Universitar

articolul anterior articolul urmator

Mai puţine locuri în căminele studenţeşti. Tinerii vaccinaţi vor avea prioritate în căminele de la Politehnică

0
23 Sep 2021 11:07:14
Autor: Lorena Mihăilă

Cazarea în căminele studenţeşti ce aparţin de marile universităţi bucureştene se va face în condiţii de pandemie şi în acest an. Locurile puse la dispoziţie vor fi mai puţine, iar unele instituţii vor oferi prioritate la cazare tinerilor vaccinaţi anti-COVID.

Universitatea Bucureşti

Universitatea Bucureşti a decis să cazeze separat studenţii vaccinaţi anti-COVID de cei neimunizaţi, conform purtătoarei de cuvânt a instituţiei de învăţământ, Mirabela Amarandei, citată de Agerpres.

„Desigur, vom caza separat studenţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi pe camere, respectiv etaje în funcţie de specificul căminului. Acolo unde există grupuri sanitare în camere, studenţii vor fi separaţi pe camere, iar acolo unde există grupuri sanitare comune pe etaje, studenţii vor fi separat cazaţi în funcţie de situaţia individuală - vaccinat sau nevaccinat pe etaje”, a spus ea.

Numărul de locuri disponibile a scăzut, din aproape 5.000 fiind acum disponibile undeva la 3.000 - 3.500 de locuri de cazare. În camerele de 4 persoane vor sta doar 3, pentru a se putea respecta măsurile de prevenţie, precum distanţarea socială.

Universitatea Politehnică Bucureşti

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a spus că vor avea prioritate studenţii vaccinaţi.

„Aceasta este decizia pe care am adoptat-o în Consiliul de Administraţie. Informaţiile pe care le avem în acest moment de la studenţi, de la asociaţiile studenţeşti arată că 65% dintre studenţi sunt deja vaccinaţi şi 15% dintre ei doresc să se vaccineze”, a spus Costoiu.

„Având în vedere numărul mare de studenţi vaccinaţi, credem că doar cei vaccinaţi vor putea avea acces, pentru că, din nefericire, numărul de locuri a fost redus ca urmare a impunerii măsurilor sanitare. Am diminuat numărul de locuri din camere astfel încât să respectăm normele sanitare, astfel încât estimăm, având în vedere reducerea numărului de locuri în cămine şi numărul mare de studenţi vaccinaţi din universitate, că doar studenţii vaccinaţi vor reuşi să prindă loc în căminele universităţii”, a spus Costoiu.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti procesul de cazare se va face conform normelor în vigoare privind prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, însă, dacă situaţia epidemiologică va suferi schimbări transpuse în noi reglementări legislative/restricţii oficiale, acestea vor fi aduse la îndeplinire, au spus reprezentanţii universităţii.
 

SNSPA

SNSPA a anunţat, printr-un comunicat de presă, că se vor asigura condiţiile de cazare doar pentru studenţii străini aflaţi deja în România - români de pretutindeni, cetăţeni din state non-UE şi studenţii SNSPA proveniţi din centrele de plasament.
 
„Începând de joi, 23 septembrie, toţi ceilalţi studenţi SNSPA care doresc să beneficieze de cazare (pe parcursul celui de-al doilea semestru) vor avea la dispoziţie un formular online prin care pot solicita un loc în căminele universităţii. Lista beneficiarilor locurilor de cazare se va afişa în prima parte a lunii octombrie 2021, iar locurile acestora vor fi rezervate. Cazarea efectivă se va desfăşura imediat ce contextul generat de situaţia epidemiologică din ţara noastră va permite organizarea activităţilor didactice în regim mixt/hibrid, cu prezenţă fizică sediul SNSPA. Doar atunci studenţii SNSPA se vor putea caza, în limita locurilor disponibile, cu respectarea condiţiilor stabilite de autorităţile române şi de conducerea universităţii, pentru asigurarea tuturor măsurilor de sănătate şi protejarea de riscul infectării cu noul coronavirus”, a transmis instituţia.
 

Academia de Studii Economice

Recorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a spus de asemenea că s-a redus capacitatea de cazare în cămine, cu un pat pe cameră. 

„Vom cere să se prezinte la cazare în perioada 23 - 26 septembrie dovada vaccinării sau dovada că au trecut prin boală sau un test PCR valabil 72 de ore. Cine nu are niciuna dintre cele trei dovezi, pe banii ASE, vom face un test rapid la cazare, astfel încât să putem să avem garanţia că studenţii vor intra sănătoşi în cămin”, a spus el.

El a adăugat că, la parterul căminelor ASE, sunt asigurate camere de izolare.
 
„Am aprobat o indemnizaţie de hrană dacă se întâmplă să avem în izolare sau carantină studenţi, astfel încât să le asigurăm tot pe cheltuiala ASE hrana zilnică”, a adăgat Istudor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările