Profesorul Martin Maiden, care a înfiinţat primul curs de română de la Oxford, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Maiden s-a declarat pasionat de limba română de când avea 14 ani    FOTO: Adevărul
Martin Maiden s-a declarat pasionat de limba română de când avea 14 ani    FOTO: Adevărul

Profesorul de limbi romanice Martin Maiden, cel care a înfiinţat singurul curs de limba română de la Oxford, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

Membru al Academiei Britanice, profesorul Maiden este una dintre personalităţile lingvistice cu recunoaştere europeană şi internaţională, care a avut şi are un rol fundamental în dezvoltarea domeniului limbilor romanice (descendente din latină).

A făcut cunoştinţă cu limba română într-o librărie engleză pe la 13-14 ani, când a descoperit întâmplător o carte de gramatică a limbii române, care i s-a părut fascinantă, deşi mărturiseşte că nu înţelegea nimic atunci. Acum, Martin Maiden, profesorul britanic de la Oxford pasionat de limbile romanice, vorbeşte româna aproape ca un nativ.

"Adevărul este că nu sunt expert în limba română şi nu predau un curs, dar, fiind romanist, mă interesează foarte mult istoria limbii române, graiurile româneşti, dialectele de peste Dunăre... Eu vorbesc foarte mult despre română în cadrul unui curs de lingvistică romanică generală pe care îl predau", a povestit el anul trecut, într-un interviu acordat ziarului "Weekend Adevărul".

Maiden a înfiinţat în 2012, cu ajutorul Institutului Limbii Române şi al ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, primul curs de limbă română din istoria universităţii Oxford, frecventat de studenţi britanici, iar în ianuarie 2013, a lansat şi un curs de istorie a limbii române la universitatea Oxford, membră a elitistului Russel Group.

El a contribuit în domeniile: romanistică, lingvistică istorică şi teoria schimbărilor lingvistice, morfologie, fonologie şi morfofonologie şi românistică. El a publicat studii asupra limbii române în reviste internaţionale şi româneşti şi promovează limba şi valorile româneşti pe plan internaţional.

Mai mult, Maiden a organizat la Universitatea  din Oxford conferinţe internaţionale pe problemele românisticii, precum şi întâlniri oficiale cu personalităţi ale ştiinţei şi învăţământului românesc.

De asemenea, el conduce stagii de doctorat şi postdoctorat pentru doctoranzi şi cercetători români şi a participat ca profesor invitat la două Colocvii Internaţionale ale Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

A contribuit la un manual de gramatică a limbii române pentru străini

Maiden a avut rolul de consultant-editor la volumul "The Grammar of Romanian", coordonat de Gabriela Pană-Dindelegan, de la Institutul de lingvistică al Academiei Române.

"Neîndoielnic este cea mai bună şi amanunţită descriere a limbii române care să fi fost publicată vreodată într-o limbă de circulaţie internaţională. Va fi un instrument de lucru indispensabil pentru romanişti şi pentru oricine vrea să cunoască bine limba română", explicat pentru "Adevărul", profesorul Martin Maiden.

Ce alte distincţii a mai primit în România

Pentru contribuţii importante la strângerea legăturilor ştiinţifice cu România, pentru interesul constant în promovarea limbii şi culturii române pe plan internaţional, profesorul Maiden a primit diploma de onoare a Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române şi distincţia „Meritul Academic” acordată de Academia Română.


Englezul care a înfiinţat primul curs de limba română la Oxford

Profesorul Martin Maiden (55 de ani), cel care a introdus anul trecut un curs de limba română la prestigioasa universitate britanică, povesteşte pentru „Weekend Adevărul“ cum s-a îndrăgostit de limba nativă a lui Eminescu.

PREMIERĂ Gramatica limbii române, tradusă în engleză la Oxford pentru lingviştii străini

Prima Gramatică a limbii române în engleză a fost publicată la finalul lunii aprilie, la editura prestigioasei Universităţi Oxford, marcând interesul pentru limba română în lumea academică.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite