai mare. Odată ajunşi acolo, nu vor face ce şi-au propus, cel mai probabil. Dar nu contează asta, proiectul este mai degrabă ca să arăţi cine eşti şi să convingi compania să te accepte. Însă în câteva zile vei putea să-ţi schiţezi alt proiect, încă şi mai interesant, dacă chiar vrei asta... - Ai fost acolo? Ai participat la o astfel de sedinta de prezentare si informare pentru tinerii absolventi! Nu cred... Eu am fost!

+1 (1 vot)
Dorin Saramet
22.06.2021, 10:31:17

Bună ziua, de data aceasta vă contrazic, stimate domn. Internshipul este și acum extrem de important, chiar și pentru studenții de elită. Personal cunosc mai mulți studenți ”de elită”, care nu au realizat mare brânză în viața lor, așa cum cunosc studenți considerați mediocrii, care au ajuns departe. De fapt este practic imposibil să te hotărăști ce ai dori să faci în viață fără a vedea ”pe viu” cu ce se mănâncă real acea meserie. Iar internshipul, practica, masterul dual (apropos, noi avem două asemenea programe de master la Brașov) nu fac decât să te aducă aproape de meserie. Personal consider că este exact invers de cum ați scris dvs: poți găsi în meserie oricând (în timp ce profesezi) orice date teoretice, dar nu poți avea experiența unui internship din cărți sau de pe net. Toate țările puternic industrializate se bazează pe așa ceva. Mai mult, În Germania, peste 55% dintre tinerii de clasa a opta aleg o școală profesională duală. După care pot termina liceul, facultatea, etc. Dar se consideră că muncă la în ”shop-floor” este baza , nu studiul teoretic.

+1 (1 vot)
George Butunoiu
22.06.2021, 11:07:03

Internshipurile studenților de elită sunt diferite de ale celorlalți, după cum cele ale studenților de la universitățile bune sunt diferite de cele ale universităților „obișnuite”, și cu atât mai mult de cele ale școlilor profesionale. Eu nu vorbesc aici despre „internship” în general...

Gigel Georgescu
22.06.2021, 10:56:52

Din cate stiu proiectul il schiteaza angajatorul nu studentul. N-as lua in ras munca propriuzisa. Cel mai probabil ti se va da ceva destul de greu ca sa te evalueze si sa stie daca sa-ti faca oferta full time. Daca mai ai timp, poti sa te uiti la ce fac altii, sa vezi cum sunt alte proiecte / functii. La internship prioritatile sunt multe si timpul este scurt...

+1 (1 vot)
George Butunoiu
22.06.2021, 11:05:11

Da, angajatorul decide asupra proiectului (dacă există un proiect) sau a activității din perioada internshipului, dar și mai bine pentru student ar fi ca să facă ceva ce-l interesează cel mai mult - adică să vină cu propriul proiect și să nu lase lucrurile la întâmplare. Însă, în marea majoritate a cazurilor, nici angajatorul și nici studentul nu au vreun proiect cu cap și coadă, ci îi dau să facă ce se nimerește prin firmă și acolo unde angajatorul are nevoie de ceva mână de lucru în plus.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările